Τα 5 αρχικά συμπτώματα της
Οστεοαρθρίτιδας
Η Οστεοαρθρίτιδα είναι μια πολύ συχνή νόσος των αρθρώσεων κατά την οποία προσβάλλεται αρχικά ο χόνδρος και στη συνέχεια τα οστά της άρθρωσης. Αρχικά, ο χόνδρος των αρθρώσεων παρουσιάζει ρωγμές, σκίζεται και τελικά καταστρέφεται με αποτέλεσμα τα οστά να έρχονται σε επαφή. Έτσι προκαλείται πόνος, φλεγμονή και δυσκολία στην κίνηση.
Οι αρθρώσεις που πιο συχνά προσβάλλονται από Οστεοαρθρίτιδα είναι τα γόνατα, τα δάχτυλα των χεριών, τα ισχία και οι ώμοι.
Επισκεπτόμαστε το γιατρό, όταν έχουμε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, που εμφανίζονται συχνά στην οστεοαρθρίτιδα:
1. Πόνος
Συχνά ακούμε ‘με πονάει η μέση μου’. Οι άνθρωποι που έχουν οστεοαρθρίτιδα συχνά αναφέρουν πόνο στη μέση, στα γόνατα, στα δάχτυλα των χεριών, στα ισχία, στον αυχένα.
Στα αρχικά στάδια ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να είναι μόνο πόνος ή πόνος με ευαισθησία, η οποία γίνεται χειρότερη όταν κινούμαστε. Ειδικά στα δάχτυλα των χεριών αυτό περιγράφεται σε κάθε κίνηση που απαιτεί μια παραπάνω προσπάθεια, όπως πχ να ανοίξουμε ένα βάζο που είναι κλειστό.
2. Ευαισθησία
Έτσι περιγράφεται η δυσφορία που αισθάνεται κάποιος όταν πιέζεται η άρθρωση που πάσχει. Μπορεί να συνοδεύεται από τοπικό πρήξιμο. Παρουσιάζεται από την αρχή ή στα προχωρημένα στάδια της οστεοαρθρίτιδας.
3. Δυσκαμψία των αρθρώσεων
Με το πρωινό ξύπνημα η δυσκαμψία των αρθρώσεων είναι συνηθισμένη. Το ίδιο νιώθουμε όταν καθόμαστε στο γραφείο μας όλη τη μέρα. Η δυσκαμψία είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της Οστεοαρθρίτιδας. Συνήθως έχουμε ένα αίσθημα δυσφορίας και ανάγκη για ξεκούραση. Τα άτομα με αρθρίτιδα συχνά αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα όταν οι αρθρώσεις τους έχουν ζεσταθεί μετά από ήπια κίνηση.
4. Περίεργη αίσθηση στις αρθρώσεις
Ο χόνδρος των αρθρώσεων είναι ένα είδος φυσικού αμορτισέρ, που βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της άρθρωσης, χωρίς τριβές. Όταν αρχίζει να σπάει και να κάνει ρωγμές, έρχονται σε επαφή τα οστά της άρθρωσης παράγοντας κάποια περίεργη αίσθηση, όπως τριγμό, πίεση ή διάφορους ήχους κατά την κίνηση.
5. Απώλεια ελαστικότητας της άρθρωσης
Οι άνθρωποι με Οστεοαρθρίτιδα παρατηρούν συχνά, ότι κάποιες αρθρώσεις τους δεν είναι τόσο ελαστικές όσο ήταν παλαιότερα. Η δυσκαμψία και ο πόνος οδηγούν συνήθως στην απώλεια ελαστικότητας και στη μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Εύρος κίνησης είναι ο βαθμός κίνησης των αρθρώσεων κατά τα φυσιολογικά πρότυπα. Για παράδειγμα, η πλήρης κάμψη και η έκταση στο γόνατο είναι το εύρος της κίνησης. Αν έχετε αρθρίτιδα, μπορεί να μην μπορείτε να λυγίσετε το γόνατό σας έως το μέγιστο εύρος. Η απώλεια ελαστικότητας είναι συνήθως μια σταδιακή διαδικασία.
