Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποδείξει ότι προλαβαίνει να διορθώσει τα σοβαρά λάθη σχεδιασμού. Κώστας Πετρωτός
Την ώρα που άρχιζα να γράφω αυτό το άρθρο είχε ήδη βγει από την Αγγλία η είδηση για την πρόθεση της Λίβερπουλ να δώσει άμεσα 25 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή ούτε λίγο-ούτε πολύ, 30.000.000 ευρώ για να προχωρήσει στην απόκτηση του Στέφανου Τζίμα από τώρα για να καλύψει την πιθανή αποχώρηση του Ντάρβιν Νούνιες σε ομάδα της Σαουδικής Αραβίας.
Εφόσον το deal αυτό γίνει, που σημαίνει ότι η Νυρεμβέργη KAI τα 18 εκατ. ευρώ της ρήτρας που μπήκε στον δανεισμό από τον ΠΑΟΚ θα καλύψει KAI κέρδος θα βγάλει, θα αποδειχθεί ότι ο Όλαφ Ρέμπε ήξερε πολύ καλά πώς έπρεπε να κινηθεί όταν έκανε την κρούση στον Δικέφαλο για τον νεαρό φορ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γερμανός, πρώην αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, στις ομάδες που συνεργάζεται δουλεύει πάντα με ποσοστά από τα μεγάλα ντιλ που κάνει και προφανώς το ίδιο ισχύει και με την γερμανική ομάδα.
Βλέποντας την εικόνα τόσο του Μπράντον, όσο και του Τσάλοφ (και) χθες με τον Βόλο, αναρωτιέσαι αυθόρμητα πώς γίνεται παίκτης που τον θέλει η Λϊβερπουλ και σχεδιάζει να τον αποκτήσει δίνοντας μπόλικα χρήματα να μην χωρά στον αγωνιστικό σχεδιασμό του προηγούμενου καλοκαιριού του ΠΑΟΚ, παρά μόνο ως τρίτος επιθετικός.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά λάθη σχεδιασμού που έκανε το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ, γιατί ίσως επηρεασμένοι από το πιο μάγκικο πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει ομάδα στην Ελλάδα, Σαββίδης και Λουτσέσκου υπερεκτίμησαν το ρόστερ που υπάρχει. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ μιλούσε για τον καλύτερο ΠΑΟΚ της εποχής του, ενώ ο προπονητής παρότι είχε ζητήσει την παραμονή του Μεϊτέ και έναν φορ από το πάνω ράφι ενώ τον είχε στα πόδια του και δεν τον έβλεπε ως βασική λύση, ποτέ δεν το έθεσε επιτακτικά παρά δήλωνε «καταλαβαίνω ότι χρειάζεται να δείξω υπομονή και πίστη διότι στο τέλος η διοίκηση όντως κάνει καλές κινήσεις και το σημαντικότερο δίχως να επηρεάσει τα οικονομικά του συλλόγου. Ακόμα κι αν δεν είμαι χαρούμενος αυτή τη στιγμή, είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».
Τελικά, τα πράγματα δεν πήγαν καλά γιατί ο Μπακαγιόκο δεν μπόρεσε ούτε να δει από κοντά τα παπούτσια του Μεϊτέ, όχι να μπει σε αυτά, Κόλεϊ και Λόβρεν μαζί δεν κάνουν μισό Κουλιεράκη, ενώ το ότι αποκτήθηκαν δύο επιθετικοί (Τσάλοφ, Τισουντάλι), μάλλον μπέρδεψε τον Ρουμάνο τεχνικό που χρησιμοποιεί και τους τέσσερις διαθέσιμους χωρίς κανείς να αποκτά ικανοποιητικό ρυθμό.
Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά κενά, ωστόσο, από την αρχή οι στόχοι που μπήκαν από την διοίκηση αποδεικνύονται υπερβολικά υψηλοί και το υπάρχον ρόστερ δεν μπορεί να τους υπηρετήσει.
Απόδειξη είναι ότι όταν υπάρχουν κολλητά, πριν ή μετά, ευρωπαϊκά παιχνίδια φέτος, συνήθως ο ΠΑΟΚ κάνει γκέλες.
