M2-PK Νέο τεστ για την Έγκαιρη Ανίχνευση του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

Η πρόληψη σώζει ζωές
Πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Περίπου 500.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και 2.500 στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθιστώντας τον δεύτερο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, σε αριθμό θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα νόσημα με υψηλό ποσοστό θεραπείας, όταν ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό, μετά την ηλικία των 50 ετών.
Ποιες μέθοδοι προσφέρονται για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Συνήθως συνιστάται σε άνδρες και γυναίκες να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο για την παρουσία κρυφού αίματος στα κόπρανα (Αιμοσφαιρίνη Κοπράνων) ή Κολονοσκόπηση που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μια φορά κάθε δέκα χρόνια. Τόσο η κολονοσκόπηση όσο και η Αιμοσφαιρίνη Κοπράνων έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στον αγώνα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δυστυχώς όμως, μόνο μια μειοψηφία του πληθυσμού συμμετέχει σε τακτικό έλεγχο επειδή θεωρείται δυσάρεστος και επίπονος. Ο έλεγχος του M2-PK παρέχει μια άριστη εναλλακτική λύση.
Τι είναι η νέα εξέταση M2-PK;
Η εξέταση M2-PK είναι ένα τεστ κοπράνων που αποτελεί το πρώτο βήμα στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η εξέταση ανιχνεύει έναν δείκτη στα κόπρανα που είναι ειδικός για τον καρκίνο και τους πολύποδες του παχέος εντέρου. Στην περίπτωση που ανιχνευθεί το Μ2-ΠK, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί κολονοσκόπηση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση ή ως ένα πρώτο βήμα θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Πως λειτουργεί η εξέταση M2-PK;
Η ογκογένηση συνοδεύεται από αύξηση της δραστηριότητας του ενζύμου Πυροσταφυλική Κινάση (PK), ενός ενζύμου του μεταβολισμού της γλυκόζης. Από τα καρκινικά κύτταρα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες η M2 μορφή του ενζύμου (ισοένζυμο), σε αντίθεση με τους φυσιολογικούς ιστούς που παράγουν τις μορφές L, M1 και R. Η ανίχνευση του M2-PK στα κόπρανα είναι ενδεικτική της παρουσίας καρκίνου ή πολυπόδων στο παχύ έντερο.
Αν η εξέταση M2-PK είναι αρνητική, μπορεί να είμαι βέβαιος ότι δεν έχω καρκίνο του παχέος εντέρου;
Καμία διαγνωστική μέθοδος δεν είναι τέλεια και φυσικά πάντα υπάρχει κίνδυνος ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Αυτό ισχύει και για την εξέταση M2-PK. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκύπτει αυτόματα και αναπτύσσεται σε μια περίοδο από 10 έως 15 χρόνια. Έτσι είναι σκόπιμο εάν η εξέταση είναι αρνητική, να επαναλαμβάνεται ο έλεγχος σε τακτική βάση (π.χ. μια φορά το χρόνο).
Αν η εξέταση M2-PK είναι θετική σημαίνει ότι έχω καρκίνο του παχέος εντέρου;
Όχι απαραίτητα. Παρά το γεγονός ότι ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως και με πολλές άλλες διαγνωστικές δοκιμασίες, μπορεί να υπάρχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγο για τον οποίο συνιστούμε να γίνεται κολονοσκόπηση για την οριστική διάγνωση ή ως πρώτο θεραπευτικό βήμα. Ορισμένες φορές, σε έντονες φλεγμονές του γαστρεντερικού (π.χ. ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn μπορεί να ανιχνεύεται το M2-PK.
Η εξέταση M2-PK αντικαθιστά την κολονοσκόπηση;
Όχι. Η εξέταση M2-PK παρέχει μια άνετη και υψηλής ποιότητας εναλλακτική λύση για τις μη επεμβατικές εξετάσεις όπως είναι η Αιμοσφαιρίνη Κοπράνων και ως πρώτο βήμα στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Χρειάζεται προετοιμασία πριν από την εξέταση;
Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, δεν υπάρχουν διατροφικές συστάσεις ή τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη του δείγματος μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή.
Πως γίνεται η αποστολή του δείγματος στο εργαστήριο;
Το δείγμα κοπράνων μπορεί να το φέρετε οι ίδιοι στο εργαστήριο ή και να το στείλετε.
Πόσο μπορεί να περιμένω για τη λήψη των αποτελεσμάτων;
Τα αποτελέσματα είναι συνήθως έτοιμα μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής του δείγματος.
Η εξέταση M2-PK εμπεριέχεται επίσης εξετάσεις ελέγχου του εντερικού Μικροβιώματος και των λειτουργιών του, EnteroScan IBS / IBD και EnteroScan Comprehensive.
Τα Μικροβιολογικά Διαγνωστικά Εργαστήρια ¨Κουλούρης Διονύσιος-Μαρκοπούλου Σοφία¨ προσφέρουν την εξέταση M2-PK στην Ελλάδα, σε αποκλειστική συνεργασία με την Διαγνωστική Αθηνών και την κατασκευάστρια εταιρεία βιοτεχνολογίας!
Μια Νέα, Πρωτοποριακή και Ανώδυνη Εξέταση για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου
Απευθύνεται:
Σε Άνδρες και Γυναίκες μεγαλύτερους των 50 ετών
Σε Άνδρες και Γυναίκες μικρότερους των 50 ετών με κάποιον παράγοντα κινδύνου, όπως:
  • Παρουσία πολυπόδων ή καρκίνου στο παχύ έντερο
  • Γυναίκες με ιστορικό καρκίνου στη μήτρα, τις ωοθήκες ή το μαστό
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
  • Ασθενείς με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα
  • Παχυσαρκία
  • Κατάχρηση αλκοόλ και καπνού
Και τέλος, απευθύνεται σε Άνδρες και Γυναίκες που για οποιοδήποτε λόγο δεν αποφασίζουν ή αναβάλλουν να κάνουν κολονοσκόπηση.
http://medic-lab.gr/m2-pk-neo-test-gia-tin-egkeri-anichnefsi-tou-karkinou-tou-pacheos-enterou/
M2-PK Νέο τεστ για την Έγκαιρη Ανίχνευση του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Δεκεμβρίου 26, 2019 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.