Συγκεκριμένα, στο 21% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. που βρίσκονται στα χέρια μικρομετόχων φαίνεται να στοχεύει – τουλάχιστον αρχικά – η προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του εν λόγω ποσοστού που έκανε χθες η LeonidsPort B.V. της γαλλικής καταγωγής οικογένειας Louis-Dreyfus.

Σε δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, εύλογα δημιουργούνται σκέψεις για πιθανότητα σημαντικών ανακατατάξεων μελλοντικά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ Α.Ε.

Αναλυτικότερα, το ποσοστό που ελέγχει (σ.σ. άμεσα και έμμεσα) στην ΟΛΘ Α.Ε. ο Ιβάν Σαββίδης μέσω της Belterra Investments LTD, όπως αναφέρεται και στις πληροφορίες για τη μετοχή της εταιρείας στο site του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέρχεται σε 71,85%, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει ποσοστό 7,27% της ΟΛΘ Α.Ε. Το υπόλοιπο περίπου 21% βρίσκεται στα χέρια μικρομετόχων. Το 67% από το εν λόγω 71,85% της ΟΛΘ Α.Ε. που ελέγχει η Belterra κατέχει η Κοινοπραξία SEGT (South Europe Gateway Thessaloniki Limited), στην οποία συμμετέχει η γαλλική CMA CGM με 33%, δηλαδή η τελευταία ελέγχει επί της ουσίας ποσοστό λίγο πάνω του 22% της ΟΛΘ Α.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση του Ομίλου Louis-Dreyfus προς τον Ιβάν Σαββίδη, ούτε συνεννόηση. Σε κάθε περίπτωση η είσοδος ενός τόσο κραταιού ξένου Ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ Α.Ε. αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ εφόσον όντως αιφνιδιάστηκε η πλευρά Σαββίδη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν θα υπάρξουν και νέες κινήσεις από τον Όμιλο Louis-Dreyfus μελλοντικά και ποιά στάση θα τηρήσουν οι υπόλοιποι μέτοχοι της SEGT.

Υπενθυμίζεται ότι η LeonidsPort B.V. υπέβαλε χθες το απόγευμα προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση μέρους των μετοχών της εταιρίας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., οι οποίες δε θα υπερβούν κατ’ ανώτατο όριο τις 2.116.800 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 21.0% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας.

Το προσφερόμενο τίμημα της προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανέρχεται σε 27 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντανακλά σημαντικό premium της τάξης του 26,6% περίπου σε σχέση με την μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΛΘ, κατά τους τελευταίους έξι  μήνες από τις 10 Ιουλίου 2024 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2025. Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, η LeonidsPort B.V. προτίθεται να αγοράσει μετοχές του ΟΛΘ και απευθείας μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς ή εξωχρηματιστηριακά στο προσφερόμενο τίμημα. Προς τον σκοπό αυτό, θα τοποθετηθεί ανοικτή εντολή αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την έναρξη της διαπραγμάτευσης μεθαύριο, Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025.

Η πραγματοποίηση της δημόσιας πρότασης τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του πληροφοριακού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της LeonidsPort B.V. ενεργεί η Αlpha Τράπεζα και ως  νομικός σύμβουλος ενεργεί το δικηγορικό γραφείο Μαχάς και Συνεργάτες (σ.σ. εδρεύει στην Αθήνα).

Σχετικά με την LeonidsPort B.V.

H LeonidsPort B.V. αποτελεί Ολλανδική επιχείρηση που εδρεύει στο Άμστερνταμ, η οποία συστάθηκε πρόσφατα από τα μέλη της οικογένειας Louis-Dreyfus και ειδικότερα την Margarita Louis-Dreyfus και τους τρεις γιούς της, τον Kyril, Maurice και Eric. Η οικογένεια επιδιώκει να διευρύνει το ιδιωτικό της επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, μέσα από ένα νέο κλάδο επενδύσεων, που εστιάζει στις στρατηγικές υποδομές σε παγκόσμιο επίπεδο, με φυσική έμφαση στην Ευρώπη.
Η επένδυση στον ΟΛΘ, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση για τη δημόσια πρόταση, θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα.

Η «τσαρίνα»

Η οικογένεια Louis-Dreyfus κατάγεται από την Αλσατία της Γαλλίας. Η ιστορία της επιχείρησης της οικογένειας Louis-Dreyfus ξεκινάει πριν από 174 χρόνια, το 1851, όταν ο Leopold Louis–Dreyfus ίδρυσε μια εταιρία εμπορίας αγροτικών προϊόντων, η οποία εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις εμπορίας και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, την Louis Dreyfus Company (“LDC”).
Πρόεδρος του Δ.Σ. της LDC είναι σήμερα η Margarita Louis-Dreyfus, αποκαλούμενη στον διεθνή τύπο συχνά και ως “τσαρίνα”, καθώς έχει ελβετική υπηκοότητα αλλά έχει γεννηθεί στο Λένινγκραντ το έτος 1962.

Έχει νομικές και οικονομικές σπουδές στο βιογραφικό της, μιλάει πέντε γλώσσες και έγινε κληρονόμος του Ομίλου Louis-Dreyfus τον Ιούλιο του 2009 όταν απεβίωσε ο από το 1992 σύζυγός της, Rober Louis Dreyfus.
Πέρα από την επιχειρηματική της δραστηριότητα μέσω της LDC, η οικογένεια Louis-Dreyfus κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς και διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς και στην ανακοίνωση σχετικά με τη χθεσινή δημόσια πρόταση επισημαίνεται ότι η LeonidsPort B.V. δεν συνδέεται μετοχικά με την LDC.