Ποιες ώρες της ημέρας έχετε συμπτώματα;
Ο πόνος, η ευαισθησία και η δυσκαμψία εμφανίζονται συνήθως σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας στα αρχικά στάδια της Οστεοαρθρίτιδας. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το ισχίο σας πονάει μετά από ένα αγώνα μπάσκετ ή ότι η μέση σας είναι δυσκίνητη με το πρωινό ξύπνημα. Επειδή όμως η Οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστική νόσος, πιθανά να έχετε τα συμπτώματα και κατά την ξεκούραση, εκτός από τη φάση της δραστηριότητας.
Διαχείριση της Οστεοαρθρίτιδας και λύσεις
Μαζί με το γιατρό σας θα δημιουργήσετε ένα πλάνο διαχείρισης της κατάστασης, που θα αφορά στη μείωση του πόνου και στη διατήρηση και βελτίωση της κίνησης, έτσι ώστε να διατηρήσουμε την καλή ποιότητα ζωής του ατόμου.
Εκτός από τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμένο χρόνο (διαφορετικά προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία), υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για την κατάσταση αυτή.
Το πιο εξελιγμένο στην έρευνα και με δική του πατέντα είναι το Syalox 300 Plus.
Περιέχει υαλουρονικό οξύ πολύ υψηλής ποιότητας και ποσότητας 300mg, κατά πολύ μεγαλύτερης από ό,τι κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα στην αγορά. Το υαλουρονικό οξύ είναι προϊόν ελβετικού εργαστηρίου, υψηλής καθαρότητας, μοριακού βάρους τουλάχιστον 2εκ DALTONS και συνδυάζεται με μποσβέλλια, ένα φυτικό αλλά αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό, χωρίς τις παρενέργειες των γνωστών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Το Syalox 300 Plus βοηθάει άμεσα όλες τις αρθρώσεις χωρίς καμία παρενέργεια.
Μάθε περισσότερα στο www.osteoarthritida.com
https://medicalpq.gr/τα-5-αρχικά-συμπτώματα-της-οστεοαρθρίτ/
Πόνος στα δάχτυλα των χεριών: Τί πρέπει να κάνω;
Συνήθως μιλάμε για οστεοαρθρίτιδα των άκρων χεριών. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εξελικτική νόσος των αρθρώσεων που δεν έχει σχέση με το αλάτι που τρώμε και τα αλμυρά εδέσματα γενικά. Αλλά κυρίως δεν έχει σχέση με την σοβαρή παραμορφωτική αρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα που είναι μια σοβαρή εξελικτική νόσος και καταστρέφει όλες τις αρθρώσεις. Η πρώτη εμφανίζεται σε 800 γυναίκες στις 1000 και σε μεγάλες ηλικίες, ενώ η δεύτερη σε 5 περίπου γυναίκες στις 1000 και σε νεότερες ηλικίες.
Όταν έχουμε τέτοιες ενοχλήσεις, θα συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Συνήθως, όταν πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα χεριών, βοηθάει πολύ να κάνει κάποιος τις παρακάτω αλλαγές:
1) Να αδυνατίσει, εάν είναι παχύσαρκος!
2) Να μην κουράζει πολύ τα χέρια του και ιδιαίτερα τα δάκτυλά του.
3) Εάν έχει και κληρονομικότητα, από μητέρα ή πατέρα, πρέπει να εφαρμόσει πιο αυστηρά τα παραπάνω
μέτρα.
Σαν αρχική και άμεση λύση χρησιμοποιούμε ψυχρά επιθέματα δηλαδή κρύες κομπρέσες. Μπορεί σε ελαφρές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουμε και τοπικές αντιφλεγμονώδεις αλοιφές.
