ΠΑΟΚ: Οι «χρυσές» πωλήσεις των δικών του παιδιών. Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο παράγει μέσω της ακαδημίας του εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές αλλά και τους παραχωρεί έναντι μεγάλων ποσών, απόρροια του brand name που έχει «χτίσει», όπως φυσικά και της «αξίας» των... δικών του παιδιών.
Των Σταύρου Σουντουλίδη, Γιώργου Ντυμένου
«Φτερά» για τον μαγικό κόσμο της Premier League άνοιξε σήμερα (3/2) ο Στέφανος Τζίμας, καθώς η Μπράιτον ανακοίνωσε την απόκτηση του Ελληνα φορ που από την επόμενη σεζόν θα φορά τη φανέλα των «γλάρων».
Το όλο deal της μετακίνησής του από τη Νυρεμβέργη στο αγγλικό club, μέσω της ενεργοποίησης του buy in που διατηρούσε η πρώτη στην οποία παίζει ο νεαρός στράικερ με τη μορφή του δανεισμού από τον ΠΑΟΚ, ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια λίρες, ήτοι άνω των 26 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Δικέφαλος θα βάλει στο ταμείο του περίπου 22.500.000 ευρώ!
Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στη ρήτρα που είχε, κάποια bonus, τα τροφεία του αλλά και το ποσοστό μεταπώλησης που κρατούσε, από τη στιγμή που στο Max Morlock Stadion αποφάσισαν να πάρουν το 100% των δικαιωμάτων του.
Την ίδια στιγμή ο 19χρονος επιθετικός έγραψε το όνομά του στη λίστα με τις πλέον υψηλές μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών κάτι που εύλογα αποτυπώνει την αξία του, ενώ συνάμα οι Θεσσαλονικείς εκτόξευσαν ακόμη περισσότερο τα χρήματα που αποκομίζουν από τις ακαδημίες τους.
Οταν ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε την ΠΑΕ το club άρχισε σταδιακά να επενδύει στα «φυτώριά» του και τα πρώτα χρόνια δαπανούσε περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χρήματα που σταδιακά αυξάνονταν αισθητά.
Μάλιστα εσχάτως, ελέω και της δημιουργίας της Β’ Ομάδας, ξεπερνούν, πλέον, τα 3 «χαρτιά» ανά σεζόν, δείγμα της προσήλωσης που υπάρχει στον συγκεκριμένο σκοπό, ενώ ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου εμπιστεύτηκε ένα πρόσωπο που τον έβγαλε ασπροπρόσωπο, τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο ο οποίος από την εποχή του Θόδωρου Ζαγοράκη είναι ο γενικός διευθυντής των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών
Σε βάθος χρόνου λοιπόν, από το 2012 και έπειτα, ο Δικέφαλος έχει ήδη επενδύσει περίπου 20 εκατομμύρια στα τμήματα υποδομής του και πλέον όχι μόνο έκανε ήδη απόσβεση, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η έκφραση, αλλά και βγαίνει plus σε όλα τα επίπεδα.
Ας έχουμε κατά νου πως ξέχωρα από τα οικονομικά οφέλη «κερδίζει» και στο αγωνιστικό σκέλος, αφού «παράγει» καλούς/εξαιρετικούς παίκτες που στελεχώνουν το ρόστερ του.
Μετά και την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Τζίμα και με γνώμονα τα όσα έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, στο ταμείο του ΠΑΟΚ έχουν κατά προσέγγιση εισρεύσει περισσότερα από 56 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν σε 10 πωλήσεις και έναν δανεισμό ποδοσφαιριστών που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια (σ.σ. «απόφοιτοι» των ακαδημιών του).
Την αρχή έκανε ο Σταφυλλίδης όταν το 2013 πήγε στη Λεβερκούζεν και από το 2019 αποτελεί πλέον «συνήθειο» να παρατηρείται σε μόνιμη βάση κάποιο αντίστοιχο deal, αφού απαιτούνταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε το εγχείρημα που επιχειρήθηκε να αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Τότε λοιπόν, κατά τη διάρκεια όλου του έτους, ο Κουλούρης πήγε στην Τουλούζ, ο Κίτσιου στην Ανκραγκιουτσού και ο Τζοβάρας στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, ενώ το 2020 ο Πέλκας που επέστρεψε πρόσφατα «σπίτι» του συνέχισε στη Φενέρμπαχτσε και ο νεαρός γκολκίπερ Μπότης στην Ιντερ.
