Συκώτι και λίπος δεν πάνε μαζί… ώρα για αποτοξίνωση!
Το Πάσχα πέρασε, αλλά τα πασχαλινά εδέσματα μάλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολύ ακόμη στο τραπέζι μας. Κρέας, αυγά, αλκοόλ, αλλά και τσουρέκια ή κουλουράκια, όλα τους γευστικά! Ωστόσο, η παρατεταμένη και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσή τους, ίσως να έχει επιβλαβείς συνέπειες στον οργανισμό μας.
Τι επιβαρύνεται όμως περισσότερο στο σώμα μας από τις καταχρήσεις;
Το ήπαρ!
Το ήπαρ αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα όργανα, καθώς είναι το βιοχημικό εργαστήριο του ανθρώπινου σώματος, πραγματοποιώντας ζωτικής σημασίας λειτουργίες όπως είναι οι παρακάτω:
- Φιλτράρει το αίμα που προέρχεται από την πεπτική οδό, πριν το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα.
- Αποτοξινώνει από τις χημικές ουσίες όπως φάρμακα, αλκοόλ.
- Παράγει πεπτικά ένζυμα και υγρά, όπως τα χολικά οξέα στη χολή, για τη διάσπαση των λιπών της διατροφής.
- Μετατρέπει την τροφή που τρώμε σε ενέργεια (γλυκόζη), τροφοδοτώντας τα κύτταρα και τους ιστούς στο σώμα μας.
- Αποθηκεύει βιταμίνες, λίπος, σάκχαρα, και μέταλλα και προμηθεύει με αυτά το σώμα όταν τα χρειάζεται.
- Συνθέτει καθημερινά χοληστερόλη, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και χολής.
- Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μετατρέποντας ή συνθέτοντας εκ νέου γλυκόζη, όταν απαιτείται.
Ποιοι παράγοντες προκαλούν φθορά;
Οι συχνότερες αιτίες που μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, αυξάνοντας τα ηπατικά ένζυμα είναι οι ακόλουθες:
- Αλκοόλ: η υπερκατανάλωσή του αλλοιώνει τη δομή και τις λειτουργίες του ήπατος, οδηγώντας σε κίρρωση.
- Φάρμακα: η λήψη συνδυασμού φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες ή και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ηπατικές βλάβες.
- Διατροφή: η αυξημένη κατανάλωση τροφών, πλούσιες σε λιπαρά έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Μία σχετική πάθηση είναι η λιπώδης διήθηση, κατά την οποία συγκεντρώνεται λίπος στα κύτταρα του ήπατος.
- Παθήσεις: διάφορες μορφές ασθενειών που πλήττουν το ήπαρ.
Επιβαρυμένο ήπαρ; Μπορώ να το καταλάβω;
Οι ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το ήπαρ δε λειτουργεί σωστά, συχνά δε γίνονται άμεσα αντιληπτές και ο καταλληλότερος τρόπος για να το εντοπίσουμε είναι οι εξετάσεις αίματος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατάραξη της ηπατικής λειτουργίας.
Αν, λοιπόν, αισθάνεστε κάτι από τα παρακάτω…
- Ζαλάδα ή τάση για εμετό
- Απώλεια όρεξης και βάρους
- Ενόχληση στο στομάχι – Πεπτικά προβλήματα
- Έντονος χρωματισμός ούρων ή/και αλλαγή χρώματος κοπράνων
…ίσως να ήρθε η ώρα να κάνετε τις εξετάσεις σας!
Φροντίστε το συκώτι σας με φυσικούς τρόπους!
Η διατροφή πάντα παίζει πρωταρχικό ρόλο στη φυσιολογική κατάσταση των οργάνων και λειτουργιών του σώματός μας. Εμπλουτίζοντάς τη, με τις παρακάτω επιλογές μπορούμε να προστατεύσουμε ένα από τα πολυτιμότερα όργανά μας.
- Νερό: αποτελεί το 73% του ήπατος, οπότε είναι απαραίτητο να πίνουμε επαρκείς ποσότητες για τη διατήρησή του αλλά και τη σωστή λειτουργία όλου του οργανισμού.
- Πράσινα λαχανικά: όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες δρουν προστατευτικά έναντι των ελευθέρων ριζών.
- Φρούτα: όπως μήλο, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, φράουλες, μπανάνες, είναι μεταξύ άλλων, πλούσια σε διατροφικές ίνες και σύμφωνα με μελέτες μπορούν να βοηθήσουν στη λιπώδη διήθηση.
- Βρώμη: τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως είναι η βρώμη, το καστανό ρύζι και τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος από φλεγμονές, ενώ παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Γαϊδουράγκαθο: παραδοσιακό βότανο που χρησιμοποιείται σε προβλήματα σχετικά με το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Η σιλυμαρίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του, έχει αντιοξειδωτική και προστατευτική δράση. Σε πολλές κλινικές μελέτες, αποδεικνύεται πως η συλιμαρίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των ηπατικών ενζύμων σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Πικραλίδα: «πικρό» φυτό που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της λειτουργίας του συκωτιού και των νεφρών. Αυξάνει την παραγωγή της χολής, που βοηθά στην πέψη, και την αποβολή των τοξικών ουσιών.
- Αγκινάρα: «πικρό» φυτό που παραδοσιακά είναι συνυφασμένο με τη βελτίωση της πέψης και της λειτουργίας του συκωτιού, της χοληδόχου κύστης και των νεφρών. Έχει προστατευτική δράση στα ηπατικά κύτταρα και βοηθά στην αποτοξίνωσή του.
- Κουρκουμάς: η κουρκουμίνη, ένα από τα κυριότερα συστατικά του βοτάνου, έχει ισχυρή αποτοξινωτική, αντιφλεγμονώδη και προστατευτική δράση στο ήπαρ.
Προστατέψτε αυτό το πολύτιμο όργανο, αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό σας, με σωστές επιλογές! Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή και ενισχύοντάς τη, όποτε κρίνεται απαραίτητο, με ένα συμπλήρωμα διατροφής ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.
Βιβλιογραφία
- Abenavoli, N. Milic (2017), Silymarin for Liver Disease. Liver Pathophysiology: Therapies and Antioxidants, 621-631, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804274-8.00045-X.
- Richard Parker (2018), The role of adipose tissue in fatty liver diseases, Liver Research, https://doi.org/10.1016/j.livres.2018.02.002
- Lee, L. Divens, Leanne H. Fowler (2016), The Role of Liver Function in the Setting of Cirrhosis with Chronic Infection and Critical Illness, Critical Care Nursing Clinics of North America, http://dx.doi.org/10.1016/j.cnc.2016.09.006
- Chassagnea et al. (2018), Metabolomic approach to identify anti-hepatocarcinogenic compounds from plants used traditionally in the treatment of liver diseases, Fitoterapia, https://doi.org/10.1016/j.fitote.2018.02.021
- S. Kpodar et al., An ethnobotanical study of plants used to treat liver diseases in the Maritime region of Togo, Journal of Ethnopharmacology, http://dx.doi.org/10.1016/j.jep.2015.12.051
- https://www.webmd.com/hepatitis/hep-c-18/treatment/slideshow-foods-help-liver (Last accessed: 04/04/2018)
Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy
Συκώτι και λίπος δεν πάνε μαζί… ώρα για αποτοξίνωση!
Reviewed by GEORGE GEOPONOS
on
Ιουνίου 20, 2020
Rating: