Τζίμας: Αυτό είναι το background της μυθικής μεταγραφής του στην Μπράιτον. Οι λεπτομέρειες, τα ποσά, τα πρόσωπα, η αλήθεια και οι υπερβολές, οι εμπλεκόμενοι και το χρονικό των αποφάσεων που οδήγησαν στο deal ρεκόρ της αγοράς του Στέφανου Τζίμα από την Μπράιτον.

Την Πέμπτη το βράδυ ο ΠΑΟΚ βρίσκονταν στο Σαν Σεμπαστιάν. Το παιχνίδι με τη Σοσιεδάδ, για το φινάλε της League Phase του Europa League, διαδικαστικό. Περισσότερο απασχολούσαν – με συνεχή επικοινωνία και τηλέφωνα μεταξύ των αρμοδίων και των εμπλεκόμενων - οι ζυμώσεις για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης μεταγραφής στην ιστορία του συλλόγου και μιας εκ των μεγαλύτερων για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Του Στέφανου Τζίμα στην Μπράιτον.

Όποιον και να ρώταγες από όσους αποφασίζουν στον "δικέφαλο", στα μέσα Ιανουαρίου, ακόμη και στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) δεν περίμεναν ουσιαστική κινητικότητα. Ναι, δεν έπεσαν από το φεγγάρι. Έβλεπαν, άκουγαν, αντιλαμβάνονταν τον ντόρο και τον χαμό με τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που κάθε μέρα άλλαζαν μνηστήρες και προορισμούς για τον 19χρονο φουνταριστό.

Αλλά και από την άλλη, καταλαβαίναν το συγκεκριμένο παιχνίδι, γνωρίζοντας τους κανόνες του και τον τρόπο που παίζεται, ειδικά μετά τη φθινοπωρινή απόφαση του Τζίμα να αλλάξει εκπρόσωπο. Κάτι που όπως τελικά αποδείχτηκε έπαιξε και τον ρόλο του στην επίσπευση της διαδικασίας μεταγραφής του.

Αυτή ουσιαστικά πυροδοτήθηκε από την πρόταση της Φιορεντίνα. Απτή, πραγματική. Όχι στον αέρα. Δεν προχώρησε, έδωσε όμως το στίγμα στην αγορά πως η όποια κίνηση για τον αρχισκόρερ της Νυρεμβέργης δεν χρειάζεται να περιμένει ως το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να γίνει τώρα. Και ίσως, για κάποιους από τους ενδιαφερόμενους, να ήταν και προτιμότερο.

Κάτι για το οποίο δεν ήταν αρνητικός ούτε ο ΠΑΟΚ. Από το ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου ήταν ξεκαθαρισμένο πως έναντι του κατάλληλου αντιτίμου – 25 εκατ. ευρώ – οι "ασπρόμαυροι" δεν θα είχαν αντιρρήσεις. Περίμεναν όμως – και για τεχνικούς λόγους μεταξύ άλλων – πως τα ουσιαστικά, τα τελεσίδικα αναφορικά με το στάτους και το μέλλον του διεθνή επιθετικού θα συνέβαιναν μετά το κλείσιμο του τρέχοντος μεταγραφικού "παραθύρου".

Η σκυταλοδρομία που οδήγησε στους "γλάρους"

Δεν έγινε. Και υπεύθυνες ήταν οι αγγλικές ομάδες. Εξ αρχής η Premiership φάνταζε η επικρατέστερη αγορά που θα μπορούσε να καλύψει το απαιτούμενο πακέτο. Προφανώς, σε επίπεδο scouting, τσεκαρίσματος και αποδοχής, ο Τζίμας ήταν πασίγνωστος (και εννοείται όχι μόνο στην Αγγλία, παντού). Και τίκαρε πολλά από τα απαιτούμενα κουτάκια δίπλα στα προαπαιτούμενα.