Το καλοκαίρι του 2021 η Ευρώπη έψαχνε πληροφορίες για τον 19χρονο τότε Τζόλη που υπέγραψε στη Νόριτς προερχόμενος από τον Δικέφαλο και πλέον ξεχωρίζει στη Μπριζ (σ.σ. για την ιστορία ο ΠΑΟΚ πήρε χρήματα και από την μετακίνησή του από τα «καναρίνια» στη Φορτούνα Ντίσελντορφ καθώς διατηρούσε ποσοστό μεταπώλησης), λίγους μήνες μετά ο Κούτσιας πέρασε τον Ατλαντικό για χάρη των Σικάγο Φάιρ, ενώ ο Τσιγγάρας φόρεσε τη φανέλα της Τουλούζ που κατέβαλε τον ΠΑΟΚ «ενοίκιο» για τις υπηρεσίες του.
Μέχρι που φτάσαμε στο τελευταίο εξάμηνο όπου ο Κουλιεράκης που προέρχονταν από εξαιρετικές σεζόν έγινε κάτοικος Γερμανίας για χάρη της Βόλφσμουργκ και συνεχίζει εκεί τις... υψηλές του πτήσεις, ενώ πριν από μερικές ώρες ο Τζίμας υπέγραψε στην Μπράιτον… μέσω Νυρεμβέργης.
Πρόσωπο-κλειδί στα άκρως επιτυχημένα deals των τελευταίων ετών (Γιαννούλης, Τζόλης,Τζίμας) είναι φυσικά ο Ολαφ Ρέμπε. Ο Γερμανός πρώην αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου ήταν αυτός που έφερε σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2021 από τις δύο πωλήσεις στα «καναρίνια», ενώ ως αθλητικός διευθυντής της Νυρεμβέργης πρωταγωνίστησε (και) στην πώληση του Τζίμα στην Μπράιτον, γνωρίζοντας άριστα την αγγλική αγορά από την οποία έχει περάσει τα προηγούμενα χρόνια δουλεύοντας στη Χάντερσφίλντ.
Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο ΠΑΟΚ δεν… βγάζει απλά παίκτες που είναι πάρα πολύ καλοί, αλλά από τις ακαδημίες του ξεπηδούν ποδοσφαιριστές που εξελίσσονται, ξέρουν «πολλά κιλά» μπάλα, αναγορεύονται σε πρωταγωνιστές και φυσικά «κερδίζουν» και σε ατομικό επίπεδο από την εξαιρετική παρουσία του Δικεφάλου, εντός και εκτός συνόρων.
Εδώ μάλιστα αξίζει να ανοίξουμε μία παρένθεση που θα αφορά δύο σκέλη. Το πρώτο και κύριο έγκεινται στο ότι τη φανέλα του club φορά αυτή τη στιγμή ένα από τα πλέον hot ονόματα του ευρωπαϊκού football που δεν είναι άλλος από τον Κωνσταντέλια, για χάρη του οποίου ήδη από πέρσι στήθηκε ένας «χορός εκατομμυρίων».
Ας μην ξεχνάμε πως απορρίφθηκαν προτάσεις που κατατέθηκαν για λογαριασμό του, όπως της Σάλτσμπουργκ και της Μπενφίκα ύψους 16 και 20 «χαρτών» αντίστοιχα.
Παράλληλα ας έχουμε κατά νου πως… ακολουθούν και άλλοι, αφού για παράδειγμα μόλις πρόσφατα ο Δικέφαλος απέρριψε δύο φορές κρούσεις που έγιναν από την Ιταλία για χάρη του 17χρονου επιθετικού Μύθου, ενώ ο διατηρεί ποσοστό από τα δικαιώματα του πιτσιρικά μεσοεπιθετικού Πολιτάκη που παραχωρήθηκε στην Τόρινο.
Αρα προβάλει βέβαιο πως η ιστορία δεν… τελειώνει κάπου εδώ.
