Xiaomi 12T - Review. To φετινό flagship killer της Xiaomi.

Η Xiaomi είναι μία από τις εταιρείες για τις οποίες πλέον το κοινό έχει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη µία η εταιρεία έχτισε το όνομά της και το φανατικό κοινό της µέσω των προσιτών προτάσεων που είχε στην αγορά, µε χαρακτηριστικά που ο ανταγωνισμός έδινε σε πολύ πιο ανεβασμένες τιμές, ενώ και το MIUI είχε αγαπηθεί για τις επιλογές παραμετροποίησης αλλά και την ευκολία που προσέφερε. Από την άλλη όμως, οι τιµές άρχισαν να αυξάνονται σταθερά, ενώ ταυτόχρονα το MIUI κλείδωνε και ξεκίνησε σιγά σιγά και τις... διαφημίσεις.

Στο πρώτο σκέλος, βλέπουμε ότι η εταιρεία συνεχίζει να προσφέρει προτάσεις που κοντράρουν τις αντίστοιχες του ανταγωνισμού, τουλάχιστον τιμολογιακά, είτε με την έλευση του πρώτου Poco και την εξέλιξη του Poco brand είτε µε δικές τις προτάσεις που έρχονται στη μορφή του flagship killer. Για φέτος και βλέποντας ότι υπάρχει στην αγορά αυτή τη στιγμή, το flagship killer της εταιρείας φαίνεται να είναι το Xiaomi 12T, ένα smartphone που θέλει να προσελκύσει αυτούς που ψάχνουν μια value for money συσκευή χωρίς μεγάλες εκπτώσεις, κάτι που η εταιρεία έκανε µε επιτυχία πέρσι µε το Xiaomi 11T.

Όμως, σίγουρα υπάρχουν κάποιες εκπτώσεις, όχι µόνο σε σχέση µε τις πιο ακριβές προτάσεις της αγοράς, αλλά σε σχέση και µε το περσινό μοντέλο, οι οποίες μεν δε θα επηρεάσουν σημαντικά τους χρήστες, όμως φαίνονται αρκετά περίεργες. Με τη δύναμη λοιπόν του MediaTek Dimensity 8100 Ultra, 108MP κύριο αισθητήρα αλλά και ίδια εμφάνιση µε το ακριβότερο 12T Pro, μπορεί το Xiaomi 12T να σταθεί επάξια ως µία από τις καλύτερες high mid-range προτάσεις, ἡ οι προαναφερθείσες εκπτώσεις τελικά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο συνολικό πακέτο;

Εμφάνιση Pro µε τα πάντα στο πακέτο

Από την πρώτη στιγμή που κρατήσαμε το πακέτο αγοράς του Xiaomi 12T στα χέρια µας καταλάβαμε ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να προσφέρει τα πάντα και όντως επιβεβαιωθήκαμε. Σε αντίθεση µε το trend που θέλει στο πακέτο µόνο καλώδιο φόρτισης, η συσκευασία του Xiaomi 12T προσφέρει γρήγορο φορτιστή 120W και θήκη, µε την προστασία οθόνης να υπάρχει ήδη τοποθετημένη πάνω στη συσκευή. Με λίγα λόγια, βλέπουμε ένα πληρέστατο πακέτο αγοράς που δεν απαιτεί ούτε ευρώ παραπάνω από τους υποψήφιους αγοραστές,

Μετά από την θετική εμπειρία unboxing, είχαμε και την έκπληξη της εμφάνισης. Παρότι μιλάμε για συσκευή που η βασική της έκδοση κοστίζει 250€ λιγότερα από το Pro μοντέλο, εμφανισιακά είναι τα ίδια, Η εταιρεία επέλεξε τη χρήση Gorilla Glass 5 τόσο στην οθόνη όσο και στο πίσω μέρος, κάτι αρκετά περίεργο αφού το 11T είχε Gorilla Glass Victus, τουλάχιστον στην οθόνη, Στα θετικά, η µατ επίστρωση στο πίσω μέρος κάνει αρκετά καλή δουλειά στο να κρύβει τις δαχτυλιές, µε τις καμπύλες στα πλαϊνά να προσφέρουν άνεση στο κράτημα.

