Η κατινιά και το ουσιαστικό πρόβλημα Την ιεραρχία θεμάτων προφανώς την έχει ο καθένας στο μυαλό του όπως πιστεύει… Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.
Η ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΟΚ είναι πάρα πολύ εύκολο να αναλυθεί. Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για την στρατηγική και την καθημερινότητα της ομάδας; Ελάχιστοι, οι εξής τρεις. Ο Ιβάν Σαββίδης, ο Ράζβαν Λουτσέσκου και η Μαρία Γκοντζάρεβα.
Από κάτω τους, με ξεχωριστό κομμάτι τον Κυριάκο Κυριάκο που ασχολείται με την επικοινωνία, υπάρχουν απλά εκτελεστικά όργανα και εισηγητές, μιας και τέτοιος είναι ο ρόλος πχ του τμήματος σκάουτινγκ.
Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, που προέρχεται από ένα πολύ σκληρό περιβάλλον και μία πάρα πολύ δύσκολη αγορά. Ο Ράζβαν Λουτσεσκου είναι ένας ποδοσφαιράνθρωπος από μία πολύ δυνατή οικογένεια στον χώρο λόγω του πατέρα του, εκατομμυριούχος και αυτός μιας και έχει και δικές του επιχειρησεις να τρέχουν και βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου είναι αποδεδειγμένα στον τομέα του ο πιο πετυχημένος της ιστορίας. Έχοντας μάλιστα το μέτωπό του καθαρό, αφού πάντα μπαίνει μπροστά όταν το κρίνει ο ίδιος για να υπερασπιστεί το κλαμπ.
Οι δυο τους λοιπόν, δεν είναι εύκολες σε διαχείριση προσωπικότητες. Και ένα πράγμα που γνωρίζουν καλά, είναι πως η σχέση τους θα κλονιστεί, όταν ο ένας αισθανθεί τον άλλο δεδομένο. Έτσι λοιπόν, δημιουργούνται συχνά πυκνά εντάσεις. Δύο – τρεις τον χρόνο σίγουρα για να δώσω και έναν ακριβή αριθμό.
Έτσι δομήθηκε η σχέση τους και έτσι θα πάει. Όποιος έχει συναίσθηση των ανθρωπίνων σχέσεων με τις συγκεκριμένες ιδιομορφίες, μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τι εννοώ.
Εμείς έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε τις αντιδράσεις του. Για μένα πχ ήταν ΔΠ στο στοίχημα πως ο Λουτσέσκου θα αντιδρούσε δημοσίως στη δημοσιοποίηση του προστίμου. Γιατί θεωρεί πως αυτό είναι παρέμβαση στον τρόπο που δομεί το γκρουπ του.
Από την άλλη ο Ιβάν, είναι ένας σκληρός εργοδότης. Έχει τον δικό του κώδικα. Άμα διαπιστώσει μειωμένα κίνητρα, θα αντιδράσει. Αυτό μάλλον είδε από τους παλιούς και θέλησε να παρέμβει. Απλά την πλήρωσαν και οι καινούργιοι.
Οι δύο φιλοσοφίες συγκρούστηκαν, όπως συμβαίνει επαναλαμβάνω συχνά. Ο ένας είναι αφεντικό, ο άλλος έχει αποκτήσει το δικαίωμα να είναι αφεντικό του τομέα ευθύνης του. Η δημόσια τοποθέτηση του Λουτσέσκου πάντως, είχε βασικό αποδέκτη του γκρουπ του. «Εγώ είμαι εδώ, βάζει τα στήθη μου μπροστά για εσάς, ξέρω τι κάνω και θα το βρούμε». Όταν ο Ιβάν το αναλύσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, θα αντιληφθεί πως η αντίδραση Λουτσέσκου είναι προς όφελος του κλαμπ.
Το θέμα έχει σβήσει. Οποιαδήποτε άλλη ανάγνωση είναι στα όρια της κατινιάς. Το φεύγει – μένει, τροφοδοτήθηκε από την ατάκα Ράζβαν για τις βαλίτσες, αλλά εκεί είπαμε. Δεν θέλει να αισθάνεται δεδομένος. Για μένα που αντιλαμβάνομαι πως σκέφτονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ουδέποτε ήταν θέμα που με προβλημάτισε. Άλλο με προβληματίζει και θεωρώ αδιανόητο πως δεν το έχει αναλύσει ακόμα ο ΠΑΟΚ. Η κακή αύρα της Τούμπας.
