ΠΑΟΚ: Η Ρίγα της επιβεβαίωσης, οι μεταγραφές και η αντίδραση του κάθε Κόλεϊ. Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου ταξιδεύει για Λετονία και γράφει για τα ζητούμενα του ΠΑΟΚ στον αγώνα με την RFS, το rotation που κλείνει και την επόμενη μέρα των παικτών που έμειναν για λίγο εκτός κορμού.
Είναι αρκετά τα στοιχεία που δίνουν αισιοδοξία ότι το turning point του φετινού ΠΑΟΚ σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Τρίπολη. Εννοείται ότι κάτι τέτοιο πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πορεία με πρώτη… στάση την Ρίγα και τον αυριανό αγώνα με τους πρωταθλητές της χώρας.
Επιβεβαίωση ψάχνει ο ΠΑΟΚ στην Λετονία, από την άλλη βέβαια όταν πας να δώσεις έναν τελικό χωρίς αύριο, εκτιμώ ότι ακόμη και αν είσαι… απαράδεκτος, ένα πιθανό 0-1 θα σου προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. Από την άλλη… σε ποιο εκτός έδρας παιχνίδι του ο ΠΑΟΚ ήταν απαράδεκτος; Ίσως στη Λιβαδειά και… μέχρι εκεί σε φαινόμενο που ακόμη δεν έχει εξηγηθεί. Πώς στην Τούμπα έχει κάνει τόσο κακά παιχνίδια και πώς εκτός έδρας είναι αν μη τι άλλο σοβαρός και ουσιαστικός;
Στο 1-2 με τον Αστέρα, όλη η εικόνα του ΠΑΟΚ (ακόμη και στο πρώτο ημίχρονο για όσους δεν μένουν στην κριτική μόνο από τα highlights) φανέρωσε μία αντίδραση σε αυτά ΑΚΡΙΒΩΣ που τόνισε και ζήτησε ο Λουτσέσκου από τους παίκτες. Το εξαιρετικό repress αμέσως μετά την απώλεια της μπάλας ήταν όλα τα λεφτά και αυτό το σημείο μπορεί να αποτελέσει τη βάση της νέας πορείας των πρωταθλητών. Τη νίκη περιμένουμε και στη Λετονία ώστε ο ΠΑΟΚ να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες που έχει για πρόκριση στην 24αδα, αλλά από τα πρώτα λεπτά θα τσεκάρουμε και πάλι τι θα κάνουν οι ασπρόμαυροι με το που χάνουν την μπάλα. Πώς θα αντιδρούν, πόσο οργανωμένα θα επιχειρούν την επανάκτηση για να επιτεθούν και πάλι στέλνοντας μήνυμα ανωτερότητας και σε αυτόν τον αντίπαλο, όπως έκαναν και στην Τρίπολη. Κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική και σε βοηθάει να βγάλεις συμπεράσματα, αρκεί να μην περιμένεις να κρίνεις τα πάντα από… τα γκολ και τα αποτελέσματα.
Και σε αυτό το ζήτημα το αποτέλεσμα είναι κομβικό. Αν χάσεις, οι «παραπονούμενοι» βρίσκουν πεδίο γκρίνιας. Αν κερδίσεις, πιέζονται ακόμη περισσότερο να κοιτάξουν την ομάδα για να γίνουν μέρος της και όχι την… πάρτη τους.
Με αυτά και με αυτά ο Λουτσέσκου έχει αποφασίσει να μικρύνει το rotation και έτσι δεν θα έχουμε από αγώνα σε αγώνα 7-8 αλλαγές όπως συνέβαινε πέρσι, αλλά θα πάμε στις μισές ή και λιγότερες. Θυμίζω ότι πέρσι οι 7-8 αλλαγές ανά αγώνα πρόσφεραν στον ΠΑΟΚ ίσως και την καλύτερη σεζόν στην ιστορία του με πολύ καλές πορείες σε Ελλάδα ΚΑΙ Ευρώπη ταυτόχρονα. Το μεγάλο rotation έφερε τέσσερις μόνο θλάσεις! Θα δούμε πώς θα πάει κι αυτή η τακτική που έρχεται μέσα από βαθιά ανάλυση των δεδομένων που μόνο ο Λουτσέσκου μπορεί και κάνει και όχι ο κάθε ένας από όλους εμάς που βλέπουμε την ομάδα δύο φορές την εβδομάδα.
* Πόσα ακόμη πρέπει να γίνουν για να καταλάβουμε ότι οι μεταγραφές δεν είναι η λύση για όλα, ότι μπορούν να αποτελέσουν ευχή και κατάρα; Δείτε τους πρωταθλητές μεταγραφών του καλοκαιριού τι «τραβάνε». Από την άλλη οι τέσσερις μεγάλοι πρέπει να έκαναν καμιά 50αριά μεταγραφές στην περασμένη περίοδο. Αναρωτιέμαι αν από όλους αυτούς παίζει και προσφέρει ή επιβεβαιώνει τις προσδοκίες το 10%. Είναι πέντε όλοι και όλοι ή λίγο παραπάνω; Η πλάκα είναι ότι αρκετοί ετοιμάζονται για νέα μεταγραφική αντεπίθεση το χειμώνα γιατί λένε ότι… «πρέπει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα».
Και κάτι άλλο άσχετο… Η ΑΕΚ δεν έδωσε τον Πινέδα, ο Παναθηναϊκός τον Ιωαννίδη, ο ΠΑΟΚ τον Κωνσταντέλια! Και οι τρεις δεν τα πάνε καλά, όπως βέβαια και ο Λιβάι από πέρσι που η ΑΕΚ αρνήθηκε να τον παραχωρήσει. Δεν συμπεραίνω ότι… κακώς δεν τους έδωσαν. Απλά παρατηρώ ότι η συνέχεια παικτών που έφθασαν κοντά σε μεταγραφή αλλά δεν έφυγαν, δεν ήταν θετική.