Όσο τα πράγματα σοβαρεύουν τότε ο γιατρός θα χορηγήσει φάρμακα από του στόματος, όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή. Αυτά σε υψηλές δόσεις πρέπει να συνδυάζονται με κάποιο προστατευτικό του στομάχου γιατί ερεθίζουν το στομάχι και το έντερο. Προσοχή χρειάζεται σε άτομα που έχουν υπέρταση και μεγάλη προσοχή σε άτομα που πάσχουν από καρδιά (στηθάγχη, έμφραγμα κ.λπ.).
Σε πολύ έντονες κρίσεις πόνου στα δάχτυλα η ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης στην άρθρωση είναι η μόνη λύση. Μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν έχουν περάσει 20-25 ημέρες και για 3 φορές συνολικά. Η αλήθεια είναι ότι πονά παραπάνω από ό,τι πονά μια απλή ένεση.
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πρώτων ενοχλήσεων είναι πολύ σημαντική.
Είναι γνωστό ότι μέσα σε όλες τις αρθρώσεις μας υπάρχει για κάθε άτομο διαφορετική ποσότητα ενός παχύρευστου υγρού που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό:
• σαν λιπαντικό που βοηθά στην κίνηση των αρθρώσεων
• για την απορρόφηση των κραδασμών,
• για την διατροφή των δομικών στοιχείων των αρθρώσεων
• για την άμυνά της άρθρωσης στα μικρόβια
Το υγρό αυτό που ονομάζεται υαλουρονικό οξύ μειώνεται με την ηλικία. Την εποχή που αρχίζει η οστεοαρθρίτιδα, γύρω στα 50 έτη, βρίσκεται μόνο το 10% του υαλουρονικού οξέος που είχαμε σαν νέοι. Λογικό λοιπόν είναι, ότι εάν βρούμε ένα τρόπο να το αντικαταστήσουμε σε όλες μας τις αρθρώσεις, θα αναστείλουμε σε σημαντικό βαθμό και την εξέλιξη της νόσου και θα προλάβουμε την ανάπτυξή της.
Ειδικά φάρμακα για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας δεν υπάρχουν ακόμη. Υπάρχουν όμως συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για τις καταστάσεις αυτές.
Εκτός από τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμένο χρόνο (διαφορετικά προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία), υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για τις καταστάσεις αυτές.
Το πιο εξελιγμένο στην έρευνα και με δική του πατέντα είναι το Syalox 300 Plus με ελβετικό υαλουρονικό οξύ υψηλής καθαρότητας, κατά πολύ μεγαλύτερης ποσότητας από ό,τι κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα και με μποσβέλλια, γνωστή για τις ιδιότητές της κατά του πόνου.
Μάθε περισσότερα στο www.osteoarthritida.com
Ενοχλήσεις στα γόνατα; Μήπως έχετε οστεοαρθρίτιδα;
Το πρώτο και πιο χαρακτηριστικό ενόχλημα στα γόνατα είναι ο πόνος! Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στο ένα γόνατο καθώς κατεβαίνετε κάποια σκάλα και όχι όταν την ανεβαίνετε. Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος εξελίσσεται και γίνεται πιο έντονος.
Συχνά, εκτός από το παραπάνω, παρουσιάζεται και ένα άλλο χαρακτηριστικό είδος πόνου. Είναι ο πόνος στο γόνατο κατά το ξεκίνημα μιας κίνησης μετά από ακινησία.
Δηλαδή, αφού κάποιος καθίσει να ξεκουραστεί για κάποιο χρονικό διάστημα από 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα, πάει να σηκωθεί να περπατήσει και το γόνατό του για τα πρώτα 5-10 βήματα αρνείται να τον ακολουθήσει, πονά πολύ και είναι μαγκωμένο. Μετά σιγά σιγά ελευθερώνεται και περπατά ελεύθερα.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι νόσος εξελικτική, επιδεινώνεται σταδιακά και προκαλεί κρίσεις. Σε αυτές τα συμπτώματα είναι σε έξαρση και ακολουθούνται από μεσοδιαστήματα ηρεμίας.
Οι κρίσεις χαρακτηρίζονται από πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στο γόνατο. Στα αρχικά στάδια διαρκούν για 15-30 ημέρες και υποχωρούν όταν κάποιος λάβει την κατάλληλη αγωγή.
