«Η πολυιδιοκτησία δεν είναι ποινικό αδίκημα για την UEFA και τη FIFA» Διαβάστε όσα είπε στο Metropolis 95,5 ο έγκριτος νομικός Νίκος Λαγαρίας, ο οποίος ανέφερε το παράδειγμα της Λειψίας με τη Σάλτσμπουργκ.


Με αφορμή την καταγγελία του Ολυμπιακού για συνιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης, ο εξειδικευμένος δικηγόρος σε θέματα αθλητικού δικαίου Νίκος Λαγαρίας, ανέλυσε μέσω του Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» το νομικό πλαίσιο και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Λειψίας με τη Σάλτσμπουργκ, τονίζοντας ότι δεν είναι ποινικό αδίκημα. 

«Το θέμα της πολυιδιοκτησίας που προέκυψε πρόσφατα, ορισμένοι το παρουσίασαν ως ποινικό αδίκημα. Θα πω τη γνώμη μου, ποτέ δεν ήταν ποινικό αδίκημα ούτε για την UEFA, ούτε για τη FIFA, ούτε για το CAS (σ.σ. ο αθλητικός νόμος εντός συνόρων προβλέπει πιο αυστηρές ποινές). Η πολυιδιοκτησία απασχόλησε για πρώτη φορά με την υπόθεση της βρετανικής εταιρίας ENIC, που είναι ιδιοκτήτρια της Τότεναμ και είχε αγοράσει παλιότερα την ΑΕΚ. Πιο συγκεκριμένα το 1997-98, τρεις ομάδες της συγκεκριμένης εταιρίας είχαν φτάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Η ΑΕΚ, η Σλάβια Πράγας και η Βιτσέντζα, γεγονός που είχε θορυβήσει την UEFA για λόγους ακεραιότητας της διοργάνωσης. Τότε ψήφισε η εκτελεστική της επιτροπή τον κανόνα για την ανεξαρτησία των ομάδων και η ENIC έκανε προσφυγή με το επιχείρημα ότι αυτό δεν ευνοεί τις επενδύσεις στο ποδόσφαιρο. Εισέπραξε «όχι», γιατί δεν γίνεται να υπάρχουν τρεις ομάδες του ίδιου ιδιοκτήτη στην ίδια διοργάνωση. Ποινικό αδίκημα δεν είναι, αλλά δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να έχεις πάνω από έναν σύλλογο σε μια διοργάνωση, είτε σε επίπεδο ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, είτε σε εθνικό επίπεδο. Η UEFA στη συνέχεια έκρινε ότι δεν μπορεί κανένας ιδιοκτήτης να ασκεί αποφασιστική επιρροή σε δεύτερη ή περισσότερες ομάδες, ανεξάρτητα από το ποσοστό των μετοχών που κατέχει σε αυτές».

Απ' ότι γράφτηκε για την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στοχεύει πάνω στην κυριαρχική επιρροή, η οποία προβλέπεται στον αθλητικό νόμο και συγκεκριμένα στο άρθρο 69. Τον Μάρτιο του 2019 ψηφίστηκε ο νόμος για τη "νέα" Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και επικρίθηκε το γεγονός ότι πρέπει να παίρνεις δυο πιστοποιητικά για τη συμμετοχή στο Πρωτάθλημα, ένα από την ΕΕΑ και ένα από την επιτροπή αδειδότησης της ΕΠΟ.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας θα κρίνει την υπόθεση. Δεν τίθεται θέμα μετοχικής σύνθεσης, αλλά κυριαρχικής επιρροής. Σύμφωνα με τον κανονισμό αδειοδότησης της ΕΠΟ, για να πάρεις άδεια συμμετοχής στη Super League 1, είναι προαιρετικό κριτήριο το προπονητικό κέντρο. Αν δεν έχεις δικές σου προπονητικές εγκαταστάσεις πρέπει να τις νοικιάζεις και να έχεις μία γραπτή σύμβαση μίσθωσης που θα πρέπει να παρουσιάσεις. Αν δεν έχει γίνει αυτό, μπορεί να επιβληθεί βαρύ πρόστιμο ύψους 200.000, 300.000 ευρώ.

Είτε επιληφθεί η Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας, είτε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, οι αποφάσεις τους προσβάλλονται στην Επιτροπή Εφέσων της ΕΠΟ και με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού καταλήγουν στο CAS που δικάζει και με βάση τους κανόνες της UEFA και της FIFA».

Ο έγκριτος νομικός αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Λειψίας με τη Σάλτσμπουργκ: «Οι Αυστριακοί νοίκιαζαν τα γραφεία και το γήπεδο από θυγατρική της RedBull, η Λειψία έπαιρνε δάνεια από τη RedBull με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Μάλιστα, οι δυο ομάδες είχαν υπογράψει και σύμβαση συνεργασίας και έστελναν παίκτες, όπως τον Κεϊτά, από τον έναν σύλλογο στον άλλο. Κι ενώ είχε ξεκινήσει η έρευνα η UEFA επέτρεψε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις από τις ομάδες και έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε αποφασιστική επιρροή από τη Red Bull στις δυο ομάδες και ότι επρόκειτο για μια τυποποιημένη σχέση χορηγίας. Έτσι δεν υπήρξε αποκλεισμός για κάποιον από τους δυο συλλόγους. Η UEFA δέχεται ότι μπορεί κάποιος να έχει τρεις ομάδες, αλλά όχι και τις τρεις στην ίδια διοργάνωση και όταν προκύψει κάτι τέτοιο, υποχρεούται να κρατήσει την πιο δυνατή από αυτές».
http://www.metrosport.gr/article/poliidioktisia-den-ine-piniko-adikima-gia-tin-uefa-ke-ti-fifa?fbclid=IwAR2HOhiRjPyUGmXeMFv9I99WqVpYfNmJV07PR-969zxqcCTsEFGAJbXvukI
«Η πολυιδιοκτησία δεν είναι ποινικό αδίκημα για την UEFA και τη FIFA» Διαβάστε όσα είπε στο Metropolis 95,5 ο έγκριτος νομικός Νίκος Λαγαρίας, ο οποίος ανέφερε το παράδειγμα της Λειψίας με τη Σάλτσμπουργκ. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Δεκεμβρίου 28, 2019 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.