ΗΡΑΚΛΗΣ Οι θρακικοί πόλεμοι - HERCULES the thracian wars Official Trai...

 
του Μπρετ Ράτνερ
με τους Ντουέιν Τζόνσον, Ίαν ΜακΣέιν, Τζον Χερτ, Ρούφους Σιούελ, Τζόζεφ Φάινς, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ιρίνα Σάικ
Υπόθεση:
Πριν από χίλια τετρακόσια χρόνια, μια βασανισμένη ψυχή περπάτησε στη γη που δεν ήταν ούτε άνθρωπος ούτε θεός. Ο Ηρακλής ήταν ο ισχυρός γιος του Θεού Δία, γι 'αυτό δεν πήρε τίποτα, εκτός από το να υποφέρει όλη του τη ζωή. Μετά από τους επίπονους δώδεκα άθλους και την απώλεια της οικογένειάς του, αυτή η σκοτεινή και κουρασμένη ψυχή γύρισε την πλάτη τους θεούς βρίσκοντας μόνη παρηγοριά στις αιματηρές μάχες. Κατά τη διάρκεια των ετών γέμιζε από αγάπη την ομάδα έξι παρόμοιων ψυχών, όπου ο μόνος δεσμός τους ήταν η λατρεία για τον πόλεμο και η παρουσία του θανάτου. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες ποτέ δεν αμφισβήτησαν το που θα πάνε να πολεμήσουν ή γιατί ή ποιον, παρά μόνο πόσα λεφτά θα πληρωθούν. Τώρα, ο βασιλιάς της Θράκης έχει προσλάβει αυτούς τους μισθοφόρους για να εκπαιδεύσει τους άντρες του και να γίνει ο μεγαλύτερος στρατός όλων των εποχών. Είναι καιρός για αυτή την ομάδα των χαμένων ψυχών τελικά να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν τελικά πόσο μακριά έχουν φτάσει όταν θα πρέπει να εκπαιδεύσουν έναν στρατό για να γίνει τόσο αδίστακτος και αιμοδιψής όσο η φήμη τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Ντουέιν Τζόνσον ενσαρκώνει τον πιο γνωστό Έλληνα ημίθεο, τον ένα και μοναδικό Ηρακλή, όπως αυτός αποτυπώνεται ανάγλυφα στο graphic novel του Στιβ Μουρ. Ο τεραστίων (τρις)διαστάσεων ήρωάς μας και οι άξιοι σύντροφοί του στα όπλα (Αταλάντη, Αμφιάραος, Αυτόλυκος, Ιόλαος, Τυδέας) προσλαμβάνονται από το βασιλιά της Θράκης, Κόρτυς, και την κόρη του, προκειμένου να εκπαιδεύσουν το στρατό τους και να τον μεταμορφώσουν σε μηχανή πολέμου, ενάντια στο Ρήσο που επιβουλεύεται το θρόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως, ή μήπως οι ήρωές μας έπεσαν θέμα σκευωρίας; Μια επική περιπέτεια με χορταστικές σκηνές μάχης γεμάτες αίμα, πολλούς φόνους, προδοσία και συγκινητικές θυσίες που μας αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από το θρύλο του γιου του Δία, τον Ηρακλή που πραγματοποίησε τους Δώδεκα Άθλους.