Ένα ακόμα downgrade που βλέπουμε είναι στο frame, καθώς το αλουμίνιο του 11T δίνει τη θέση του στο πλαστικό στο 12T. Τα πλήκτρα αυξομείωσης έντασης και power βρίσκονται στα δεξιά σε εύκολα προσβάσιμο σημείο, με το κάτω μέρος να φιλοξενεί τη θύρα φόρτισης Type-C, το κύριο ηχείο αλλά και το SIM tray. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και υποστηρίζονται δύο SIM, δεν υπάρχει χώρος για επέκταση μνήμης μέσω Micro-SD κάρτες. Στο αριστερό μέρος του frame δεν υπάρχει τίποτα, ενώ στο πάνω μέρος βλέπουμε το δεύτερο ηχείο, που χρησιμοποιείται και για τις κλήσεις, αλλά και IR blaster.

Στο πίσω μέρος αριστερά έχουμε ένα αρκετά μεγάλο σε όγκο camera bump, το οποίο φιλοξενεί το τριπλό σύστημα κάμερας και το φλας. Στο μπροστινό μέρος βλέπουμε την AMOLED οθόνη των 6,67 ιντσών, με μαζεμένα bezels περιμετρικά και ελαφρώς μεγαλύτερο chin στο κάτω μέρος. Η μικρή οπή στο κέντρο φιλοξενεί τη selfie κάμερα των 20MP, με το δαχτυλικό αποτύπωμα να είναι στο κάτω μέρος, κάτω από την οθόνη. Στις δοκιμές μας το δαχτυλικό αποτύπωμα δούλευε απροβλημάτιστα κάθε φορά, αν και θα το θέλαμε σε ένα ελαφρώς πιο ανεβασμένο σημείο και όχι τόσο κάτω.

Καλές επιδόσεις, ακόμα καλύτερη εικόνα

Το Xiaomi 12T έρχεται με οθόνη AMOLED 6,67 ιντσών, με υποστήριξη περιεχομένου HDR10+ και προσαρμοστικό ρυθμό ανανέωσης έως και 120Hz. Αν και δε μπορεί να φτάσει το 1Hz όπως οι νεότερες οθόνες από Apple και Samsung, οι ρυθμίσεις της Xiaomi ρυθμίζονται σωστά, με αποτέλεσμα τη μέγιστη εξοικονόμηση μπαταρίας. Η ανάλυση της οθόνης είναι αρκετά πάνω από FHD, φτάνοντας τα 2.712x1.220p και το εντυπωσιακό νούμερο των 446ppi.

Τα χρώματα μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να έρθουν πιο κοντά στο τι θέλει ο εκάστοτε χρήστης από την οθόνη του, με την προεπιλεγμένη λειτουργία να είναι τα πιο ζωντανά χρώματα. Στις δοκιμές μας μείναμε πλήρως ευχαριστημένοι από τα χρώματα της οθόνης και το επίπεδο του HDR, αν και θα θέλαμε να δούμε και υποστήριξη Dolby Vision στο μελλοντικό μοντέλο, όμως αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους χρήστες.

Η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς τα 900 nits στην αυτόματη λειτουργία, κάτι που είναι μακριά από των αριθμό των κορυφαίων ναυαρχίδων, αλλά στην πράξη δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην αναγνωσιμότητα της οθόνης κάτω από ηλιοφάνεια. Στα θετικά είναι και ο ρυθμός δειγματοληψίας αφής των 480Hz, κάτι που μεταφράζεται σε άμεση ανταπόκριση της συσκευής στα πατήματα των χρηστών. Εκεί που υστερεί το Xiaomi 12T είναι το απτικό σύστημα ανάδρασης, με τη δόνηση να είναι μεν δυνατή, όμως χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε καλύτερη εμπειρία χρήσης.

