Φθινοπωρινή & Χειμωνιάτικη Φυτοπροστασία Εσπεριδοειδών
Οι πρώιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης των καρπών άρα και κοντά στη συγκομιδή, γεγονός που αποζητά τη προσοχή των καλλιεργητών στην εφαρμογή των ψεκασμών για να αποφύγουν την ύπαρξη υπολειμμάτων στους καρπούς.
ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ & ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ
ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ceratitis capitata)
Στις περιοχές του δικτύου παγίδευσης καταγράφονται αυξημένες συλλήψεις. Οι πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών ωριμάζουν, οι καρποί αλλάζουν χρώμα και γίνονται επιδεκτικοί προσβολής. Ποικιλίες που ωριμάζουν πιο αργά, αποφεύγουν συνήθως σοβαρές προσβολές λόγω μειωμένης δραστηριότητας του εντόμου σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Οδηγίες
Συστήνεται καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα για την καλλιέργεια. Οι ψεκασμοί κάλυψης επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της προσβολής, τη δράση του εντομοκτόνου που χρησιμοποιείται και το χρόνο συγκομιδής.
Η περίοδος συγκομιδής των εσπεριδοειδών είναι μεγάλης διάρκειας. Αυτός είναι ο λόγος που επιβάλλεται να επιλέγετε κατάλληλα φάρμακα για να μην υπάρχουν υπολείμματα στους καρπούς και να τηρείτε τα χρονικά όρια ασφαλείας από την επέμβαση έως τη συγκομιδή όπως αναγράφεται στις ετικέτες των φυτοπροστατευτικών.
Παράχωμα σε βάθος, καταστροφή ή απομάκρυνση από τον οπωρώνα των προσβεβλημένων καρπών βοηθά στη μείωση των προσβολών.
ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ (Phoma tracheiphila)
Συμπτώματα
Μυκητολογική ασθένεια του ξύλου, προσβάλει κυρίως λεμονιά, κιτριά και νεραντζιά. Αρχικά εκδηλώνεται σε νεαρά κλαδιά, οι νευρώσεις των φύλλων κιτρινίζουν, τα φύλλα ξηραίνονται απότομα και πέφτουν ενώ οι μίσχοι παραμένουν στα κλαδιά. Σε σοβαρές προσβολές η ξήρανση επεκτείνεται σε κλάδους και βραχίονες από την κορυφή προς τη βάση. Σε τομές προσβεβλημένου ξύλου φαίνεται στα αγγεία πορτοκαλί έως καστανέρυθρος μεταχρωματισμός.
Σημεία εισόδου του παθογόνου μύκητα είναι πληγές που δημιουργούνται από αντίξοα καιρικά φαινόμενα (παγετό, χαλάζι, ισχυρό άνεμο) ή από καλλιεργητικά εργαλεία. Άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 20-25οC με υγρό και ιδιαίτερα με βροχερό καιρό. Τα δένδρα είναι περισσότερο ευπαθή το φθινόπωρο και τον χειμώνα, λιγότερο την άνοιξη.
Οδηγίες
Συστήνεται προστασία με χαλκούχα μυκητοκτόνα με τη έναρξη των φθινοπωρινών βροχών. Στη διάρκεια της βροχερής περιόδου η επέμβαση αυτή να επαναλαμβάνεται αμέσως μετά από χαλάζι, παγετό ή δυνατό άνεμο ( 24-48 ώρες ) για τον περιορισμό νέων μολύνσεων.
Να αποφεύγονται κλαδέματα και οργώματα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, ιδιαίτερα στις λεμονιές . Δεν πρέπει να τραυματίζονται από καλλιεργητικές εργασίες κλάδοι, κορμοί και ρίζες. Πληγές που δημιουργούνται να προστατεύονται με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.
Κλαδέματα και καθαρισμοί των δέντρων συστήνεται να γίνονται με ξηρό καιρό την άνοιξη και την ξηρή περίοδο Μαΐου–Σεπτεμβρίου αφαιρώντας και απομακρύνοντας ξερούς βλαστούς και κλάδους μαζί με σημαντικό μέρος υγιούς τμήματος ( 15-20 εκ).
Εκρίζωση και κάψιμο των ξερών δέντρων.
Ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των νέων δενδρυλλίων. Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεμονιάς περιορίζουν την ασθένεια (Αδαμοποφλου, Καρυστινή, Ερμιόνη, Monachello, Santa Teresa, Interdonato).
ΚΟΜΜΙΩΣΗ ΛΑΙΜΟΥ ( Phytophtora sp.)
Συμπτώματα
Η ασθένεια οφείλεται σε μύκητες που μεταδίδονται με το έδαφος και προσβάλλουν την περιοχή του λαιμού, τον κορμό μέχρι ύψος 60-80 εκ., τις επιφανειακές ρίζες κοντά στον κορμό και τους κλάδους που βρίσκονται κοντά στο έδαφος. Στο σημείο της προσβολής εξωτερικά ο φλοιός φαίνεται σκοτεινότερος, ελαφρά βυθισμένος, μοιάζει σαν “βρεγμένος” και παρουσιάζει σκίσιμο από όπου εκκρίνεται κόμμι. Η μόλυνση διαχέεται εσωτερικά του φλοιού, στο κάμβιο και το ξύλο όπου παρατηρείται καστανός μεταχρωματισμός. Τα προσβεβλημένα δέντρα εμφανίζουν καχεκτική βλάστηση, χλωρωτικά φύλλα, έντονη φυλλόπτωση και ξηραίνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συχνά προσβάλλονται και οι καρποί, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται χαμηλά στις ποδιές των δέντρων. Οι μολύνσεις των καρπών ενώ γίνονται στον οπωρώνα εκδηλώνονται ως σήψεις κατά την αποθήκευση και μεταδίδουν την ασθένεια στους υγιείς καρπούς με την επαφή προκαλώντας σοβαρές ζημιές.
Οι μύκητες εδάφους ευνοούνται σε εδάφη βαριά με κακή στράγγιση από δυνατή βροχή ή βροχή που συνοδεύεται από ισχυρό άνεμο.
Ευπάθεια στην ασθένεια έχουν κατά σειρά: η λεμονιά, η κιτριά, η κλημεντίνη, η πορτοκαλιά, η μανταρινιά ενώ ανθεκτική είναι η νεραντζιά.
Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης - Οδηγίες
Στην εγκατάσταση νέου οπωρώνα συστήνεται η χρήση εύρωστου και υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανθεκτικών υποκειμένων όπως η νεραντζιά.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ύψος 50-70 εκ. ώστε όταν τα δενδρύλλια φυτεύονται στην οριστική τους θέση να διατηρείται απόσταση των εμβολίων από το έδαφος.
Εξισορροπημένα ποτίσματα και καλή αποστράγγιση του εδάφους.
Η περιοχή του εδάφους γύρω από τη βάση του κορμού να μην βρέχεται από το νερό του ποτίσματος. Συστήνεται η δημιουργία αναχώματος σε απόσταση 50 εκ. από τον κορμό, (διπλή λεκάνη άρδευσης). Αποφυγή επαφής του νερού του ποτίσματος με τον κορμό των δέντρων.
Αποφυγή πληγών στις ρίζες και στο λαιμό των δέντρων και προστασία με κατάλληλα μυκητοκτόνα όταν δημιουργούνται.
Καταστροφή των ζιζανίων γύρω από τον κορμό για μείωση της εδαφικής υγρασίας.
Υποστύλωση των χαμηλών και των υπερφορτωμένων κλάδων του δέντρου. Κατά τη συγκομιδή οι καρποί δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το έδαφος.
Πριν την έναρξη των φθινοπωρινών βροχών συστήνεται ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. Ψεκάζετε με προσοχή τους χαμηλότερους κλάδους (ποδιές), τους βραχίονες και τον κορμό.
Θεραπευτικά μέτρα
Εκρίζωση και απομάκρυνση των ξηρών ή έντονα μολυσμένων δέντρων. Απολύμανση του εδάφους πριν τη νέα φύτευση.
Αφαίρεση και καταστροφή του μεταχρωματισμένου φλοιού και καμβίου μαζί με υγιή ιστό τουλάχιστον 5 εκ. σε προσβολές που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ασθένειας. Επάλειψη των πληγών με βορδιγάλειο πάστα 5% και του κορμού μέχρι ύψους 1 μ. από το έδαφος.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
FARMABASE