Η ακτινογραφία της Σλάβια Πράγας και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για αυτήν! Γιώργος Μάντζιος
ΕΔΡΑ: Φορτούνα Αρένα (19.370)
ΤΙΤΛΟΙ: 7 πρωταθλήματα Τσεχίας, 7 κύπελλα Τσεχίας
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Προπονητής ο Γίντρικ Τρπισόφσκι από τον Γενάρη του 2018, θεωρείται ο μεγάλος αναμορφωτής του συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Αγαπημένο του σύστημα το 3-4-2-1, το οποίο χρησιμοποιεί τις περισσότερες φορές.
ΑΣΤΕΡΙ: Ο δικός μας Χρήστος Ζαφείρης αποτελεί (μαζί με τον εξτρέμ Ντιούφ) ότι καλύτερο διαθέτει η Σλάβια σε χρηματιστηριακή αξία. Ο διεθνής Έλληνας μέσος, που τον επόμενο μήνα θα κλείσει τα 22 του χρόνια, είναι ένα πραγματικό «μηχανάκι» στην μεσαία γραμμή, με 27 παιχνίδια φέτος, 5 γκολ και 1 ασίστ.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Τερμάτισε στην 2η θέση πίσω από την Σπάρτα Πράγας.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ: Μετά από 19 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, μετράει 16 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα και οδηγεί την κούρσα για τον τίτλο, αφού είναι ήδη στο +7 από την 2η Βικτόρια Πλζεν. Το πρωτάθλημα Τσεχίας βέβαια έχει διακοπή από τις 15 του Δεκέμβρη και ξεκινάει και πάλι στις αρχές Φλεβάρη. Η Σλάβια για αυτό το λόγο έκανε μίνι προετοιμασία επί ισπανικού εδάφους και πριν μπει και πάλι στη μάχη για το πρωτάθλημα, θα δώσει τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της με ΠΑΟΚ και Μάλμε. Στην Ευρώπη ξεκίνησε από το Champions League, ξεπέρασε το εμπόδιο της Ουνιόν Σεν Ζιλουά με δύο νίκες (3-1 και 1-0), αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Λιλ (ήττα εκτός 2-0, νίκη εντός 2-1). Έτσι συνέχισε στην League Phase του Europa League, όπου σε 6 αγώνες μετράει 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 4 ήττες. Κέρδισε στην πρεμιέρα την Λουντογκόρετς με 2-0 εκτός έδρας, ακολούθησε το 1-1 με τον Άγιαξ εντός έδρας και έπειτα ισάριθμες ήττα από Μπιλμπάο (1-0 εκτός έδρας), Άιντραχτ Φρανκφούρτης (1-0 εκτός έδρας), Φενέρμπαχτσε (2-1 εντός έδρας) και Άντερλεχτ (2-1 εντός έδρας).
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ: 110 εκατομμύρια ευρώ
To 3-4-2-1 του Τρπισόφσκι που σπάνια αλλάζει
Ο 48χρονος κόουτς της Σλάβια συνήθως παίζει με τριάδα στην άμυνα και το σύστημα που χρησιμοποιεί είναι το 3-4-2-1. Για το αποψινό παιχνίδι βέβαια έχει απώλειες, αφού καταρχάς πουλήθηκε στην Τότεναμ ο βασικός γκολκίπερ Κίνσκι και στη Νόριτς ο εξτρέμ Γιουράσεκ. Στην Τσεχία έμειναν οι αμυντικοί Χόλες και Χάρουπεκ και ο τραυματίας επιτελικός Πρόβοντ, ενώ κάποιοι παίκτες που ταλαιπωρήθηκαν με ίωση τις τελευταίες ημέρες, είναι άγνωστο αν θα ξεκινήσουν. Μία πιθανή ενδεκάδα απόψε θέλει τον 32χρονο Μαντούς κάτω από τα δοκάρια, μόλις στην 2η συμμετοχή του φέτος (είχε αγωνιστεί και σε ένα παιχνίδι κυπέλλου στα τέλη Οκτώβρη). Στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, ο Χόλες στην 6η του σεζόν στην ομάδα, βασικός και αναντικατάστατος. Δίπλα του ο Νιγηριανός Όγκμπου που συμπληρώνει 3 χρόνια στην Πράγα και αριστερά του ο Ζίμα, κατά συνθήκη στο βασικό σχήμα. Δεξιά στα χαφ ο Ντουντέρα και αριστερά ο Ντιούφ, ο παίκτης με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον σύλλογο (16 εκατομμύρια ευρώ). Στον άξονα δίπλα στον Χρήστο Ζαφείρη ο Λιβεριανός Ντόρλεϊ, πραγματικό «μηχανάκι» με ατέλειωτα τρεξίματα. Πίσω από τον φορ ο Χιτίλ με καταπληκτική σεζόν πέρυσι (21 γκολ) και εξίσου καλή φέτος (9 γκολ) και ο έμπειρος Σραντζ σε πιο οργανωτικό ρόλο. Στην κορυφή της επίθεσης ο πανύψηλος Χορί (με ύψος 1,99) με 18 γκολ πέρυσι και ήδη 12 φέτος.
Μεταγραφές – αποδεσμεύσεις
ΗΡΘΑΝ:
- Ντιβάιν Τεά (Χάμαρμπι – 3,5 εκατομμύρια ευρώ)
- Τόμας Χορί (Βικτόρια Πλζεν – 3 εκατομμύρια ευρώ)
- Βασίλ Κουσέι (Μπόλεσλαβ – 2,5 εκατομμύρια ευρώ)
- Οντρέι Λινγκρ (Φέγενορντ – 2,2 εκατομμύρια ευρώ)
- Σιμιόν Μισέ (Μπέερσοτ – 2,2 εκατομμύριο ευρώ)
- Στεπάν Σάλουπεκ (Τέπλιτσε – 1 εκατομμύριο ευρώ)
- Γιάκουμπ Μάρκοβιτς (Μπάνικ Οστράβα – 400 χιλιάδες ευρώ)
ΕΦΥΓΑΝ:
- Αντονίν Κίνσκι (Τότεναμ – 16,5 εκατομμύρια ευρώ)
- Ματέι Γιουράσεκ (Νόριτς – 7 εκατομμύρια ευρώ)
- Αϊχάμ Ουσού (Σαρλερουά – 1,8 εκατομμύρια ευρώ)
- Βάτσλαβ Γιουρέτσκα (Ρίζεσπορ – 1,2 εκατομμύρια ευρώ)
- Γιακούμπ Χρομάντα (Ραπίντ Βουκουρεστίου – 500 χιλιάδες ευρώ)
- Μάρεκ Ίτσα (Λίμπερετς – 450 χιλιάδες ευρώ)