Αυτό που δε μας άφησε όμως και τόσο ικανοποιημένους είναι ο ήχος. Ναι, μιλάμε για δύο ξεχωριστά ηχεία και μάλιστα με υποστήριξη Dolby Atmos, όμως αν και έχουμε ένα αρκετά καλό επίπεδο μέχρι το 70% με καθαρές φωνές και ωραίο μπάσο, σε οτιδήποτε πάνω από το 70% ο ήχος «σπάει» πολύ άσχημα. Ναι, η ένταση φτάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όμως είναι έντονο το στοιχείο της παραμόρφωσης και της αλλοίωσης της ποιότητας. Τουλάχιστον στις κλήσεις δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, με καθαρό ήχο από και προς εμάς.

Στο εσωτερικό του Xiaomi 12T βλέπουμε το MediaTek Dimensity 8100 Ultra SoC, συνοδευόμενο από 8GB μνήμης RAM, είτε με 128GB μνήμης είτε με 256GB. Στις δοκιμές μας δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το εν λόγω SoC, το οποίο είναι αντάξιο του Snapdragon 888 της Qualcomm, δηλαδή ενός chipset που χρησιμοποιείται και το 2022 για τα flagship killers. Υπάρχει πλήρη υποστήριξη δικτύων 5G, τουλάχιστον σε όσες περιοχές διατίθεται η εν λόγω τεχνολογία.

Το ακόμα καλύτερο, τουλάχιστον για τους gamers, είναι ότι δεν είδαμε μεγάλο throttling στις δοκιμές μας, με τη θερμοκρασία να μένει σε ελαφρώς ανεβασμένα επίπεδα αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό. Το νέο σύστημα ψύξης της Xiaomi φαίνεται πως κάνει αρκετά καλή δουλειά, καθώς διαθέτει μεγαλύτερο θάλαμο ατμών κατά 65% σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα, κάτι που δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αλλά από ότι είδαμε στις δοκιμές μας κάνει όντως δουλειά.

Στις δοκιμές μας, η μπαταρία των 5.000mAh είναι αρκετή για να καλύψει ολόκληρη τη μέρα, ακόμα και στους πιο απαιτητικούς χρήστες. Η φόρτιση γίνεται ταχύτατα με τον παρεχόμενο φορτιστή των 120W, ενώ για όσους πραγματικά βιάζονται υπάρχει και η επιλογή για ακόμα πιο γρήγορη φόρτιση από 0% στο 100% σε περίπου 20 λεπτά. Βέβαια, η χρήση της τόσο γρήγορης φόρτισης σε καθημερινή βάση ίσως έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μπαταρία, χωρίς να μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά βάση των ημερών που το έχουμε στα χέρια μας.

Το Xiaomi 12T έρχεται με λειτουργικό σύστημα Android 12, με το MIUI 13 skin να βρίσκεται από πάνω και να προσφέρει το γνώριμο περιβάλλον της εταιρείας. Ναι, μιλάμε για μία πιο iPhone προσέγγιση σε animations και εικονίδια, όμως το αν είναι ωραίο ή όχι το skin της εταιρείας είναι ξεκάθαρα κάτι το υποκειμενικό. Στις δοκιμές μας το πρόβλημα που παρατηρήσαμε ήταν το κλείσιμο των εφαρμογών μόλις βγαίναμε από αυτές, κάτι που ναι μεν βοηθάει στην ταχύτητα και στην εξοικονόμηση της RAM, όμως με 8GB μνήμης θεωρούμε πως δε χρειάζεται. Ευτυχώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε (έως ένα βαθμό) το battery management της Xiaomi, τουλάχιστον ανά εφαρμογή.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως από τα πέντε συνολικά τεστ που κάνουμε σε κάθε smartphone review μας, μόνο τα τρία μπόρεσαν να τρέξουν κανονικά. Στο 3DMark μας εμφανίζει error ότι δε μπορεί να συνδεθεί στους UL servers, ενώ στο AnTuTu ενώ λέει ότι κατεβάζει το AnTuTu 3D, αυτό ποτέ δεν κατεβαίνει. Δε γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα, όμως σίγουρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το νέο MIUI.