Οι πωλήσεις του ΠΑΟΚ που αφορούν παίκτες που βγήκαν από την ακαδημία του
Στέφανος Τζίμας σε Νυρεμβέργη: 18.500.000 (+3.960.000 ποσοστό μεταπώλησης)
Κωνσταντίνος Κουλιεράκης σε Βόλφσμπουργκ: 11.750.000
Χρήστος Τζόλης σε Νόριτς: 11.000.000 (+600.000 ποσοστό μεταπώλησης)
Ευθύμης Κουλούρης σε Τουλούζ: 3.500.000
Γιώργος Κούτσιας σε Σικάγο Φάιρ: 2.360.000
Δημήτρης Πέλκας σε Φενέρμπαχτσε: 2.200.000
Κώστας Σταφυλλίδης σε Λεβερκούζεν: 1.500.000
Νίκος Μπότης σε Ιντερ: 350.000
Στέλιος Κίτσιου σε Ανκαραγκιουτσού: 300.000
Θεοχάρης Τσιγγάρας σε Τουλούζ: 300.000*
Γιώργος Τζοβάρας σε Σλόβαν Μπρατισλάβας: 100.000
*Αφορά «ενοίκιο» δανεισμού και όχι πώληση.
Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πως ξέρει και μπορεί να αναδεικνύει (και) παίκτες που δεν αποτελούν «απόφοιτους» των ακαδημιών του αλλά επί της ουσίας ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στη Θεσσαλονίκη, αφού έφτασαν στην Τούμπα - ελέω και αντίστοιχου σκάουτινγκ - σε αρκετά νεαρή ηλικία.
Σε αρκετούς δε επένδυσε χρήματα για την αγορά τους και δεν λάθεψε, αφού υπό συνθήκες αντίστοιχες με τους «μαθητές του σχολείου» του και εκείνοι βελτιώθηκαν, τον βοήθησαν τα μέγιστα, βοηθήθηκαν από τη συνολική πορεία του club και μέσω της άνωθεν κατάστασης έκαναν το «άλμα» για το εξωτερικό, σε μία win win κατάσταση.
Ναι, δεν «βγήκαν» από τις Under του, όταν όμως παίρνεις ένα παιδί 17 ή 18 ετών τότε δύναται να λογίζεσαι και «εσύ», συνολικά σαν οργανισμός φυσικά, ως «μέντοράς» του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλοί εξ’ αυτών, όπως φυσικά και τα «παιδιά» του, αγαπήθηκαν στην Τούμπα.
Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν είναι άλλος από τον Γιαννούλη, που πάνω-κάτω στα 18 του αφίχθηκε στη Θεσσαλονίκη προερχόμενος από τον Βατανιακό και το 2021 παραχωρήθηκε στη Νόριτς έναντι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, αφού προηγουμένως και μία σεζόν πριν τα «καναρίνια» που τον είχαν δανεικό κατέβαλαν 1.000.000 ευρώ επιπλέον ως «ενοίκιο».
Την ίδια στιγμή και περίπου ένα έτος πριν ο Λημνιός που μετακινήθηκε το 2017, σε ηλικία 19 ετών, από τον Ατρόμητο στον Δικέφαλο, υπέγραψε τότε στην Κολονία που για χάρη του έδωσε 3.300.000 ευρώ.
Συν τοις άλλοις και παίκτες όπως οι Χατζηϊσαϊας, Λάμπρου, Μιχάι, Μιχόγεβιτς που ήρθαν στο club πιτσιρικάδες – με μεταγραφή ή μη – όταν έφυγαν απέφεραν χρήματα στο ταμείο του.
Αρα αν κάποιος προσθέσει στα έσοδα του ΠΑΟΚ από τους παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία του και τα όσα εισέρευσαν στο ταμείο του από ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν μικροί και συνδέθηκαν μαζί του, αυτόματα το αντίστοιχο ποσό ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας!
Οι πιο χαρακτηριστικές πωλήσεις του ΠΑΟΚ που αφορούν παίκτες που πήγαν στην ομάδα νεαροί
Δημήτρης Γιαννούλης σε Νόριτς: 7.500.000 (+1.000.000 «ενοίκιο» δανεισμού)
Δημήτρης Λημνιός σε Κολωνία: 3.300.000
Δημήτρης Χατζηϊσαϊας σε Ρίζεσπορ: 500.000
Μάρκο Μιχόγεβιτς σε Γκεζτέπε: 500.000
Λάζαρος Λάμπρου σε Εξελσιόρ: 450.000
Ενέα Μιχάι σε Φαμαλικάο: 250.000