Τα συμπτώματα θα επανέρθουν όταν το άτομο κουράσει ή καταπονήσει ή τραυματίσει το γόνατό του ή όταν αυξήσει το βάρος του σώματός του. Η παχυσαρκία επιβαρύνει πολύ τη λειτουργία των γονάτων και προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων της νόσου.
Όσο περνά ο καιρός οι κρίσεις έρχονται συχνότερα, γίνονται περισσότερες σε αριθμό ανά έτος και διαρκούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα μεσοδιαστήματα των κρίσεων μικραίνουν χρονικά.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στην αρχή της νόσου, στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων, ο ασθενής δεν παρουσιάζει πόνο. Όσο περνάει ο καιρός, ο πόνος στα μεσοδιαστήματα δεν υποχωρεί τελείως. Ονομάζεται υπολειπόμενος πόνος και είναι ανθεκτικός στα κοινά φάρμακα, όπως αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά.
Σε προχωρημένη κατάσταση ο ασθενής αισθάνεται όταν περπατά σαν να τρίζει το γόνατό του. Καμιά φορά μπορεί να ακούσει κυριολεκτικά κάποια τριξίματα (κριγμούς).
Συχνά αναρωτιόμαστε η οστεοαρθρίτιδα & αρθριτικά είναι το ίδιο; Ναι, είναι το ίδιο! Αρθριτικά ή άλατα στις αρθρώσεις είναι αυτό που οι γιατροί ονομάζουν οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εξελικτική νόσος των αρθρώσεων που δεν έχει σχέση με το αλάτι που τρώει κάποιος ή με το αλμυρό φαγητό.
Εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας πάνω από 60 ετών και κυρίως γυναίκες. Το γιατί προσβάλλονται περισσότερο γυναίκες από τους άνδρες δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη.
Αν έχετε οστεοαρθρίτιδα στο ένα γόνατο πιθανότατα θα αποκτήσετε και στο άλλο, ενώ δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί και σε άλλες αρθρώσεις. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται πρόγραμμα πρόληψης της νόσου!
Οδηγίες αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας
Μπορεί κάποιος να πει ότι υπάρχουν τρία στάδια αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας:
• Το αρχικό στάδιο πρόληψης, το οποίο πρέπει να εφαρμοσθεί ακόμη και πριν από την εμφάνιση της
νόσου και να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της.
• Το στάδιο αντιμετώπισης μιας κρίσης αρθρίτιδας με φάρμακα.
• Το τελικό στάδιο, όταν τα φάρμακα δεν δουλεύουν πια και ο ασθενής θα πρέπει να υποστεί μια
χειρουργική επέμβαση.
Τί κάνω στο στάδιο πρόληψης της οστεοαρθρίτιδας;
Επειδή τα γόνατα στηρίζουν το σώμα και δεν είναι φτιαγμένα για να στηρίζουν υπερβολικό βάρος, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε χαμηλό βάρος σώματος.
Πρώτη προσπάθεια, λοιπόν, από μικρή ηλικία είναι η αποφυγή της παχυσαρκίας. Μεγάλη προσπάθεια πρέπει να κάνουν οι γυναίκες και στην ηλικιακή φάση μετά την εμμηνόπαυση.
Τα στραβά πόδια αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για τα γόνατα. Καλό είναι να γίνεται ειδική γυμναστική ή φυσικοθεραπεία, ώστε να υπάρχει σωστή ευθυγράμμιση, και άρα η σωστότερη δυνατή λειτουργία της άρθρωσης του γονάτου.
Θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ήπιας γυμναστικής, συνήθως πιλάτες. Μόνο έτσι βοηθούν την ευθυγράμμιση, ισορροπία, ενδυνάμωση και σωστή στήριξη του σώματος.
Όταν υπάρχουν ήπια συμπτώματα, το βάδισμα δεν πρέπει να ξεπερνά την μισή ώρα την ημέρα με ρυθμό 100 βήματα ανά λεπτό. Όχι παραπάνω, γιατί θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα!