Εκπλήξεις στην κάμερα, όχι όλες θετικές

Ένα από τα κύρια σημεία στα οποία εστιάζει η Xiaomi με το 12T είναι η δυνατή του κάμερα. Η συσκευή έρχεται με τριπλό σύστημα κάμερας, με κύριο αισθητήρα 108MP με f/1.7 και οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS), υπερευρυγώνιο αισθητήρα 8MP με f/2.2 και οπτικό πεδίο 120 μοιρών, καθώς και έναν macro αισθητήρα 2MP με f/2.4. Ο κύριος αισθητήρας έχει ελάχιστα μεγαλύτερο διάφραγμα σε σχέση με πέρσι, όμως σίγουρα αυτό βοηθάει στις νυχτερινές λήψεις.

Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο υπερευρυγώνιος αισθητήρας παραμένει ίδιος με το 11T, χωρίς να είναι απαραίτητα κακό αυτό. Το δεύτερο που πρέπει να σημειωθεί είναι κακό, καθώς ο τηλεφακός των 5MP για τις macro λήψεις έχει αντικατασταθεί με απλό 2MP αισθητήρα, με το πλήγμα στη συγκεκριμένη κατηγορία να είναι εμφανές, τουλάχιστον στις δικές μας δοκιμές.

Οι φωτογραφίες από τον κύριο αισθητήρα μας άφησαν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους. Ο αισθητήρας των 108MP φέρνει εικόνες στα 12MP με pixel binning 9 προς 1, με το αποτέλεσμα να είναι γεμάτο λεπτομέρεια, με χρώματα πολύ κοντά στην πραγματικότητα και ικανοποιητικό HDR. Το περίεργο είναι ότι σε μερικές λήψεις έχουμε αρκετά καλό sharpness στο κέντρο της εικόνας, όμως ένα πολύ πιο soft αποτέλεσμα στις γωνίες των λήψεων, κάτι που δε συναντάμε σε όλες τις εικόνες, όμως σε έναν μεγάλο αριθμό δειγμάτων.

Στα πορτραίτα τα πράγματα είναι αρκετά περίεργα. Σε αρκετές λήψεις μας είδαμε μέτρια διαχείριση των άκρων, ενώ σε άλλες ο αλγόριθμος φαινόταν να μπερδεύεται και να μην εντοπίζει σωστά το εστιαζόμενο στοιχείο. Αυτό δυστυχώς έρχεται σε αντίθεση με το όμορφο και όχι υπερβολικό bokeh του αισθητήρα, τα ωραία χρώματα, αλλά και τη γεμάτη λεπτομέρεια εικόνα στο εστιαζόμενο αντικείμενο ή πρόσωπο.

Ο αισθητήρας των 8MP που χρησιμοποιείται για τις ultrawide λήψεις θυμίζει περισσότερο midrange παρά flagship. Ναι, σε σχέση με την κατηγορία είναι αρκετά καλός σε χρώματα και HDR, όμως βλέπουμε ότι σε σχέση με τα πιο ακριβά μοντέλα χάνει σε λεπτομέρεια και sharpness. Και εδώ έχουμε το ίδιο φαινόμενο με τον κύριο αισθητήρα, δηλαδή λιγότερη λεπτομέρεια στις άκρες, οπότε ίσως ο αλγόριθμος παίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Οι λήψεις με τον macro αισθητήρα είναι πραγματικά στα όρια του usable. Ναι, έχουμε φυσικά χρώματα, όμως μόνο αυτό μπορούμε να πούμε σαν θετικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εντελώς soft και το επίπεδο των λεπτομερειών χαμηλό, με τις λήψεις να χρειάζονται σχεδόν 10 χιλιοστά απόσταση.

