Ούτε που θέλουν να ακούσουν για ελληνικά Scorpene στην Τουρκία – Δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Κινδυνεύουν όλα τα πλοία των Τούρκων από τους πυραύλους των Scorpene.
Τα γαλλικά υποβρύχια Scorpène αποτελούν μια από τις πιο εξελιγμένες πλατφόρμες στον κόσμο για υποθαλάσσιο πόλεμο, και η ιδέα της απόκτησής τους από την Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία, καθώς αυτά θα ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική ικανότητα υποθαλάσσιου ελέγχου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τα υποβρύχια Scorpène, που κατασκευάζονται από τη γαλλική εταιρεία Naval Group, έχουν χαρακτηριστικά που τα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολα να ανιχνευθούν και να αντιμετωπιστούν. Η τεχνολογία AIP επιτρέπει στα Scorpène να παραμένουν υποβρύχια για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς την ανάγκη αναπνευστήρων (snorkeling), μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εντοπισμού τους.
Είναι εξαιρετικά αθόρυβα, γεγονός που τα καθιστά δύσκολο στόχο ακόμη και για τα πιο εξελιγμένα ανθυποβρυχιακά συστήματα.
Τα Scorpène μπορούν να φέρουν τορπίλες μεγάλης εμβέλειας, πυραύλους κατά πλοίων (π.χ. Exocet) και να εκτελούν ειδικές αποστολές, όπως συλλογή πληροφοριών και επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.
Η Ελλάδα έχει ήδη ισχυρή παρουσία με τα υποβρύχια τύπου 214 Papanikolis, τα οποία θεωρούνται από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως. Η προσθήκη των Scorpène θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τον έλεγχο της Ελλάδας στις κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές.
Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβαθμίσει τις ανθυποβρυχιακές της δυνατότητες, τα Scorpène αποτελούν μια ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση. Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα που δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά.
Τα ελληνικά υποβρύχια μπορούν να εκμεταλλευτούν το πολύπλοκο γεωγραφικό ανάγλυφο του Αιγαίου, καθιστώντας την ανίχνευσή τους σχεδόν αδύνατη.
Η Τουρκία επενδύει σε ανθυποβρυχιακά συστήματα και ναυτικές πλατφόρμες, όπως τα υποβρύχια τύπου 214 (Reis-class), παρόμοια με τα ελληνικά Type 214, αλλά η Τουρκία καθυστερεί στην ολοκλήρωση του προγράμματός τους.
Η Άγκυρα, επενδύει επίσης σε σύγχρονα ελικόπτερα (π.χ. S-70B Seahawk) και μη επανδρωμένα μέσα, αλλά αυτά δεν επαρκούν για να εξουδετερώσουν πλήρως την απειλή των Scorpène.
Με τα Scorpène, η Ελλάδα θα μπορούσε να ελέγχει στρατηγικά σημεία, όπως τα Στενά του Καφηρέα και την Ανατολική Μεσόγειο ενώ η ενίσχυση των υποβρυχίων δυνάμεων θα αυξήσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποτρέψει προκλήσεις από τον τουρκικό στόλο.
Η προσθήκη Scorpène στον ελληνικό στόλο θα δημιουργούσε μια ασύμμετρη υπεροχή στον υποθαλάσσιο πόλεμο. Η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν έχει επί του παρόντος τα μέσα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την απειλή, κάτι που εξηγεί την έντονη ανησυχία της για μια πιθανή ελληνική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.