Η υποχρέωση ενός κράτους δικαίου

Την ώρα που το νομικό επιτελείο του Άρη με επικεφαλής τον Κώστα Ζέμπερη ετοιμάζεται για την προσφυγή στο CAS, συνεχίζεται και σταδιακά εντείνεται η αντίδραση σύσσωμου του Άρη στην απόφαση της ΦΙΦΑ να αγνοήσει τους νόμους του Ελληνικού κράτους και να επιβάλει την απόφαση του παραγουανού που είχε πάρει και την απόφαση για την πρώτη ποινή τον περασμένο Γενάρη. Στο πλευρό της ΠΑΕ στρατεύθηκε ο ΑΣ Άρης, η διοίκηση των παλαιμάχων του συλλόγου, ενώ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκδήλωσε την πρόθεση να παρευρεθεί όπου ο Άρης χρειαστεί για το δίκαιο του αιτήματός του. Προφανώς άμεσα θέση πήρανε οι οργανωμένοι οπαδοί του Άρη με μια μακροσκελή ανακοίνωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντίδραση του Άρη θα οργανωθεί και θα κλιμακωθεί, με στόχο την ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας που οφείλει να προασπισθεί την νομική αυτονομία του κράτους, έναντι ενός διεθνούς οργανισμού που ο βίος και η πολιτεία του δεν χαρακτηρίζεται από διαφάνεια.
Το οπλοστάσιο του Άρη περιλαμβάνει καταρχήν το σύνολο της ελληνικής νομοθεσίας. Έχει το δίκαιο με το μέρος του και αυτό είναι ξεκάθαρο, άλλωστε η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε την νέα ΠΑΕ ως μια νέα επιχειρηματική οντότητα, τόσο στην εφορία, όσο και στον ΕΦΚΑ και στις λοιπές εποπτικές αρχές. Το ίδιο και η ΕΠΟ, το ίδιο και η ΟΥΕΦΑ δίνοντας του τη δυνατότητα να αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το ίδιο και η Επιτροπή Αδειοδοτήσεων. Πέρα όμως από το δίκαιο, το δίκιο είναι επίσης με την πλευρά των φίλων του συλλόγου. Οι διοικήσεις του Άρη έσφαλαν, διαχειρίστηκαν αλόγιστα τα οικονομικά της Ανώνυμης Εταιρίας, άφησαν απλήρωτες υποχρεώσεις σε ποδοσφαιριστές και όχι μόνο, και οδήγησαν την εταιρία στο αδιέξοδο. Οι ίδιοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, διότι η Ανώνυμη Εταιρία μπορεί να βρίσκεται υπό εκκαθάριση, ωστόσο σημαντικά χρέη βαρύνουν προσωπικά τα φυσικά πρόσωπα, καθώς έτσι προβλέπει ο νόμος. 
Αναφερόμενος στην εκκαθάριση, και επειδή οι ημιμαθείς είναι τελικώς πολυπληθείς, τους ενημερώνω ότι το γεγονός ότι δεν εκκαθαρίστηκε η παλιά ΠΑΕ, όχι με ευθύνη του Άρη φυσικά, είναι ένα επιπλέον στοιχείο υπέρ του Άρη, καθώς όλες οι οφειλές αφορούν μια ανώνυμη εταιρία η οποία ακόμη βρίσκεται ζώσα, σε διαδικασία εκκαθάρισης, και η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία, κάτι που δεν είχε (συγνώμη αν με απατά η μνήμη μου) καμία άλλη ΠΑΕ που εκκαθαρίστηκε στην Ελλάδα. Από το 2016 και τον πρώτο άγονο πλειστηριασμό, εν μέσω οικονομικής κρίσης και μνημονίων, παραμένει αναξιοποίητο το ακίνητο της υπό εκκαθάριση ΠΑΕ Άρης εκτιμώμενης (αρμοδίως) αξίας 600.000 ευρώ. Φυσικά το γεγονός ότι δεν προχωρεί ο πλειστηριασμός, μόνο ευθύνη του Άρη δεν είναι, καθώς ουδεμία δυνατότητα έχει να τον παρεμποδίσει. Συνεπώς δεν μπορεί να τεθεί θέμα διαδοχής των δυο ΠΑΕ, και δεν ετέθη ποτέ στην ελληνική δικαιοσύνη, όταν και οι δύο είναι ακόμη ζώσες. 
Οι οφειλές προς Σιστόν, Ούμπιντες  και Πορτίγια αφορούν ένα ΑΦΜ το οποίο ακόμη υπάρχει στην αρμόδια ΦΑΕ και εκκαθαρίζεται, και μια εταιρία η οποία έχει δική της διοίκηση. 
Τα οικονομικά λάθη συνεπώς των διοικήσεων, τα πληρώνουν οι διοικούντες. Αν δεν έχουν χρήματα, η νομοθεσία προβλέπει τα δέοντα. Τα λάθη των διοικήσεων τα πληρώνουν και οι οπαδοί. Οι του Άρη τα πλήρωσαν με τον υποβιβασμό της ομάδας στη Γ’ Εθνική. Δεν υπάρχει πιο σκληρός τρόπος να τιμωρηθούν οι οπαδοί μιας ομάδας. Οτιδήποτε γίνεται σήμερα το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυξάνει την οργή των Αρειανών. Δεν θα μιλήσω για αλληλεγγύη. Δυστυχώς σημαντικό μέρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, και όχι μόνο οι οπαδοί, αντιδρούν με ένστικτα και όχι με λογική. Η λογική έχει πάει περίπατο, την έχουν ποδηγετήσει όσοι έχουν επενδύσει στα ένστικτα. 