A Few Tips

  • Η ταινία φέρνει στη μεγάλη οθόνη τον αθάνατο θρύλο του Ηρακλή σε μια μοντέρνα εκδοχή, όπου ένας περισσότερο θνητός Ηρακλής καλείται να φανεί αντάξιος της φήμης του σε έναν κόσμο γεμάτο κακούς. Ένα είδωλο για πολλούς, ο Ηρακλής κατατρύχεται από ένα βασανιστικό παρελθόν (τη δολοφονία της οικογένειάς του) κι έχοντας μαζί του τους πέντε πιστούς συντρόφους πουλάει τις υπηρεσίες του ως μισθοφόρος. Τώρα, όμως, καλείται να γίνει αυτό που όλοι πιστεύουν για εκείνον.
  • Επισημαίνει ο πρωταγωνιστής Ντουέιν Τζόνσον «Το να κάνω μια ταινία για τον Ηρακλή ήταν μια επιθυμία μου χρόνων. Είναι ένας χαρακτήρας που έχει εμπνεύσει πολύ κόσμο, εμού συμπεριλαμβανομένου. Μεγάλωσα θαυμάζοντας τον Ηρακλή και ήταν το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω, όταν ήρθα στο Χόλιγουντ. Αλλά αυτή τη φορά θέλαμε να δώσουμε στο κοινό έναν Ηρακλή που δεν έχει ξαναδεί. Ο Ηρακλής στην ταινία είναι εξόριστος, γεμάτος τύψεις και μάχεται μόνο για χρυσό. Πρέπει να ξεπεράσει τους προσωπικούς του δαίμονες και να γίνει αυτό που περιμένει ο κόσμος από εκείνον. Όταν τον πρωτοσυναντάμε δεν τον αφορά αν είναι ο γιος του Δία ή όχι. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά οι σύντροφοί του είναι εκείνοι που τον πιέζουν να πιστέψει στον εαυτό του. »
  • Ο 45χρονος σκηνοθέτης Μπρετ Ράτνερ, σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών και σκηνοθέτης μουσικών βίντεο, γνωστός από τις ταινίες Rush Hour, X-Men : The Last Stand, Tower Heist, σχολιάζει «Αυτό που κάνει τον Ηρακλή μας διαφορετικό είναι το γεγονός πως είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που έχει αφήσει πίσω του το ότι είναι γιος του Δία. Το πόσο ρεαλιστικό ήταν το κόμικ με ενθουσίασε. Αυτό ήθελα να φέρω στον κινηματογράφο.». Και συνεχίζει «Είναι μια ιστορία γεμάτη δράση, χιούμορ και μοναδικές σκηνές μάχης, που θα απολαύσουν οι πάντες. Αλλά ελπίζω, βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, το κοινό να νιώσει και τη δύναμη ψυχής και τα πιστεύω του Ηρακλή.» Μάλιστα σημειώνει «Ο Ντουέιν γεννήθηκε για να παίξει τον Ηρακλή. Επέδειξε μεγάλη αφοσίωση και πειθαρχία. Έχει παίξει σε πολλές περιπέτειες, αλλά ποτέ δεν έχει παίξει κάτι ανάλογο. Έχει πολλές μάχες και διασκέδαση, αλλά και πολύ καρδιά και συναίσθημα.»
  • Το σενάριο, βασισμένο στο graphic novel του Στιβ Μουρ, και που αποδομεί το μύθο του Ηρακλή, αφού τον παρουσιάζει, στην αρχή της ταινίας, σχεδόν παραιτημένο από τη ζωή, υπογράφουν οι Ράιαν Κόνταλ και Έβαν Σπηλιωτόπουλος.
  • Το πρωταγωνιστικό καστ, εκτός του Ντουέιν Τζόνσον (που συνιστά εγγύηση για μια ευχάριστη, καλοκαιρινή, χορταστικά διασκεδαστική περιπέτεια) περιλαμβάνει ηθοποιούς όπως o  βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα 72χρονος Ίαν ΜακΣέιν (Deadwood, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) που υποδύεται τον Αμφιάραο, τον μάντη από το Άργος που παρακινεί τον Ηρακλή να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, o υποψήφιος 2 φορές για Όσκαρ – Midnight Express, The Elephant Man 74χρονος- Τζον Χερτ (Harry Potter and the Deathly Hallows) στο ρόλο του Κότυος, ο Τζόζεφ Φάινς (American Horror Story) στο ρόλο του βασιλιά Ευρυσθέα, ο Ρούφους Σιούελ (Legend of Zorro) στο ρόλο του Αυτόλυκου,  η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ρεμπέκα Φέργκουσον (The White Queen) στο ρόλο της Εργενίας, η Νορβηγίδα Ίνγκριντ Μπόλσο Μπέρνταλ στο ρόλο της Αμαζόνας Αταλάντης, ενώ η Ιρίνα Σάικ (μοντέλο, σύντροφος του ποδοσφαιριστή Ρονάλντο) εντυπωσιάζει με την εμφάνισή της στο ρόλο της Μεγάρας. Από ελληνικής πλευράς, η Τόνια Σωτηροπούλου συνεχίζει την πορεία της στο εξωτερικό, συμμετέχοντας και σε αυτήν τη Χολιγουντιανή παραγωγή.
  • Τα γυρίσματα έγιναν στα Origio Film Studios στην Ουγγαρία, όπου μπόρεσαν να παραχθούν οι μεγάλες επικές σκηνές μάχης. Τα κοστούμια υπογράφει η Τζέινι Τεμίμ (Gravity, Skyfall, Harry Potter). Πολλοί κασκαντέρ από Αγγλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Βουλγαρία χρησιμοποιήθηκαν για τις επικές σκηνές μάχης, καθώς και ιππείς από την Ισπανία, πάνω σε ειδικά εκπαιδευμένα άλογα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σκηνές μάχης, τις οποίες ο Ράτνερ απόλαυσε (είναι γνωστή η πολυετής συνεργασία του με τον Τσάκι Τσαν που υποδηλώνει την αγάπη του για σκηνές με αναμετρήσεις).  Η εκμάθηση συγκεκριμένων πολεμικών τεχνικών πήρε αρκετό καιρό και επίπονη προπόνηση, ενώ για να μάθουν να οδηγούν τα άρματα χρειάστηκαν 6 βδομάδες.
  • Καθημερινά επί 95 μέρες ο Ντουέιν Τζόνσον χρειαζόταν 4 ώρες μακιγιάζ ώστε να μεταμορφώνεται στον ήρωα : έπρεπε να μοιάζει μεγαλύτερος, με μακρύ μαλλί, μούσι, να κρύβονται τα τατουάζ του και να γεμίσει το σώμα του με ουλές.