Στο κομμάτι των selfie λήψεων,, το εστιαζόμενο πρόσωπο έχει αρκετά σωστά χρώματα, όμως όχι τόσο καλό επίπεδο λεπτομέρειας. Σε λήψεις πορτραίτου στις δοκιμές μας είδαμε άλλες φορές καλό εντοπισμό των άκρων, αλλά όχι τέλειο, ενώ άλλες τα αυτιά ή τα μαλλιά του εστιαζόμενου προσώπου απλά εξαφανιζόντουσαν. Στα θετικά όμως βλέπουμε το βίντεο, που φτάνει μέχρι FHD στα 60fps, καθώς το αποτέλεσμα μας άφησε πλήρως ικανοποιημένους για τη κατηγορία.

Στις νυχτερινές λήψεις το Xiaomi 12T μας άφησε αρκετά ανάμεικτες εντυπώσεις. Όταν υπάρχει καλός φωτισμός στις λήψεις, το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό, με χαμηλά επίπεδα θορύβου, ωραία χρώματα και καλό HDR. Όμως, παρατηρήσαμε ότι όταν δεν υπάρχει καλός φωτισμός, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά, με τα επίπεδα θορύβου να αυξάνονται και τη λεπτομέρεια να δέχεται μεγάλο πλήγμα. Τέλος, το ίδιο πρόβλημα με τις άκρες το έχουμε και εδώ.

Ο υπερευευγώνιος φακός το βράδυ κάνει μία αρκετά καλή δουλειά για την κατηγορία. Ωραία χρώματα, σωστή ισορροπία λευκού, όμως με αυξημένο θόρυβο και χαμηλότερη λεπτομέρεια σε σχέση με τον κύριο αισθητήρα, κάτι που περιμέναμε. Δυστυχώς έχουμε κακή διαχείριση των φώτων, όμως όχι κάτι πέραν από το τι έχουμε δει στην κατηγορία. Το αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές είναι απολύτως usable.

Εδώ έχουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με τις επιδόσεις την ημέρα. Χαμηλό επίπεδο λεπτομέρειας, θόρυβος και κακή εστίαση είναι τα βασικά μειονεκτήματα, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά soft και σα να έχει μπει φίλτρο πάνω από την φωτογραφία.

Στο βίντεο, το Xiaomi 12T μπορεί να φτάσει έως και 4Κ στα 30fps, όμως η σταθεροποίηση φαίνεται να κάνει αρκετά καλά τη δουλειά της. Στις δοκιμές μας είδαμε γρήγορο focus, πολύ ωραία χρώματα και ισορροπημένο HDR, χωρίς να δούμε τα αρνητικά που φέρνουν συνήθως συσκευές της κατηγορίας σε χαμηλά fps.

Δυστυχώς δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις λήψεις βίντεο με τον ultrawide αισθητήρα. Εκεί το όριο είναι σε ανάλυση FHD στα 30fps, ενώ σε συνδυασμό με την ήδη χαμηλή ανάλυση του αισθητήρα το αποτέλεσμα ήταν ένα μέτριο επίπεδο σε λεπτομέρεια και HDR, με την παραμικρή κίνηση να φαίνεται υπερβολικά στο τελικό αποτέλεσμα.

The Verdict

Το Xiaomi 12T έρχεται για να προσφέρει μία σχεδόν flagship αίσθηση σε επίπεδο χρήσης και εμφάνισης στους κατόχους του, σε μια αρκετά ανταγωνιστική τιμή. Η μεγάλη μπαταρία, η εντυπωσιακή οθόνη αλλά και οι επιδόσεις της συσκευής είναι τα highlights που σίγουρα θα την κάνουν ελκυστική για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, μαζί με την τιμή βεβαίως. Το αν αρέσει σε κάποιον το MIUI ή όχι είναι εντελώς υποκειμενικό, όμως οι μέτριες επιδόσεις συνολικά από όλες τις κάμερες της συσκευής είναι κάτι πιο αντικειμενικό. Για όποιον ψάχνει το πραγματικό flagship killer και είναι λάτρεις της Xiaomi, αυτή είναι η πρόταση που περιμένατε.

https://gr.ign.com/xiaomi-12t/101911/review/xiaomi-12t-review

 

Xiaomi 12T - Review. To φετινό flagship killer της Xiaomi. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.