Οι περισσότεροι όμως, ήθελαν, περίμεναν, να μπουν σε ουσιαστική διεκδίκηση… από εδώ και πέρα. Δύο αγγλικά clubs, το έκαναν εδώ και τώρα. Πρώτη η Άστον Βίλα. Έβαλε στο τραπέζι προσφορά ανάλογη της Μπράιτον, με τον ίδιο τον τεχνικό διευθυντή των villagers, τον περίφημο Μόντσι να ενημερώνει σχετικά.

Κίνηση που (εννοείται πως) γνωστοποιήθηκε και κινητοποίησε και τους "γλάρους". Όπως και οι περισσότεροι, έτσι και ο αγγλικός σύλλογος γνώριζε τον Τζίμα πριν καν τον μάθουμε – που λέει ο λόγος – στην Ελλάδα. Σε επαγγελματικό επίπεδο τον παρακολουθούν από τότε που πρωτοέπαιξε στον ΠΑΟΚ.

Ο Τζορτζ Χολμς, ο παλαιότερος scout του συλλόγου αυτός που πρωτοεπιμελήθηκε και στο έτσι κι αλλιώς πολύ συγκεκριμένης μεθοδολογίας scouting της Μπράιτον, αυτός που έδωσε τα πρώτα και ολοένα και εμπλουτιζόμενα credits στην αξιολόγηση του Έλληνα στράικερ.

Το πρώτο λοιπόν ήταν η δράση από μεριάς Φιορεντίνα. Τότε μάλιστα, ακόμη και οι υπεύθυνοι της Νυρεμβέργης – καταλυτική σε ένα ακόμη deal εκατομμυρίων για τον ΠΑΟΚ η παρουσία του τεχνικού διευθυντή των Βαυαρών, του Όλαφ Ρέμπε. Όχι μόνο στο τελικό σκέλος, αλλά εξ αρχής, από την πρώτη πρώτη στιγμή, πριν καν μετακομίσει ο Τζίμας στη Γερμανία – δημοσιοποιούσαν πως το "εννιάρι" τους δεν θα αποχωρούσε στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο.

Η Φιορεντίνα κινητοποίησε την Άστον Βίλα και αυτή με τη σειρά της την Μπράιτον, η οποία και παζάρευε την παραχώρηση του 20χρονου Ιρλανδού στράικερ Έβαν Φέργκιουσον, αλλά κυρίως είχε και (περισσευούμενο) ρευστό να διαθέσει, ενώ διαχρονικά ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις – όπως του Τζίμα – εντάσσονται στα μεταγραφικά ζητούμενά της.

Τα χρήματα και το απανταχού κέρδος

Από εκεί και πέρα, από την στιγμή που πάρθηκε η απόφαση, τα πάντα κύλησαν όντως πολύ γρήγορα. Ξεπεράστηκαν με τους απαραίτητους διακανονισμούς οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν με το πλαίσιο της εκπροσώπησης του ποδοσφαιριστή και αμέσως ικανοποιήθηκαν χωρίς παζάρι, αφού ήταν εξ αρχής γνωστές, οι απαιτήσεις του ΠΑΟΚ.

Καταβλήθηκαν τα 18,5 εκατ. ευρώ του buyout που είχε συμφωνηθεί στον δανεισμό στη Νυρεμβέργη, εξαργυρώθηκε και το 15% που είχε κρατήσει ο "δικέφαλος" ως ποσοστό μεταπώλησης, άλλα δηλαδή 2,78 εκατ., ενώ επίσης δόθηκε και άλλο 1 εκατομμύριο, που αντιστοιχεί στο θεσπισμένο από τη FIFAsolidarityfee (καταβολή αλληλεγγύης), με το σύνολο να φτάνει τα 22,3 εκατ. ευρώ.

