Από που ξεφύτρωσε αυτός στον ΠΑΟΚ; Ο Χόρχε Καμπέσας Ουρτάδο, το πιο αθόρυβο από τα καλοκαιρινά αποκτήματα του ΠΑΟΚ, αρχίζει να κάνει θόρυβο με την Β’ ομάδα του. Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος…

«Νομίζω ότι εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα την ποιότητα. Ωστόσο, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να προσαρμοστεί στο επίπεδο της έντασης που θέλουμε», ήταν τα πολύ προσεκτικά λόγια του Βαλεριέν Ισμαέλ, μετά το ντεμπούτο του νέου εξωτικού αποκτήματος της Γουότφορντ, στις αρχές του Ιανουαρίου.

Λίγα λεπτά μετά την είσοδο του στο παιχνίδι, ο Χόρχε Καμπέσας Ουρτάδο είχε συνδυάσει την παρθενική του συμμετοχή με τις «σφήκες» με την πρώτη του ασίστ, η οποία πρόσφερε και την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας στο 2-1 επί της Τσέστερφιλντ.

Ωστόσο, αυτά τα 20 λεπτά ήταν και τα μόνα που πήρε με την φανέλα της Γουότφορντ, η απόφαση που πάρθηκε ήταν να δοθεί άμεσα δανεικός στην Τζίλιγχαμ, ώστε να πάρει παιχνίδια και να προσαρμοστεί στην αγγλική πραγματικότητα.

Ούτε κι εκεί όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά για τον νεαρό Κολομβιανό. Μετά από τρεις ολιγόλεπτες συμμετοχές ως αλλαγή μία ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου έβαλε πρόωρο τέλος στην σεζόν και τον υποχρέωσε να επιστρέψει στην Γουότφορντ.

Μόνο που εκεί τα πράγματα είχαν αλλάξει δραματικά. Ο Τομ Κλέβερλι είχε διαδεχθεί τον Ισμαέλ και δεν είχε την παραμικρή διάθεση να ασχοληθεί με ένα ποδοσφαιρικό πρότζεκτ που ήθελε χρόνο, κόπο και εντατικά μαθήματα ποδοσφαίρου για να εξελιχθεί.

Κάπως, έτσι ο 21χρονος Κολομβιανός επιθετικός έφτιαξε για μία ακόμα φορά στην ζωή του μία γρήγορη βαλίτσα και αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόκληση της Ελλάδας και του ΠΑΟΚ. Όχι όμως της πρώτης του ομάδας, αλλά της δεύτερης, στην πιο αθόρυβη καλοκαιρινή μεταγραφή των πρωταθλητών Ελλάδας.

Fast forward και τηλεμεταφορά στο γήπεδο της Χαλάστρας, όπου ο Καμπανιακός φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ Β’. Έχουν περάσει μόλις δύο λεπτά και ο Ουρτάδο «χαϊδεύει» για πρώτη φορά το γκάζι και μετατρέπει μία χαμένη μπαλιά, σε κερδισμένο πέναλτι για το 0-1. 

Λίγα λεπτά αργότερα, παίζοντας με πλάτη, κάνει μία επαφή με το τακουνάκι και βγάζει καθαρό τετ-α-τετ στον Σμυρλή, δείχνοντας ότι σκαμπάζει και από συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

Προς το τέλος του ημιχρόνου, ξανά το ίδιο. Σε μία βαθιά μπαλιά που μοιάζει χαμένη, ο Κολομβιανός ανοίγει τον διασκελισμό σαν γαζέλα και… χάνεται. Περνάει τον αμυντικό, περνάει και τον τερματοφύλακα, όμως ένας αντίπαλος προλαβαίνει πάνω στην γραμμή, το οποίο έρχεται στο ξεκίνημα της επανάληψης, πάλι από προσωπική ενέργεια προϊόν της αθλητικής του υπεροχής απέναντι στους παίκτες του Καμπανιακού.

Tinaftore που θα έλεγε και ο Αντρέ Βιεϊρίνια; Τι έχουμε εδώ;

Ένα «λαχείο» που ασφυκτιά στα γήπεδα της Super League 2 πολύ σύντομα θα κάνει το άλμα για την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ ή για μία φωτοβολίδα; 

Ο ΠΑΟΚ τον εντόπισε για πρώτη φορά στις αρχές του 2023. Ο Δικέφαλος έχει στείλει άνθρωπο να παρακολουθήσει τα παιχνίδια του Κόπα Αμέρικα Νέων, που φιλοξενείται στα γήπεδα της Κολομβίας, θέλοντας να σκανάρει όσο το δυνατόν καλύτερα την αγορά.

Είναι η διοργάνωση που λάμπει το άστρο του Βίτορ Ρόκε (με αποτέλεσμα να τον πάρει η Μπαρτσελόνα), του Αντρέι Σάντος (με αποτέλεσμα να τον πάρει η Τσέλσι), του Λουσιάνο Ροντρίγκες  (με αποτέλεσμα να τον πάρει το City Football Group και να τον δώσει στην Μπαΐα) και του Μάξιμο Περόνε (με αποτέλεσμα να τον πάρει η Μάντσεστερ Σίτι).

Ο Ουρτάδο είναι ο βασικός στράικερ της διοργανώτριας Κολομβίας, είναι μπροστά στην ιεραρχία από τον Τζον Ντουράν έναν παίκτη που λάμπει φέτος στα γήπεδα της Premier League με την φανέλα της Άστον Βίλα.

