Ανοιχτός ο δρόμος του Champions League για την Ελλάδα μέχρι το 2021!
Στην αίθουσα «Thalia» πολυτελούς κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών ολοκληρώθηκε το διήμερο (27-28/3) των εργασιών της ECA (European Accociation Football).
Παρουσία των 155 αντιπροσώπων μελών-συλλόγων αλλά και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, έγινε μια ανασκόπηση αλλά και παρουσίαση προτάσεων αναφορικά με τη μορφή που θα έχουν τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα την περίοδο 2018-2021. Επίσης, έγιναν οι πρώτες συζητήσεις-ζυμώσεις για τον νέο κύκλο που θα αφορά την περίοδο 2021-2024. Τα παρόντα μέλη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, κάτι που θα συμβεί και τους επόμενους μήνες στα αρμόδια όργανα της ECA.
Αυτό που, κυρίως, αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι οι εκπρόσωποί του θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στους ομίλους του Champions και του Europa League, μέσω της προκριματικής διαδικασίας, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα.
Ουσιαστικά, η ECA, διαψεύδει το φημολογούμενο χάσμα ανάμεσα στους ισχυρούς και τους αδύναμους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ως εκ τούτου όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις χρονιές 2021-2024 δεν επιβεβαιώνονται. Αντιθέτως, υπάρχει σύμπλευση και άριστο κλίμα - τουλάχιστον όπως δηλώθηκε στη συνέντευξη Τύπου από τους Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε και Αντρέα Ανιέλι.
Υπογραμμίστηκε, δε, ότι οι πληρωμές αλληλεγγύης από τις πιο πλούσιες ομάδες προς τις πιο ασθενείς πότε δεν ήταν μεγαλύτερες ύστερα από αυτή την αναδιανομή. Συγκεκριμένα, από την τριετία 2012-2015, στο Europa League καταγράφτηκε αυξημένη διανομή χρημάτων κατά 264%! Οι πληρωμένες αλληλεγγύης στα συμμετέχοντα κλαμπ στα προκριματικά αυξήθηκαν κατά 224%!
Eν ολίγοις καλοπιάνουν τους αδύναμους της Ευρώπης προσφέροντας περισσότερα χρήματα δίχως να έχει αποσαφηνιστεί τι θα συμβεί από το 2021 και έπειτα.
Μεταξύ άλλων ήρθαν στην Αθήνα οι Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε (πρόεδρος ΕCA), Σβόνιμιρ Μπόμπαν (ειδικός σύμβουλος FIFA),Χαβιέρ Zανέτι (Ίντερ), Μάρκο Φαν Μπάστεν (εκπρόσωπος τεχνικής επιτροπής FIFA με τις προτάσεις του να αντιμετωπίζονται σε πηγαδάκια με σκωπτικό τρόπο), Εμίλιο Μπουτραγκένιο (Ρεάλ Μαδρίτης), Ζαν Μισέλ Ολάς (Λιόν), Λούμπος Μίχελ (ΠΑΟΚ), Γιάννης Βρέντζος, Κριστιάν Καρεμπέ (Ολυμπιακός) και Έντβιν Φαν ντερ Σαρ (Αγιαξ).
«Λέω με απόλυτη πεποίθηση ότι θα υπάρχουν οφέλη απ' αυτή τη μεταρρύθμιση. Είναι δίκαιη, ποιοτική και σοβαρή απόφαση που αναφέρεται στην αλληλεγγύη των συλλόγων του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Η αλλαγή αυτή θα φέρει μεγαλύτερες συγκινήσεις στο Champions League και θα το κάνει πιο δυνατό από ποτέ. Χωρίς αμφιβολία είναι πολύ καλά νέα για τους συλλόγους. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια εξίσου καλή λύση για την περίοδο 2021-2024, η οποία θα υπογραμμίσει περαιτέρω την ενότητά μας», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν Μονάχου αλλά και πρόεδρος της ECA, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε και στη συνέχεια θέλησε να καταστήσει σαφές ότι:
«Το διήμερο αυτό οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις αλλαγές και ότι οι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι. Θα λέγαμε μάλιστα ότι οι σύλλογοι που βρίσκονται στη μεσαία κλίμακα (αυτό αφορά και τους ελληνικούς συλλόγους) θα ευνοηθούν από τη συγκεκριμένη αναδιανομή.
Ομάδες από χώρες όπως οι Ολλανδία και Σκωτία εξεπλάγησαν, διότι υπήρχε λανθασμένη πληροφόρηση. Θα τα χαρακτήριζα "ψεύτικα νέα" και θα ζητούσα περισσότερη σοβαρότητα σ' αυτό το θέμα».
Ο ισχυρός άντρας της Γιουβέντους και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ECA Αντρέα Ανιέλι, όντας παρών στο πάνελ, ερωτηθείς για την πιθανότητα θεσμοθέτησης salary cup μετά τις δηλώσεις του προέδρου της UEFA, Σεφερίν είπε: «Όλοι διαβάσαμε όσα ειπώθηκαν στο Εστορίλ, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια συνάντηση. Μοιραστήκαμε τις απόψεις της UEFA με τον κύριο Μαρκέτι για τη δημιουργία της ανταγωνιστικότητας μέσω των εσόδων των συλλόγων».
Φυσικά, δεν έλειψαν και τα... καρφιά προς την UEFA. Ο Ρουμενίγκε στάθηκε στη δυσαναλογία που προκύπτει μεταξύ του παραγόμενου πλούτου από τις «μεγάλες» ομάδες και των απολαβών τους από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
«Οι σύλλογοι από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) φέρνουν το 86% των εσόδων του Champions League και τους επιστρέφεται μόλις το 60%», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το έτερο φλέγον ζήτημα που σχολιάστηκε είναι η ρύθμιση του φορτωμένου καλεντάρι για τους ποδοσφαιριστές. «FIFA και UEFA θα πρέπει να μην επιφορτίζουν τόσο πολύ παίκτες ομάδων που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα όπως το αγγλικό και το γερμανικό 20 και 18 ομάδων αντίστοιχα. Συζητάμε όχι μόνο για οικονομικά ή πολιτικά θέματα. Πρέπει τα παιχνίδια να μειωθούν και πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε σοβαρά με UEFA και FIFA γι αυτό το ζήτημα».
Από gazzetta.gr
Ανοιχτός ο δρόμος του Champions League για την Ελλάδα μέχρι το 2021!
Reviewed by GEORGE GEOPONOS
on
Μαρτίου 28, 2017
Rating: