Ποντάρει στην άμυνα και δε θα βγει χαμένος (infographics) Το metrosport.gr αναλύει την αμυντική λειτουργία του Δικεφάλου και τους πρωταγωνιστές της

«Η επίθεση φέρνει φίλους αλλά η άμυνα φέρνει τίτλους» έγραφε σε ένα άρθρο του ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και δεν έχει και άδικο. Πρώτος διδάξας ο Ζοσέ Μουρίνιο. O «Special One» και το πούλμαν του έχουν κατακριθεί από πολλούς αλλά η τακτική της σκληρής αμυντικής λειτουργίας σε συνδυασμό με μια επίθεση που ξέρει να κάνει σωστά τη δουλειάς της όταν χρειάζεται, έχει φέρει τίτλους.

Στο μονοπάτι αυτό περπατά και ο ΠΑΟΚ στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Δικέφαλος μετρά πέντε σερί νίκες και μάλιστα χωρίς να δεχθεί γκολ. Η «ασπρόμαυρη» εστία έχει να παραβιαστεί από τις 26 Νοεμβρίου και την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Πανιώνιο (2-2) στο πρωτάθλημα ενώ στο Κύπελλο έχει δεχθεί δύο γκολ από τα Τρίκαλα, ένα σε κάθε αναμέτρηση των δύο ομάδων.

Μια αξιοσημείωτη επίδοση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και απειλεί τις επιδόσεις του ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος που την σεζόν 2009-2010 μετρούσε οχτώ σερί παιχνίδια με μηδέν παθητικό. Βέβαια, εάν δε λάβουμε υπόψιν μας το παθητικό, ο Δικέφαλος είχε οχτώ σερί νικηφόρα παιχνίδια και την περίοδο 1972-1973 αλλά και επί Άγγελου Αναστασιάδη την σεζόν 1997-1998.

Ο Μάτος και οι άλλοι


Ο ΠΑΟΚ διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, αφού έχει παθητικό επτά γκολ σε 17 αναμετρήσεις. Ειδικότερα η εστία του έχει παραβιαστεί μόλις πέντε φορές στα εκτός έδρας παιχνίδια και μόλις δύο φορές στα εντός, άλλο ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η Τούμπα φέτος αποτελεί απόρθητο κάστρο. Οι αντίπαλοι του έχουν δημιουργήσει μόλις 91 τελικές προσπάθειες ενώ χρειάζεται να κάνουν 13 προσπάθειες για να πετύχουν κάποιο τέρμα.


Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται οι παίκτες του ΠΑΟΚ και κυρίως ο Λέο Μάτος. Ο 31χρονος Βραζιλιάνος έχει αγωνιστεί στα 16 από τα 17 παιχνίδια πρωταθλήματος (1514’) και προσφέρει τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Έχει 35 κλεψίματα, 15 επεμβάσεις και 21 κερδισμένα φάουλ ενώ έχει πετύχει τέσσερα γκολ (1 γκολ/3.8 τελ.προσπ.) και έχει μοιράσει τρεις ασίστ. Ο Μάτος έχει δώσει λύση στο κόλλημα του Δικεφάλου μακριά από την Τούμπα. Είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στα εκτός και έχει δώσει βαθμό στο Αλκαζάρ και στη Νέα Σμύρνη ενώ έχει βάλει και εκείνος την μπάλα στο πλεκτό στις νίκες με Κέρκυρα (εκτός) και Λεβαδειακό (εντός).

Ικανός συμπαραστάτης ο Φερνάντο Βαρέλα. Ο 30χρονος άσος από το Πράσινο Ακρωτήρι έχει βελτιώσει κατά πολύ την παρουσία του από την περσινή σεζόν και έχει 32 κλεψίματα, 20 επεμβάσεις και επτά κερδισμένα φάουλ σε 15 συμμετοχές (1422’).


Το clean sheet του Πασχαλάκη


Μπορεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου να του έδωσε φανέλα βασικού κάπως αργά αλλά ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήρθε για να μείνει. Ο 28χρονος τερματοφύλακας δείχνει ότι είναι έτοιμος να σηκώσει τη φανέλα του Δικεφάλου και να εμπνεύσει σιγουριά στους αμυντικούς του.

Ο Πασχαλάκης έχει ξεκινήσει βασικός σε πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος και έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του και στα πέντε, δηλαδή 473’. Επίδοση που τον φέρνει στην πρώτη θέση των τερματοφυλάκων του Δικεφάλου αφού Απόστολος Σαββουλίδης (1966-1967) και Άντε Κόβιτς (1999-2000) είχαν κρατήσει την εστία τους ανέπαφη για τέσσερα σερί παιχνίδια.

Ο 28χρονος πορτιέρο έχει αγωνιστεί και στις αναμετρήσεις με Απόλλωνα Πόντου και Αιγινιακό για το θεσμό του Κυπέλλου όπου και εκεί κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του.

Το clean sheet του Πασχαλάκη:
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
ΞΑΝΘΗ – ΠΑΟΚ 0-3
ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-0
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ – ΠΑΟΚ 0-1
ΠΑΟΚ – ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 5-0
ΚΕΡΚΥΡΑ – ΠΑΟΚ 0-3

ΚΥΠΕΛΛΟ:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ – ΠΑΟΚ 0-1
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 0-5

Ποντάρει στην άμυνα και δε θα βγει χαμένος (infographics) Το metrosport.gr αναλύει την αμυντική λειτουργία του Δικεφάλου και τους πρωταγωνιστές της Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Ιανουαρίου 18, 2018 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.