Οι «Μαχητές» της Μπάνια Λούκα στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Το προφίλ της πιθανής αντιπάλου του Δικεφάλου

Λίγο μετά τη 13:00 ξεκίνησε η κλήρωση για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League, όπου ο ΠΑΟΚ έμαθε το ζευγάρι με το οποίο τεθεί αντιμέτωπος. Ο νικητής του ζευγαριού Μπάνια Λούκα-Εγκνατία θα είναι ο πρώτος αντίπαλος του Δικεφάλου στο δρόμο για τα… αστέρια.

Τα παιχνίδια του δεύτερου προκριματικού γύρου θα γίνουν στις 23-24 Ιουλίου και 30-31 Ιουλίου και το πρώτο παιχνίδι της σειράς θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Τούμπας.

Οι «ασπρόμαυροι» θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή για να μάθουν τον επόμενο αντίπαλό τους, ωστόσο το INPAOK θα σκιαγραφήσει το προφίλ της ομάδας από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, της Μπόρατς Μπάνια Λούκα, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη. Το κλαμπ αυτό ιδρύθηκε στις 4 Ιουλίου 1926 και μετράει 97 χρόνια ζωής. Η Μπάνια Λούκα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το όνομα Μπόρατς σημαίνει «Μαχητής».

Επί του παρόντος, η Μπόρατς είναι μέρος της Πρέμιερ Λιγκ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο Στάδιο της πόλης, χωρητικότητας 10.030 θέσεων.

Η ιστορία της ομάδας

Αρχικά ονομαζόταν Radnički sportski klub Borac, που σημαίνει Εργατικό Αθλητικό Σύλλογο Borac και οι ρίζες του προέρχονται από τη σχέση του συλλόγου με τα τοπικά εργατικά κινήματα κατά τη διάρκεια το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Ο σύλλογος ιδρύθηκε από μια ομάδα που λάτρευε το ποδόσφαιρο.  Χρηματοδότησαν τον σύλλογο πιστεύοντας ότι με την υποστήριξη αυτή, θα βοηθούσαν άμεσα στην προώθηση του αγώνα των εργατικών κινημάτων που βρισκόταν σε εξέλιξη. Το όνομα “Borac” δόθηκε από τον Masleša ο οποίος είπε: “Αν πρόκειται να αγωνιστείτε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί δεν δίνετε το όνομα του συλλόγου Borac;”

Η πρώτη επιτυχία του συλλόγου σε αυτή την πρώιμη περίοδο ήρθε το 1928 όταν η RSK Borac κέρδισε ένα τουρνουά που παιζόταν στο Σεράγεβο. Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγαλύτερο κλαμπ στη Μπάνια Λούκα ήταν η ŠK Krajišnik, ωστόσο, μετά το 1945, διαλύθηκε και η Borac αντικατέστησε το Krajišnik ως το κύριο κλαμπ της πόλης. Το 1945, η RSK Borac μετονομάστηκε σε FK Borac Μπάνια Λούκα και έπαιξε για δύο χρόνια στη Γιουγκοσλαβική Τρίτη Λίγκα, προτού προβιβαστεί στη Γιουγκοσλαβική Δεύτερη Λίγκα το 1948.

Το 1961 η Μπόρατς προβιβάστηκε για πρώτη φορά στο Γιουγκοσλαβικό Πρωτάθλημα, αλλά αποσύρθηκε αμέσως στο τέλος της σεζόν. Ο σύλλογος έπρεπε να περιμένει σχεδόν μια δεκαετία για να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία.

Από το 1988 έως το 1992, η Μπάνια Λούκα απόλαυσε την καλύτερη περίοδο στη μακρόχρονη ιστορία της. Το 1988  πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία της. Υπό τον προπονητή Husnija Fazlić κέρδισε το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας, τη δεύτερη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση στο πρώην γιουγκοσλαβικό ποδόσφαιρο και έγινε ο μοναδικός σύλλογος της δεύτερης κατηγορίας που το πέτυχε ποτέ. Στον τελικό, η Μπόρατς νίκησε τον γιουγκοσλαβικό ποδοσφαιρικό γίγαντα Ερυθρό Αστέρα με 0–1 στο Βελιγράδι.

Το 1992 η Borac κέρδισε το πρώτο της διεθνές τρόπαιο, το Mitropa Cup. Ο σύλλογος κέρδισε το κύπελλο στην ιταλική πόλη Φότζια.