Το δις εξαμαρτείν του Λουτσέσκου
Δυστυχώς, μέσα στις κακές κινήσεις που έχουν γίνει από την αρχή της σεζόν, συμπεριλαμβάνονται και κάποιες συμπεριφορές του Ραζβάν Λουτσέσκου. Η ιστορία με τις εβδομάδες απουσίας από τον πάγκο της ομάδας έχει αποδειχθεί καταλυτική. Ο ΠΑΟΚ ήδη μετράει 12 χαμένους βαθμούς (με ΟΦΗ, Ολυμπιακό και Βόλο στην Τούμπα και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ) και μαζί και έναν αποκλεισμό από το Κύπελλο και αν η ποινή δεν πέσει ή πέσει ελάχιστα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χάσει και άλλους. Και αν την πρώτη φορά, στις 23 μέρες τιμωρίας, μπορεί κανείς να δικαιολογήσει μία λάθος συμπεριφορά, αυτό που συνέβη στο πάρκινγκ της OPAP Arena έπρεπε να είχε αποφευχθεί από τον 55χρονο προπονητή και τους συνεργάτες του, αφού υπήρχε κακό προηγούμενο και κίνδυνος τιμωρίας. Φυσικά, οι τέσσερις μήνες συνιστούν υπερβολική-ως εξοντωτική-ποινή, όμως ακόμη και αν πέσουν και μείνει ένας μήνας ή αλλες 25 μέρες, η ζημιά ήδη έχει γίνει.
Βέβαια, το αν θα πέσει η ποινή των τεσσάρων μηνών είναι πολύ βασικό για το πώς θα κινηθεί ο ΠΑΟΚ. Αν ο προπονητής του εξακολουθεί να μην έχει το δικαίωμα παρουσίας στους αγωνιστικούς χώρους για πολύ καιρό ακόμη, πρέπει η ΠΑΕ να βρει μία άλλη συνταγή για να καλύψει το κενό του στα παιχνίδια του. Αλλά, ας περιμένουμε, σήμερα πιθανόν, να δούμε τι θα αποφανθεί το εφετείο.
Εκ του αποτελέσματος, λάθος ήταν και να εστιάσει τόσο πολύ ο ΠΑΟΚ στα ματς με την ΑΕΚ. Εδωσε πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτά τα ματς, δεν τα είδε ως απλά δύο μεγάλους προημιτελικούς Κυπέλλου, ως δύο από τα πολλά σημαντικά ματς που θα έδινε μέσα στην σεζόν και το πλήρωσε. Η εικόνα μιας άδειας, κυρίως, από διάθεση, ομάδας στο ματς με τον Βόλο προφανώς είναι απόρροια της υπερπροσπάθειας που είχε γίνει την περασμένη Πέμπτη για να προκριθεί ο Δικέφαλος. Οι εντάσεις που προκύπτουν κατά καιρούς, ορισμένες εκ των οποίων απόλυτα τεχνητές, πριν από αγώνες, είναι μέρος του παιχνιδιού, αρκεί να μην γίνονται αυτοσκοπός και επηρεάζουν την εικόνα της ομάδας στα επόμενα ματς, κάτι που διαχειρίστηκε καλά ο ΠΑΟΚ πέρυσι.
Έχει ανάγκη και στόπερ και μπακ και έναν ακόμη χαφ και ενδεχομένως και έναν επιθετικό
Όλα τα παραπάνω, όμως, έγιναν και πλέον δεν αλλάζουν. Ο ΠΑΟΚ οφείλει να δει τι θα κάνει από εδώ και πέρα, πώς θα παραμείνει ενεργός στους δύο εναπομείνατες στόχους, στο Πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Η έως τώρα εικόνα του «φωνάζει» ότι η ομάδα θέλει ενίσχυση, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση και γι’ αυτό δεν θα πρέπει οι κινήσεις της διοίκηση να εξαντληθούν στην απόκτηση του Πένια. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη ΚΑΙ μπακ ΚΑΙ στόπερ ΚΑΙ άλλον μέσο, ακόμη και επιθετικό και παράλληλα να αποφορτίσει κάπως το ρόστερ του.
Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που μπορεί να αποδείξει ότι προλαβαίνει κάπως να συμμαζέψει την κατάσταση. Ας μην χάσει την ευκαιρία. Ίσως είναι η τελευταία του.