Fourteen hundred years ago, a tormented soul walked the earth that was neither man nor god. Hercules was the powerful son of the god king Zeus, for this he received nothing but suffering his entire life. After twelve arduous labours and the loss of his family, this dark, world-weary soul turned his back on the gods finding his only solace in bloody battle. Over the years he warmed to the company of six similar souls, their only bond being their love of fighting and presence of death. These men and women never question where they go to fight or why or whom, just how much they will be paid. Now the King of Thrace has hired these mercenaries to train his men to become the greatest army of all time. It is time for this bunch of lost souls to finally have their eyes opened to how far they have fallen when they must train an army to become as ruthless and blood thirsty as their reputation has become.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDbFacebookTwittertumblrOfficial site


top of the page

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Η Βαθμολογία μου: 
Ο Ηρακλής σε “νέες” περιπέτειες
 Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ κάποια καλή μεταφορά του πασίγνωστου αυτού αρχαίου ελληνικού μύθου στον κινηματογράφο. Η τελευταία μόδα είναι να ενσαρκώνουν τον Ηρακλή παλαιστές του κατς όπως με το πρόσφατο Hercules Reborn (John Hennigan). Oπότε με την γνωστοποίηση ότι στην καινούρια ταινία θα παίζει ο Ντουέιν Τζόνσον (δημοφιλής και αυτός παλαιστής του wrestling) οι φόβοι οξύνθηκαν. 
Το πρώτο σοκ ήρθε στην εισαγωγή της ταινίας όταν οι άθλοι του Ηρακλή ανακοινώθηκαν και παίχτηκαν πολύ γρήγορα δίνοντας έτσι από την αρχή βάση στην συνέχεια της μυθοπλασίας με καινούριες ιστορίες.
Ποια είναι λοιπόν τα υπέρ και τα κατά; Πολύ θετική εντύπωση αφήνει η καλή κινηματογράφηση, ιδιαίτερα στα πανοραμικά πλάνα με τον στρατό να αναδεικνύεται με όλη του την μεγαλοπρέπεια. Τα ψηφιακά εφέ και το 3d επίσης είναι πολύ καλά σχεδιασμένα  και δίνουν αναπόφευκτα μια γεύση από videogame  που όμως ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική και το τελικό αποτέλεσμα. Στα μείον τώρα είναι σίγουρα η επίπεδη υποκριτική του Τζόνσον. Αν και προσπαθεί όσο μπορεί να "εισχωρήσει" στον ήρωα το αποτέλεσμα κατά την γνώμη μου είναι πολύ μέτριο. Επίσης στο κωμικό κομμάτι της ταινίας υπάρχουν αρκετές αμηχανίες καθώς οι αστείες ατάκες δείχνουν πως γράφτηκαν πρόχειρα απλά για να υπάρχουν. Στο σενάριο υπάρχουν διάφορες ανατροπές χωρίς βέβαια να προκαλούν ιδιαίτερο σασπένς.
Σε γενικές γραμμές ο Ηρακλής του "the Rock" δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη εντύπωση αλλά ούτε πρόκειται για κάποιο σκουπίδι. Με λίγο πιο ανάλαφρη διάθεση και χωρίς προκαταλήψεις μπορεί και να περάσετε καλά!

Άρης Λεχουρίτης
του Άρη  Λεχουρίτηaris.lechou@myfilm.gr


Η Βαθμολογία μου:
Η εφαρμογή μιας πολεμικής μηχανής που λατρεύτηκε... περισσότερο στις μέρες μας στις παιχνιδοκονσόλες
Εντάξει, αν το δεις ψυχαγωγικά, είναι διασκεδαστικό και χορταστικό κυρίως από τις πολεμικές σκηνές και την δράση. Όσον αφορά την "πραγματική ιστορία" και τον Ελληνικό μύθο του Ηρακλή όπως τον μάθαμε στο σχολείο, αυτό καλύτερα ας το ξεχάσουμε. Πρόκειται για ένα κόμικ, όπως οι "300" αλλά η γεύση που αποκόμισα από την γενικότερη ατμόσφαιρα και τους κινηματογραφικούς (συνοπτικά) άθλους του εμβληματικού ήρωα ήταν παρόμοια περισσότερο με εκείνη του φραντσάιζ "Ong-Bak" (1,2,3) με πρωταγωνιστή τον δεξιοτέχνη πολεμικών τεχνών Ταϊλανδό σούπερ σταρ Tony Jaa (αν και υπολείπεται από τον Ντουέιν Τζόνσον σε όγκο και ύψος). Οι ιστορίες του "Ong-Bak" είναι παρεμφερείς με το κόμικ "Ηρακλής" του Στίβεν Μουρ, παρά τις διαφορές στους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Σε κάθε κόμικ οι χαρακτήρες είναι "χάρτινοι", οποία διαπόμπευση για έναν θρύλο μισθοφόρο! Ο μυθικός Ηρακλής, καλείται να βγάλει τα "κάστανα από τη φωτιά" για ακόμα μια φορά, ενώ το Χόλιγουντ τον "ξεσηκώνει" σφόδρα επιθυμώντας να γίνει Μίδας, χωρίς ενοχές.
Άλλωστε, η αξία των νεκρών πάντα μετά θάνατον αναγνωρίζεται, σε φήμη, δόξα και χρήμα. Αν θες να αισθανθείς περήφανος που κατάγεσαι από την χώρα του "χάρτινου" Ηρακλή, δεν πρέπει οι τύψεις και η προκατάληψη να σ' εμποδίσουν να διασκεδάσεις με μια άλλη, πιθανώς αιρετική, αμερικανική εκδοχή του. Πρέπει ο θεατής να φανεί μεγαλόψυχος, υπομονετικός και ανοιχτόμυαλος για να καταπιεί γουλιά γουλιά αυτό το αβανταδόρικο μπλοκμπάστερ. Όπως είπα στην αρχή είναι ιδανικό ως περιπέτεια δράσης και συνιστάται στους φίλους του είδους. Δε χρειάζεται να το ψάξεις περισσότερο. Ούτε Ιστορία (Μυθολογία) περιγράφει, ούτε δοκίμιο ίντριγκας είναι. Είναι αυτό που λέει ο Ντουέιν Τζόνσον "όνειρό μου από μικρό παιδί ήταν να παίξω τον Ηρακλή". Και εγώ μικρός ήθελα να γίνω Ταρζάν. Τι να κάνουμε, τώρα;


http://www.myfilm.gr/13147
ΗΡΑΚΛΗΣ Οι θρακικοί πόλεμοι - HERCULES the thracian wars Official Trai... Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Ιουλίου 27, 2014 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.