Γαλατασαράι - ΠΑΟΚ: Το σχέδιο του Λουτσέσκου με τον «Ντέλια» πέτυχε.Ο Γιώργος Ζουρντός διαβάζει το μεγάλο ματς της Πόλης από τακτικής πλευράς και αναλύει το τρικ του Λουτσέσκου με τον μικρό μάγο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

Το πλάνο του coach Λουτσέσκου πέτυχε, ο ΠΑΟΚ ήταν σαφώς πιο “ομάδα” από την Γαλατασαράι, όμως ορισμένα πράγματα στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να τα ορίσεις. Η ατομική ποιότητα των Τούρκων έκανε την διαφορά, όμως ο νέος ρόλος του Κωνσταντέλια έδειξε ότι μπορεί να έχει συνέχεια και να εκτοξεύσει τόσο τον αθλητή, όσο και τον οργανισμό του ΠΑΟΚ.

Μάχη για τον καθορισμό του ρυθμού

Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν μια μάχη επιβολής ρυθμού. Την αυλαία άνοιξε η Γαλατασαράι που προσπάθησε να παίξει κάθετα και γρήγορα, χρησιμοποιώντας μεγάλα ρίσκα στις πάσες της. Οι Τούρκοι πίεσαν ψηλά και με ένταση, ήταν φανερό πως στόχος τους ήταν ένα γρήγορο γκολ, παίρνοντας βοήθεια και από την καυτή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί της “Τσιμ μπομ” στο “Αλί Σαμί Γιέν”. Δημιούργησαν μια καλή φάση στην έναρξη με τον Όσιμεν και στην συνέχεια την σκυτάλη ανέλαβε ο ΠΑΟΚ.

 

Στην 4-4-2 αμυντική διάταξη του coach Λουτσέσκου, οι γραμμές του ΠΑΟΚ ήταν πολύ κοντά και στενά. Αντιθέτως, αυτές της Γαλατά δεν είχαν “συμμετρία”. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο, ο πρωταθλητής Ελλάδας είχε τις ευκαιρίες του να μπει μπροστά στο σκορ, χάρη σε τρείς παραμέτρους:

  1. Την σε ψηλά μέτρα τοποθετημένη αμυντική του τετράδα

  2. Τον ιδιαίτερο ρόλο του Γιάννη Κωνσταντέλια

  3. Την αξιοποίηση του κεντρικού άξονα

Άμυνα στην σέντρα

 

Ο coach Λουτσέσκου εμφάνισε την ομάδα του απόλυτα διαβασμένη, γνωρίζοντας τι θέλει να κάνει στο γήπεδο και πως. Πίεσε ψηλά και αυτός και σύμπτυξε τον χώρο ανεβάζοντας σχεδόν στο κέντρο του γηπέδου την αμυντική του τετράδα. Έτσι, κατάφερε να κερδίσει τις δεύτερες μπάλας, να αναγκάσει τους Τούρκους να επιτίθονται συνεχώς από τα πλάγια καθώς δεν έβρισκαν πάσες ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΟΚ.

Αλλαγή ρόλου στον Κωνσταντέλια

Το μεγάλο κόλπο, ο προπονητής του ΠΑΟΚ πήγε να το κάνει αλλάζοντας ρόλο στον Κωνσταντέλια. Τον έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε στο αριστερό μεσοδιάστημα και να συνεργάζεται με τους Μπάμπα και Τάισον, βγάζοντας ωραίες συνεργασίες, ειδικά στα επιθετικά transitions.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Λουτσέσκου μας παρουσίασε μια νέα εκδοχή του, αυτή του κρυφού φορ. Σε έναν τελείως ελεύθερο ρόλο, ο Κωνσταντέλιας ήταν μόνιμα ο πιο προωθημένος παίκτης του ΠΑΟΚ. Χάρη στην οξυδέρκεια του ήταν πάντα μέσα στις φάσεις, είτε στην δημιουργία είτε στο τελείωμα. Δεν είναι τυχαίο πως όλες τις κρίσιμες αποφάσεις τις πήρε αυτός, η μέρα δεν του βγήκε όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Το κυριότερο κομμάτι ήταν πως ο Κωνσταντέλιας βρέθηκε εκεί που σχεδίασε ο προπονητής του, είχε εξαιρετική συνεργασία με τον Τσάλοφ που του άνοιγε χώρους παίζοντας με πλάτη. Έχασε μεγάλες φάσεις, δεν έδωσε σωστά τελικές πάσες, όμως το πλάνο ήταν να πάρει ο ίδιος τις κρίσιμες αποφάσεις. Κατάφερε να βγει μπροστά και να κάνει “θόρυβο” όμως. Θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον αυτή η αλλαγή...

Κεντρικός άξονας

Μικρές αποστάσεις ο ΠΑΟΚ, μεγάλες η Γαλατασαράι. Ήταν εμφανή η διαφορά στην συνοχή των δύο ομάδων. Τάισον και Τσάλοφ έδιναν βοήθειες συνέχεια στους Καμαρά και Οζντόεφ, ενώ αντίθετα οι δυο χαφ των Τούρκων έμεναν αβοήθητοι. Πιο συμπαγής ο ΠΑΟΚ, ήταν λογικό να επιβάλλει τον ρυθμό του όταν κατάφερνε να κυκλοφορήσει την μπάλα. Δεν το έκανε για πολύ, σταμάτησε κάπου στο 20’ να έχει σωστές αποφάσεις και η Γαλατά έβαλε πίεση με σέντρες και στημένα.

Την μεγάλη φάση, την φάση του αγώνα την είχε όμως ο... Κωνσταντέλιας στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. Δεν κατάφερε να βάλει την μπάλα στα δίχτυα, ίσως τα πράγματα να είχαν διαφορετική εξέλιξη.

Δεύτερο μέρος

Η Γαλατασαράι είχε την τύχη να μπει μπροστά στο σκορ στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Στημένη φάση, χαμένη κεφαλιά, τσαφ του Μπάμπα. Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε και έχασε φάσεις, ισοφάρισε και θα μπορούσε να έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα. Λίγο η κούραση, λίγο η τύχη που δεν είχε με το μέρος του αλλά και η ποιότητα κάποιων συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών της Γαλατά, καθόρισαν τον νικητή.

Ο ΠΑΟΚ είχε καλύτερη ποδοσφαιρική πρόταση, ο coach Λουτσέσκου έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να προετοιμάσει σωστά την ομάδα του και το κατάφερε. Η επιλογή του Κωνσταντέλια σε αυτόν τον ρόλο ίσως είναι μια ιστορία που μόλις γράφτηκε στο “Σουκρού Σαράτσογλου” και θα την μνημονεύουμε για χρόνια.

https://www.sdna.gr/podosfairo/1238472_galatasarai-paok-shedio-toy-loytseskoy-me-ton-ntelia-petyhe

Γαλατασαράι - ΠΑΟΚ: Το σχέδιο του Λουτσέσκου με τον «Ντέλια» πέτυχε.Ο Γιώργος Ζουρντός διαβάζει το μεγάλο ματς της Πόλης από τακτικής πλευράς και αναλύει το τρικ του Λουτσέσκου με τον μικρό μάγο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Σεπτεμβρίου 26, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.