Αποφεύγουμε να ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες.
Οι ασκήσεις μέσα σε νερό είναι χρήσιμες όταν το άτομο έχει μέτριο προς σοβαρό πρόβλημα και έχει μάθει το τρόπο να τις κάνει σωστά.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους τραυματισμούς των γονάτων καθώς και σε κάθε δραστηριότητα που καταπονεί τα γόνατα. Αργά ή γρήγορα εάν δεν προσέξει κανείς θα καταλήξει σε οστεοαρθρίτιδα.
Ειδικά φάρμακα για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας δεν υπάρχουν ακόμη. Υπάρχουν όμως προϊόντα φαρμακείου που εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου. Τέτοιο είναι το υαλουρονικό οξύ, το οποίο αποτελεί συστατικό του αρθρικού υγρού που υπάρχει στην άρθρωση του γόνατος αλλά και όλων των αρθρώσεων του σώματος. Το υαλουρονικό οξύ χορηγείται ενδοαρθρικά ή από του στόματος. Προσοχή χρειάζεται στην ποιότητα, ποσότητα και προέλευση του καθώς και στις ιδιότητές του. Όταν δίνεται από του στόματος είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο απορροφάτε και έχει δράση στις αρθρώσεις, εκτός αν, υπάρχει ειδική φαρμακοτεχνική μορφή που εξασφαλίζει την απορρόφηση.
Τί κάνω στο στάδιο της κρίσης της οστεοαρθρίτιδας;
Σε αυτό το στάδιο υπάρχει φλεγμονή και πόνος και συνήθως επισκεπτόμαστε το γιατρό μας.
Μπορεί σε ελαφρές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουμε αντιφλεγμονώδεις αλοιφές.
Όσο τα πράγματα σοβαρεύουν τότε ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει φάρμακα από του στόματος, κυρίως αντιφλεγμονώδη. Η χρήση τους δε πρέπει να ξεπερνά τις 2 εβδομάδες. Όταν χορηγούνται πρέπει να συνδυάζονται με κάποιο προστατευτικό του στομάχου γιατί ερεθίζουν το στομάχι και το έντερο. Προσοχή χρειάζεται σε άτομα που έχουν υπέρταση. Μεγάλη προσοχή σε άτομα που πάσχουν από καρδιά (στηθάγχη, έμφραγμα κ.λπ.).
Σε πολύ έντονες κρίσεις οστεοαρθρίτιδας, η ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης στο γόνατο είναι η μόνη λύση. Μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν έχουν περάσει 20-25 ημέρες και για 3 φορές συνολικά.
Τί κάνω στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων της οστεοαρθρίτιδας;
Χρησιμοποιούνται διάφορα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμίνη, τζίντζερ, γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, διασερεϊνη και άλλες ουσίες που έχουν ήπιες αναλγητικές δράσεις. Θα πρέπει να χορηγούνται όσα διαθέτουν κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν το κλινικό αποτέλεσμα σε ανθρώπους, τη δοσολογία που χρησιμοποιούνται, τη χρονική διάρκεια χορήγησης. Σημαντική είναι και η τεκμηρίωση για την ασφάλειά τους και τις αλληλεπιδράσεις τους. Ιδανικός συνδυασμός σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν ο συνδυασμός υαλουρονικού οξέος για την πρόληψη της νόσου και ενός ήπιου αναλγητικού χωρίς παρενέργειες.
Το μοναδικό ανάλογο συμπλήρωμα διατροφής είναι το Syalox 300 Plus.
Όταν όλες οι παραπάνω λύσεις δεν επαρκούν;
Στις περιπτώσεις που όλα τα παραπάνω δεν είναι αποτελεσματικά εφαρμόζεται η μέθοδος PRP ή η ενδοαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος, ή συνδυασμός αυτών μαζί με ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω.
Μάθε περισσότερα στο https://www.osteoarthritida.com/