Παίζει σε 7 από τα συνολικά 9 παιχνίδια μιας διοργάνωσης, όπου η Κολομβία τερματίζει στην 3η θέση (πίσω μόνο από Βραζιλία και Ουρουγουάη) και κερδίζει το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Νέων. Σκοράρει δύο φορές απέναντι σε Παραγουάη, Βενεζουέλα και δείχνει ότι έχει το επίπεδο για μία μεγάλη καριέρα.

Στο Παγκόσμιο Νέων που γίνεται το καλοκαίρι του 2023 στα γήπεδα της Αργεντινής, η Κολομβία φτάνει ως τα προημιτελικά, ο Ουρτάδο παίζει σε 5 παιχνίδια, όμως κάνει λιγότερο θόρυβο. Απλά και μόνο η παρουσία του όμως σε ένα τέτοιο ρόστερ, δείχνει ότι λογίζεται ανάμεσα στα πολύ υποσχόμενα ταλέντα της Νοτίου Αμερικής.\

Όσοι τον ορέγονται, απογοητεύονται. Το δίκτυο της Γουότφορντ τον έχει εντοπίσει στην Ρεάλ Καρταχένα και τον έχει κλείσει από το φθινόπωρο του 2022, ευελπιστώντας ότι στο πρόσωπό του θα βρει τον επόμενο Γιάσερ Ασπρίγια, έναν Κολομβιανό που εντόπισε σε ηλικία 19 ετών στην Ενβιγάδο και μέσα σε δύο χρόνια τον πούλησε (το καλοκαίρι) στην Χιρόνα για 18 εκατομμύρια ευρώ!

Ωστόσο, οι Άγγλοι εκτιμούν ότι έχουν στα χέρια τους ωμή πρώτη ύλη. Οι δανεισμοί σε Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, New York Red Bulls και Τζίλιγχαμ είναι εντελώς αποτυχημένοι για διαφορετικούς λόγους και ο Ουρτάδο μένει στάσιμος. 

Το δίκτυο του ΠΑΟΚ είδε το περασμένο καλοκαίρι πως ήταν διαθέσιμος και θυμήθηκε ότι όλα τα scouting reports για εκείνον ήταν θετικά. Η ύπαρξη της Β’ ομάδας τον βοηθούσε να κάνει αυτή την κίνηση με το μηδενικό ρίσκο, ο δανεισμός του κόστισε ελάχιστα σε σχέση με τις άλλες καλοκαιρινές του κινήσεις.

Η πρώτη ύλη του Ουρτάδο είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ένας επιθετικός με κορμί λαμπάδα 1,85, ταχύτητα σπρίντερ (που ειδικά σε επίπεδο Super League 2 μοιάζει εξωπραγματική), αριστερό πόδι και εξαιρετικά γυμνασμένο κορμό, που τον βοηθάει να αντέχει τις μάχες σώμα με σώμα.

Ναι, αλλά πόσο καλός είναι; Πόσο καλός μπορεί να γίνει; 

Την πραγματική απάντηση μπορεί να την δώσει μόνο το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ο Ουρτάδο είναι ωμός, τραχύς και άγουρος ποδοσφαιρικά. Δεν είναι κανένας σπουδαίος τεχνίτης, δεν έχει διδαχθεί το ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, στην πραγματικότητα ήρθε στον ΠΑΟΚ έχοντας στο βιογραφικό του όλα κι όλα 50 επαγγελματικά παιχνίδια.

Σε αυτές τις ηλικίες, το σωστό περιβάλλον μπορεί να εξελίξει έναν παίκτη σε επίπεδα που κανείς δεν περίμενε. Ο Τζον Ντουράν, που ήταν ο αναπληρωματικός του Ουρτάδο πριν δύο χρόνια στην Εθνική Νέων της Κολομβίας είναι σήμερα φορ των 50 εκατομμυρίων στην Άστον Βίλα. Άλλοι συμπαίκτες του σε εκείνους τους «καφετέρος» που έπαιζαν βασικοί και αναντικατάστατοι βάλτωσαν και δεν βγήκαν ποτέ από τα σύνορα της χώρας, δεν βρήκαν δίοδο προς την  Ευρώπη.

Προς το παρόν, ο Ουρτάδο είναι ο βασικός στράικερ του ΠΑΟΚ Β’ και είναι ένα πρότζεκτ που αξιολογείται καθημερινά, όπως και όλοι του οι συμπαίκτες. Δείχνει μία σαφή αθλητική υπεροχή, ωστόσο απέχει αρκετά ακόμα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μία άμεση μετάβαση στην πρώτη ομάδα. Εκτός, αν το ίδιο το ποδόσφαιρο αποφασίσει αλλιώς.

Σήμερα που μιλάμε, η οψιόν αγοράς από την Γουότφορντ (3 εκατομμύρια ευρώ) μοιάζει μη ρεαλιστική. Μπορεί σε μερικούς μήνες να μιλάμε για άλλα πράγματα, το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι πάντα απρόβλεπτο, γεμάτο εκπλήξεις.

Ως επιμύθιο, επιστρέφουμε σε εκείνα τα λόγια του Βαλεριέν Ισμαέλ, μετά το ντεμπούτο του με την Γουότφορντ: «Νομίζω ότι εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα την ποιότητα. Ωστόσο, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να προσαρμοστεί στο επίπεδο της έντασης που θέλουμε».

 

https://www.sdna.gr/podosfairo/1243759_apo-poy-xefytrose-aytos-ston-paok 

Από που ξεφύτρωσε αυτός στον ΠΑΟΚ; Ο Χόρχε Καμπέσας Ουρτάδο, το πιο αθόρυβο από τα καλοκαιρινά αποκτήματα του ΠΑΟΚ, αρχίζει να κάνει θόρυβο με την Β’ ομάδα του. Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος… Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Οκτωβρίου 13, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.