Η δεύτερη ακόμη μια απίστευτη υπόθεση με τους απίθανους της ΦΙΦΑ αφορά την ποινή για τη χρησιμοποίηση του Ντούρμισαι. Ο παίκτης χρησιμοποιήθηκε από τον Άρη διότι η ΕΠΟ του εξέδωσε δελτίο στις 3 Ιανουαρίου 2020, στις 10 Ιανουαρίου όταν κατέφθασε στην ΕΠΟ το έγγραφο της FIFA που ενημέρωνε για την επιβληθείσα απαγόρευση μεταγραφών ο Ντούρμισαι τέθηκε εκτός αποστολής από τους αγώνες του ΑΡΗ (στον αγώνα 11 Ιανουαρίου απέναντι στην Λάρισα ο παίκτης ήταν εκτός αποστολής), 6 ημέρες μετά, στις 17 Ιανουαρίου η ΕΠΟ ανακάλεσε το δελτίο του ποδοσφαιριστή (ο Άρης ήδη από τις 11 Ιανουαρίου έπαψε να χρησιμοποιεί τον ποδοσφαιριστή). Στις 21 Ιανουαρίου ο Άρης προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ το οποίο στις 24 Ιανουαρίου δικαίωσε (με απόλυτη πλειοψηφία ψήφων 3-0) τους κιτρινόμαυρους και ο παίκτης επανήλθε στην ομάδα. Κανονικό δικαστήριο, ούτε επιτροπές, ούτε πορίσματα. Απόφαση δικαστηρίου δικαίωσε τον Άρη. Δηλαδή, ο Άρης θεωρείται υπόλογος στη ΦΙΦΑ διότι χρησιμοποίησε έναν ποδοσφαιριστή που η ΕΠΟ του εξέδωσε δελτίο και το Διαιτητικό Δικαστήριο με ψήφους 3-0 επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασης της ΕΠΟ να εκδώσει το δελτίο. Ο Άρης παρανόμησε μόνο εάν αφενός η ΕΠΟ παρανόμησε εκδίδοντας δελτίο, αφετέρου και το Διαιτητικό Δικαστήριο παρανόμησε και αυτό ακυρώνοντας την ανάκληση του δελτίου. Για να φτάσουμε να μιλάμε για παρανομία του Άρη θα πρέπει προηγουμένως να αποδεχθούμε παρανομία της ΕΠΟ αλλά και παρανομία του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Κοντολογίς, μια εγκληματική συμπαιγνία οργάνων και αρχών. Κάπου δηλαδή να βάλουμε τον πήχη της ανοησίας στα λεχθέντα και γραφθέντα. Και εδώ έγκειται η υποχρέωση της πολιτείας ώστε να θεραπεύσει την «νόσον» αλλά και την «μαλακίαν», εγχώρια και εξωχώρια.
Και μια που ανέφερα τα καθοδηγούμενα ένστικτα, για να έρθω και στα του ποδοσφαίρου, σκέφτομαι να κάνω μια συρραφή όσων γράφηκαν για την απόφαση του Άρη να στηρίξει αρχές Απριλίου μαζί με τον Παναθηναϊκό την διακοπή του πρωταθλήματος και την απόφαση πριν λίγες ημέρες να συνηγορήσει υπέρ της επανέναρξης. 
Αρχές Απριλίου ο Άρης, μαζί με τον Παναθηναϊκό και έχει σημασία αυτό, ήταν υπέρ της διακοπής «... για να γλυτώσει κανένα φράγκο από το ψαλίδι που θα πέσει» όπως σκωπτικά σημείωναν οι πεφωτισμένοι. Ένα περίπου μήνα μετά, οι ΑΕΛ, Αστέρας, Άρης, Ατρόμητος, Βόλος, Ξάνθη, Ολυμπιακός και ΟΦΗ διαπίστωναν, κατόπιν της σταδιακής άρσης των περιορισμών και της ύφεσης των κρουσμάτων, ότι το πρωτάθλημα μπορεί να εκκινήσει και ότι αφού δεν διακόπηκε 2 Απριλίου και οι υποχρεώσεις των ομάδων τρέχουν κανονικά, η επανέναρξη είναι μονόδρομος διαφορετικά το ψαλίδι στο τηλεοπτικό θα είναι γιαταγάνι. Τότε για τους πεφωτισμένους ο Άρης έγινε «ό, τι πει το αφεντικό». Προχθές ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος είπε «Από την αρχή είχαμε διαφωνήσει και προτείναμε να διακοπεί το πρωτάθλημα. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε. Δεν πήραμε την απόφαση όταν έπρεπε να την πάρουμε». Και κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται, δικαιώνοντας ενίοτε και την λογική. Τα ένστικτα είναι πάντα δικαιωμένα.
https://www.sdna.gr/podosfairo/720661_i-ypohreosi-enos-kratoys-dikaioy?fbclid=IwAR3UhrxC2tNk0B2ULDHiJNTGxlk900Uv2ZxWTLf-NXkd2Zu602JxAXBEd3E
Η υποχρέωση ενός κράτους δικαίου Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Μαΐου 13, 2020 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.