Καλλιεργώ Σταυρανθή λαχανικά

Τα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κ.ά.) είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και θωρακίζοντας τον οργανισμό όσων τα καταναλώνουν.
Ιδιαίτερα το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του.
stayranthi1
Tα σταυρανθή λαχανικά αναπτύσσονται σε όξινα ως ελαφρώς αλκαλικά εδάφη, ελαφρά αμμώδη, αμμοπηλώδη με καλή αποστράγγιση και αερισμό. Είναι φυτά ψυχρής εποχής και παράγεται καλής ποιότητας προϊόν όταν κατά την ανάπτυξη και ωρίμανσή τους επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.
Έρευνες αναφέρουν πως το μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού.
Παρόλα αυτά, το μπρόκολο και το κουνουπίδι δεν ανέχονται τον παγετό, ενώ το λάχανο είναι αρκετά ανθεκτικό σε θερμοκρασίες -3 έως -5οC.
Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται με απευθείας σπορά στον αγρό αλλά, συνήθως, με χρήση σποροφύτων τα οποία μεταφυτεύονται από το σπορείο στον αγρό τις περιόδους Απριλίου-Μαΐου, Ιουνίου-Αυγούστου, Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ανάλογα με το είδος. Για μια μακρά περίοδο συγκομιδής, τα σπορόφυτα μπορούν να φυτευτούν σε ομάδες ανά 3-4 εβδομάδες.
stayranthi5
Στον αγρό η τοποθέτηση των φυταρίων γίνεται σε μονές γραμμές, σε τρύπες που ανοίγονται χειρονακτικά ή με φυτευτικές μηχανές σε βάθος 8-10cm και απόσταση 20-70cm μεταξύ τους. Ανάλογα με το λαχανικό που θα επιλεγεί απαιτούνται περίπου 1800-5600 φυτά/στρ.
stayranthi4
Για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών εφαρμόζουμε βασική και επιφανειακή λίπανση καθώς και ισορροπημένη άρδευση.
Η βασική λίπανση γίνεται με διασκορπισμό και ενσωμάτωση σε όλη την επιφάνεια του εδάφους πριν τη σπορά ή τη μεταφύτευση των σποροφύτων. Χορηγείται η μισή περίπου ποσότητα Ν, όλη η απαιτούμενη ποσότητα Ρ και η μέγιστη ποσότητα Κ και Mg, S και ιχνοστοιχείων, εφόσον απαιτούνται.
Μπορεί να χορηγηθεί, επίσης καλά χωνεμένη και στεγνή κοπριά ή χλωρή λίπανση.
Η επιφανειακή λίπανση γίνεται στο έδαφος, κατά προτίμηση με υδρολίπανση, ξεκινώντας από το στάδιο των 4 φύλλων, που πραγματοποιείται και η μεταφύτευση και επαναλαμβάνεται 2-3 φορές ανά 12-15 μέρες έως τη συγκομιδή, με διαφυλλικούς ψεκασμούς.
Χορηγείται η άλλη μισή ποσότητα Ν, συμπληρώνονται οι απαιτούμενες μονάδες Κ, Mg, S, Ca και χορηγείται και Β. Διαφυλλικά χορηγούνται Β, Mo, Fe, Mn, Zn, Ρ, Mg, Ca συχνά μαζί με αμινοξέα, βιταμίνες, πολυσακχαρίτες, βασικά στην περίοδο από το στάδιο των 4 φύλλων μέχρι και το σχηματισμό της κεφαλής.
Οι ανάγκες του φυτού σε νερό αυξάνουν με την ανάπτυξή του, θα πρέπει όμως πάντα διατηρείται ομοιόμορφη υγρασία στο έδαφος για αποφυγή σχισίματος των ανθοκεφαλών. Έλλειψη επαρκούς υγρασίας οδηγεί στη δημιουργία μικρού μεγέθους ανθοκεφαλών. Άρδευση γίνεται καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο. Απαιτούνται ελαφρά και συχνά ποτίσματα τα οποία γίνονται ακόμη πιο συχνά όσο αναπτύσσεται το φυτό και μέχρι τη συγκομιδή.
Στην περίπτωση του κουνουπιδιού ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αποφυγή του αποχρωματισμού της ανθοκεφαλής από λευκή σε υπόλευκη-κιτρινωπή. Εφαρμόζεται ημέθοδος της τεχνιτής λεύκανσης, με δέσιμο των εξωτερικών φύλλων πάνω από την ανθοκεφαλή, για προστασία τους από την ηλιακή ακτινοβολία, τη βροχή, τον παγετό και τα έντομα. Σήμερα στο εμπόριο υπάρχουν ποικιλίες και υβρίδια που τα εξωτερικά τους φύλλα αναδιπλώνονται προς τα μέσα καλύπτοντας την ανθοκεφαλή, προσφέροντας προστασία.
stayranthi3
Η συγκομιδή των σταυρανθών γίνεται μετά από 11-16 ως και 24 εβδομάδες αν έχει γίνει απευθείας σπορά, ενώ με χρήση σποροφύτων η συγκομιδή ξεκινά σε 8-20 εβδομάδες, ανάλογα με το είδος. Συγκομίζονται οι ανθοκεφαλές όταν είναι ακόμα πράσινες και συνεκτικές και πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει σε πολλά χέρια αν τα φυτά έχουν ανομοιόμορφη ανάπτυξη.
 http://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/kalliergitikes-praktikes/item/1185-kalliergo-stavranthi-laxanika
Καλλιεργώ Σταυρανθή λαχανικά Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Σεπτεμβρίου 21, 2016 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.