Η Νυρεμβέργη θα εισπράξει αλλά 3,5 εκατομμύρια (συνυπολογίζεται και το δικό της solidarity fee, προβλέπεται σχετικά η αναλογική καταβολή του και στους Βαυαρούς), έχοντας και το δικό της επιπλέον κέρδος πως θα κρατήσει δανεικό – έτσι κι αλλιώς ήταν κομβικό για τη συνολική συμφωνία, αλλά και όπως εκτιμάται και απαραίτητο για τεχνικούς λόγους… - ως το τέλος της σεζόν τον Τζίμα.

Λογιστικός, εντυπωσιακός, ιστορικός – για τα ελληνικά δεδομένα – λογαριασμός: 25,75 εκατομμύρια.

Ο Τζίμας, όπως έγινε γνωστό, ήταν από την Κυριακή στην Αγγλία για τα διαδικαστικά. Yπέγραψε συμβόλαιο για 5,5 χρόνια, ενώ οι συνολικές απολαβές του δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές, είναι βάσιμο όμως να εκτιμηθεί πως θα είναι τουλάχιστον ανάλογες με ό,τι του προσφέρονταν από τη Φιορεντίνα, ήτοι 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως (τετραπλάσιες των αντίστοιχων που είχε ως τώρα στον ΠΑΟΚ και στη Νυρεμβέργη).

Λογικά το λιγότερο για τον ίδιο, ειδικά συνεκτιμώντας πως η αγωνιστική προτεραιότητα του θα ήταν από την πρώτη στιγμή η Premier League. Πέρυσι τέτοιες μέρες, μετρούσε όλα κι όλα δύο παιχνίδια βασικός στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Φέτος, είναι "προϊόν" 25 εκατομμυρίων και ανήκει σε ομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη, εξαργυρώνοντας με τη σειρά του τα όσα οργιώδη κάνει στο πρώτο μισό της σεζόν στη Zweite Bundesliga.

Το βήμα, αυτονόητα, τεράστιο. Μα και ενδεικτικό της δυναμικής του 19χρονου φουνταριστού. Και πέραν του ίδιου, κερδισμένοι – λογιστικά σε πρώτη ανάγνωση – μοιάζουν όλοι.

Η Νυρεμβέργη επειδή μέσα σε μισή σέζον κέρδισε 3,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας και τη θέση της στην αγορά μέσω της ανάδειξης ενός ποδοσφαιριστή 25 εκατομμυρίων. Μπορεί το καλοκαίρι να φάνταζε… τρελό, αστείο, απλώς και μόνο ότι προβλέφθηκε μια τέτοια ρήτρα στο δανεισμό του Τζίμα, αλλά αποδείχτηκε πως στη football business, τίποτα δεν αποκλείεται.

Η Μπράιτον επειδή απέκτησε ένα ταλέντο επιπέδου Premier League, προλαβαίνοντας τον ανταγωνισμό, ο οποίος ενδεχομένως – αν όχι πιθανότατα – θα αύξανε σημαντικά το κόστος.

Και φυσικά και ο ΠΑΟΚ. Μπορεί να μην βιώσει την πραγμάτωση της δυναμικής του Τζίμα, μπορεί να προστεθεί όλη αυτή η μυθιστορηματική εξέλιξη στα αναρίθμητα ποδοσφαιρικά whatifs, λογιστικά όμως, το όφελος δεν αμφισβητείται. Ενδεικτικό, ότι ο ΠΑΟΚ εισέπραξε 43.000 ευρώ για κάθε λεπτό συμμετοχής (συνολικά είχε 520) ενός 19χρονου ποδοσφαιριστή, χωρίς καν να τον έχει, ενεργό στην ομάδα του.
Τζίμας: Αυτό είναι το background της μυθικής μεταγραφής του στην Μπράιτον. Οι λεπτομέρειες, τα ποσά, τα πρόσωπα, η αλήθεια και οι υπερβολές, οι εμπλεκόμενοι και το χρονικό των αποφάσεων που οδήγησαν στο deal ρεκόρ της αγοράς του Στέφανου Τζίμα από την Μπράιτον. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Φεβρουαρίου 03, 2025 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.