Η Τούμπα είναι το δεύτερο σπίτι μου. Μπορώ να κατανοήσω απευθείας, από τους ήχους ακόμη, το τι συμβαίνει. Η Τούμπα δεν είναι καλά και το κλαμπ φέρει ευθύνη. Σοβαρή μάλιστα.
Η ακρίβεια, η οικονομική πολιτική του ΠΑΟΚ, η αστυνομοκρατία έξω από το γήπεδο που εκτιμώ πως στη περίοδο της Χούντας είχε πιο διακριτική παρουσία, είναι τα τρία στοιχεία που για μένα έχουν χαλάσει την αύρα της Τούμπας. Παράλληλα με τις απαιτήσεις του νόμου Βρούτση που πραγματικά κουράζουν. Είσαι σίγουρος πως θα μπεις στο γήπεδο, μόνο όταν έχεις μπει.
Η ακρίβεια στερεί την δυνατότητα στην επαρχία να έρθει στο γήπεδο. Σε συνδυασμό με τις τιμές των εισιτηρίων. Ακόμα και αυτοί που πήραν διαρκείας, έρχονται σε συγκεκριμένα παιχνίδια, ενώ αρχικά δεν μπορούσαν καν να το μεταβιβάσουν σε κάποιον που θέλει να έρθει.
Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει καμία ενέργεια. Να βάλει λεωφορεία, να κάνει μία καμπάνια, να δώσει κάποια κίνητρα.
Για την αστυνομοκρατία της Τούμπας, οι στιγμές που ζει ο μέσος οπαδός της ομάδας είναι ασύλληπτες. Οι πιτσιρικάδες δεν μπορούν να καθίσουν ούτε στις πλατείες γύρω από το γήπεδο, οι έλεγχοι είναι περισσότεροι από όσους χρειάζεται να μπεις πχ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το σύστημα κολλάει αλλά δεν υπάρχει καμία ανοχή από τις αστυνομικές αρχές και γενικά, η συμπεριφορά του κλαμπ απέναντι σε αυτή την κατάσταση εκφράζεται από μία λέξη. Απάθεια.
Στα γήπεδα των ανταγωνιστών της Αθήνας, δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο. Στη Θεσσαλονίκη έλαχε ο καριερίστας που ψάχνει τα αστέρια, αλλά ένας ΠΑΟΚ με τόσους απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας στις τάξεις του, αδυνατεί να συμμαζέψει την κατάσταση.
Το πρόβλημα δεν έρχεται. Έχει έρθει ήδη και πρέπει να υπάρξει θεσμική αντίδραση του κλαμπ. Η Τούμπα δεν είναι Τούμπα πλέον. Είναι ένα σημείο συνάθροισης ανθρώπων με αρνητικά vibes.
Από τους τρεις ανθρώπους λοιπόν που αποφασίζουν, άφησα τελευταία τη Μαρία. Η οποία εκτός της δουλειάς που είχε να κάνει, πήρε πάνω της και τη δουλειά του Μάκη που αποχώρησε.
Η Μαρία είναι στελεχάρα. Με όποιον και να μιλήσεις στην αγορά για τον τρόπο που συμπεριφέρεται, που διαπραγματεύεται, που κινείται, θα σου πει τα καλύτερα. Όμως η Μαρία, δεν έχει το συναισθηματικό κομμάτι που πρέπει να υπάρχει για να μπορεί να αντιλαμβάνεται όλα τα παραπάνω. Και απ ότι φαίνεται, ουδείς τη βοηθά να το κατανοήσει.
Η υποστελέχωση του κλαμπ, οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά απάθειας σε σημαντικά θέματα. Και αν δεν αλλάξει άμεσα η λειτουργία, τα προβλήματα θα διογκωθούν.
Εδώ θα μαστε…
https://www.paok24.com/podosfairo/517799/i-katinia-kai-to-oysiastiko-provlima/