Το First League της Δημοκρατίας Σέρπσκα ήταν η κορυφαία κατηγορία της Δημοκρατίας Σέρπσκα πριν από το 2002. Η Μπόρατς κέρδισε το πρωτάθλημα της Δημοκρατίας Σέρπσκα τρεις φορές (2001, 2006 και 2008 ). Η ομάδα από τη Βοσνία έχει κερδίσει πέντε Κύπελλα της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Το 2002, δημιουργήθηκε η Premier League της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καθώς τρεις εθνικές διοργανώσεις συγχωνεύτηκαν σε μία.

Επίσης, από το 2002, οι σύλλογοι από ολόκληρη τη χώρα αγωνίζονται στο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Το 2010, η Μπόρατς κέρδισε το Κύπελλο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τερμάτισε τρίτη στο εθνικό πρωτάθλημα. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2010–11 έπαιξα στο UEFA Europa League στον δεύτερο γύρο εναντίον της FC Lausanne-Sport, αλλά τέθηκαν νοκ άουτ μπροστά στο sold-out Στάδιο της Μπάνια Λούκα με συνολικό σκορ 1–2 για την ελβετική ομάδα.

Το 2012 η Μπόρατς αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με μόνο 4 ήττες και 15 δέχθηκε γκολ σε 30 αγώνες. Ο σύλλογος κέρδισε επίσης το Κύπελλο της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Την επόμενη σεζόν 2011–12 αγωνίστηκε στο UEFA Champions League παίζοντας κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα, ωστόσο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο.

Τα χρώματα 

Τα παραδοσιακά χρώματα είναι το κόκκινο και το μπλε με λευκές κάλτσες (χρώματα που περιέχονται στη γιουγκοσλαβική σημαία). Η Μπόρατς έχει διατηρήσει την κόκκινη-μπλε φανέλα για την εντός έδρας φανέλα της σε όλη την ιστορία της. Τα παραδοσιακά του χρώματα είναι όλα μπλε ή ολοκόκκινα.

Fk Borac Banja Luka: 16 Football Club Facts, 56% OFF

 Το έμβλημα

Το σημερινό έμβλημα της Μπόρατς περιέχει το όνομα του συλλόγου και το όνομα της πόλης της Μπάνια Λούκα στο φόντο που σχηματίζονται από τα τμήματα που είναι χρωματισμένα ως η Σερβική σημαία. Στην κορυφή βρίσκεται το έτος ίδρυσης του συλλόγου. Επιπλέον, ολόκληρο το έμβλημα είναι πλαισιωμένο σε χρυσό χρώμα.

Το οικόσημο του Μπόρατς στην πρώην Γιουγκοσλαβία Το παρόν έμβλημα του Μπόρατς

Το γήπεδο

Το γήπεδο της Μπόρατς είναι το Στάδιο της Μπάνια Λούκα. Έχει 10.030 θέσεις και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της χώρας. Το στάδιο χτίστηκε το 1937, Έκτοτε, το στάδιο υπέστη αρκετές επεκτάσεις και ανακατασκευές τα έτη 1973, 1981, 2010 και 2012. Το 2010, το στάδιο υπέστη πλήρη ανακατασκευή. Εγκαταστάθηκαν νέα καθίσματα στην ανατολική και δυτική κερκίδα, ανακαινίστηκαν τα αποδυτήρια, κατασκευάστηκε ένα εντελώς νέο VIP σαλόνι και αίθουσα για τα ΜΜΕ, εγκαταστάθηκαν νέοι φωτισμοί, ηχητικά συστήματα και βιντεοεπιτήρηση και ανακαινίστηκαν οι αίθουσες τροπαίων και τεχνικών.

File:StadionBanjaLuka.JPG - Wikimedia Commons

Bosnia and Herzegovina - FK Borac Banja Luka - Results, fixtures, squad, statistics, photos, videos and news - Soccerway

Το 2012 κατασκευάστηκε η νέα βόρεια κερκίδα χωρητικότητας 2.492 θέσεων, γεγονός που ανέβασε τη συνολική χωρητικότητα του γηπέδου σε 9.730. Σύμφωνα με τα πρόσφατα σχέδια, η ανατολική κερκίδα θα καλυφθεί με στέγη τα επόμενα χρόνια.

