Αμυγδαλιά: Προετοιμασία για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο
Οι καλλιεργητικές πρακτικές της αμυγδαλιάς επικεντρώνονται στην προετοιμασία του εδάφους και των δέντρων για την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, καθώς και στην προστασία από ασθένειες και εχθρούς.
Ποιες οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες;
Κλάδεμα
Το κλάδεμα καρποφορίας έχει ως κύριο στόχο τη διατήρηση του σχήματος των δέντρων και την ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, αντικαθιστώντας τα λογχοειδή που έχουν χάσει την παραγωγική τους ικανότητα. Παράλληλα, συμβάλλει στη διασφάλιση σταθερής παραγωγής κάθε χρόνο, στην καλύτερη έκθεση του εσωτερικού της κόμης στο φως και στον επαρκή αερισμό, διατηρώντας τη βλάστηση υγιή και ζωηρή.
Επιπλέον, διευκολύνει τη διέλευση γεωργικών μηχανημάτων και την εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών. Το κλάδεμα περιλαμβάνει επίσης την απομάκρυνση ξερών, ασθενών ή καχεκτικών κλαδιών, καθώς και εκείνων που προκαλούν σκίαση ή εμποδίζουν την ανάπτυξη. Τέλος, εξασφαλίζει την καλύτερη έκθεση των καρπών στον ήλιο, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξή τους και την ταχύτερη ξήρανσή τους πάνω στο δέντρο.
Λίπανση
Τα βασικά λιπάσματα χορηγούνται πριν την έναρξη της ετήσιας βλάστησης, συχνά με ενσωμάτωσή τους στο έδαφος, ενώ τα αμμωνιακά λιπάσματα εφαρμόζονται ιδανικά πριν από επαρκείς βροχοπτώσεις. Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί με αζωτούχα λιπάσματα συνιστώνται κυρίως μετά τη συγκομιδή, στα τέλη του φθινοπώρου, ώστε να ενισχυθεί η καρπόδεση κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η αμυγδαλιά έχει μικρότερες απαιτήσεις σε κάλιο σε σύγκριση με το άζωτο, ωστόσο η παρουσία καλίου σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής και την ενίσχυση της αντοχής των δέντρων στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Οι φωσφορικές λιπάνσεις εφαρμόζονται από εδάφους στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας των δέντρων.
Φυτοπροστασία
Μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα για την πρόληψη μυκητολογικών ασθενειών.
Συνήθως ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς προκαλεί τοπικές ζημιές οικονομικής σημασίας, οι οποίες όμως μπορεί να φτάσουν σε απώλειες 60-70% των οφθαλμών. Οι ζημιές οφείλονται τόσο στη διατροφή των ενηλίκων κατά τη διάρκεια του χειμώνα όσο και στην εσωτερική διάβρωση των οφθαλμών από τις προνύμφες. Οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί καταλήγουν ξηροί και πέφτουν στο έδαφος. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορούν
Η απομάκρυνση ζιζανίων βοηθά στη μείωση του ο ανταγωνισμού θρεπτικών στοιχείων και νερού για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς.
Το φθινόπωρο είναι μία κρίσιμη περίοδος για την καταπολέμηση της Μονίλια στην αμυγδαλιά. Οι προσβεβλημένοι καρποί που παραμένουν στο δένδρο σαν μούμιες ή έχουν πέσει στο έδαφος μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν για την αποφυγή μολύνσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια του Αμπελιού και άλλες καλλιέργειες επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.