Πρότζεκτ νέου γήπεδο 

Το 2008, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέλεξε την ιδέα της κατασκευής ενός νέου γηπέδου. Το νέο γήπεδο θα έχει 30.000 θέσεις και ολόκληρο το συγκρότημα θα καλύπτει 205.000 τετραγωνικά μέτρα. Θα περιλαμβάνει δύο επιπλέον γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις, μπάσκετ και βόλεϊ. Το κόστος του όλου έργου υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ και θα καλύψει τις υψηλότερες απαιτήσεις της FIFA και της UEFA.

Οι οπαδοί

Ως ένας από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στη χώρα, η Μπόρατς είχε πάντα έναν σημαντικό αριθμό υποστηρικτών. Οι οργανωμένοι υποστηρικτές του FK Borac είναι γνωστοί ως «Λεσινάρι» και είναι η παλαιότερη οργανωμένη ομάδα υποστηρικτών στη Δημοκρατία Σέρπσκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ιδρύθηκαν το 1987. Το σημείο συγκέντρωσης των πιο πιστών και παθιασμένων οπαδών του συλλόγου ήταν η ανατολική κερκίδα του γηπέδου της Μπάνια Λούκα μέχρι το 2017, όταν μετατράπηκε σε Βόρεια κερκίδα. Η Μπόρατς έχει μεγάλη ισχυρή και πιστή αδελφότητα με τους οπαδούς της Βοϊβοντίνα Φίρμα και φιλία με οπαδούς της Γένοβας.

Borac Banja Luka - Tuzla City 23.05.2021

Αντιπαλότητες 

Από τη σεζόν 2008–09, την εποχή που η Μπόρατς άρχισε ξανά να είναι στάνταρ στην Πρέμιερ Λιγκ της Βοσνίας, άρχισε να αναπτύσσεται μια μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ τους και της Ζελέζνιτσαρ. Ξεκινώντας από τη σεζόν 2009–10, οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν κυρίως μεταξύ τους για έναν από τους τίτλους (τον τίτλο του πρωταθλήματος και το εθνικό κύπελλο) και τα παιχνίδια διαμόρφωσαν το περίφημο ντέρμπι του Σεράγεβο.

Ο ανταγωνισμός έχει επίσης τη ρίζα του στο γεγονός ότι το Σεράγεβο και η Μπάνια Λούκα είναι, με καλή διαφορά, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με την πρώτη να είναι επίσης πρωτεύουσα ολόκληρης της χώρας, ενώ η δεύτερη παίρνει το ρόλο της πρωτεύουσας της οντότητας της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Από την ανεξαρτησία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι ομάδες συναντήθηκαν μεταξύ τους 22 φορές (6 εκ των οποίων σε εθνικό κύπελλο), αν και έπαιξαν την πρώτη φορά μεταξύ τους το 1947 το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας. Σε αυτούς τους 22 αγώνες, η Ζελέζνιτσαρ κέρδισε 12 φορές, ενώ η Μπόρατς κατάφερε να κερδίσει 7 φορές, με 3 αγώνες να έληξαν ισόπαλοι.

Το αστέρι της ομάδας

Η χρηματιστηριακή αξία του κλαμπ στο Transfermarkt υπολογίζεται στα 7.5 εκατομμύρια ευρώ. Πιο πολύτιμος παίκτης είναι ο 24χρονος μεσοεπιθετικός, Μπλάγκαϊτς, ο οποίος κοστολογείται στις 700 χιλιάδες ευρώ στην ποδοσφαιρική αγορά.

Sport1 - Jakov Blagaić: Nije lako postići dvadeset golova na pet utakmica, igramo sve bolje

Το ρόστερ αποτελείται από 27 ποδοσφαιριστές και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 25.8 έτη, ενώ διαθέτει μόλις 11 ξένους ποδοσφαιριστές.

Ο προπονητής

Προπονητής της Μπόρατς Μπάνια Λούκα είναι ο 43χρονος Μλάντεν Ζίζοβιτς, με καταγωγή από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-2-3-1, αυτό δηλαδή που χρησιμοποιεί και ο Ράζβαν Λουτσέσκου.

Mladen Žižović novi trener tuzlanske Slobode - www.vecernji.ba

Ο εν λόγω προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπάνια Λούκα πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου 2024. Πριν από την Μπόρατς είχε αναλάβει τις Σκούπι, Αλ Κολούντ, Σλόμποντα Τούζλα, Ζρίνσκι Μόσταρ και Ράντνικ.

Το ρόστερ

 

Οι «Μαχητές» της Μπάνια Λούκα στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Το προφίλ της πιθανής αντιπάλου του Δικεφάλου Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Ιουνίου 19, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.