ΠΑΟΚ analysis: Ο Μαντί Καμαρά στα χέρια του Λουτσέσκου. Ο Γιώργος Ζουρντός αναλύει το πώς θα αξιοποιήσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον Μαντί Καμαρά τη νέα χρονιά στον ΠΑΟΚ.

Ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της Γουινέας, πατρίδας φυσικά και του ήρωα του σημερινού μας κειμένου Μαντί, είναι ο Μούστο Καμαρά. Σε μία από τις καλύτερες εκτελέσεις του, ο καλλιτέχνης της afro-beat music έχει γράψει το “Syli National (Mady)”, προς τιμήν του νυν παίκτη του ΠΑΟΚ. Ο λόγος; Φυσικά, η υπερηφάνεια των συμπατριωτών του για ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. Πατήστε play και απολαύστε το παρακάτω κείμενο.

Πώς μπορούμε να αναλύσουμε έναν ποδοσφαιριστή με ακρίβεια

Για να αναλύσουμε σωστά έναν ποδοσφαιριστή, θα πρέπει να το κάνουμε σε συνθήκες που το επιτρέπουν. Θα πρέπει δηλαδή στην ομάδα στην οποία συμμετέχει ο αθλητής, να υπάρχει τακτικό πλάνο ώστε να δούμε και να αναλύσουμε την συμπεριφορά του κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ποδοσφαιριστών στο Ελληνικό πρωτάθλημα που δεν απέδωσαν κάτω από συνθήκες τακτικού χάους, ενώ άλλοι που διέπρεψαν όταν τους ζητήθηκε να είναι μέρος μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αϊτόρ υπό την structure δόμηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ή, αρκετοί ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που απέδωσαν κάτω από το συγκεκριμένο τακτικό πλάνο του coach Μεντιλίμπαρ.

Mady Camara Position and Tactical Flexibility

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, εμείς θα αναλύσουμε τον Μαντί Καμαρά σε συνθήκες που υπήρχε συγκεκριμένος ρόλος γι’ αυτόν  και η ομάδα του ήξερε τι αναζητά στο γήπεδο. Αυτές οι χρονιές, ήταν με τον coach Πέδρο Μαρτίνς στο τιμόνι του Ολυμπιακού και τον Μαντί Καμαρά να έχει τον ρόλο του motivator στον κεντρικό άξονα του γηπέδου στην 4-3-3 διάταξη του Πορτογάλου.

Στην άκρως  wide overload (υπερφόρτωση των πλευρών) τακτική του Μαρτίνς λοιπόν, ο ρόλος του Μαντί Καμαρά χωριζόταν σε δύο στάδια ευθύνης:

  1. Accurate passes στα άκρα με mixed εμβέλεια (κοντινή, μεσαία, μακρινή)
  2. Κίνηση εκτός μπάλας στην δυνατή πλευρά για υποστήριξη

Accurate & progressive pasees

Ο Καμαρά λοιπόν, όπως βλέπεται και στον παραπάνω πίνακα είναι εξαιρετικός πασέρ, που μπορεί να προωθήσει την μπάλα. Δεν αναλώνεται συχνά σε πίσω ή πλαϊνές πάσες, επιχειρεί τις πιο δύσκολες progressive (προωθημένες).

Ο όγκος των πασών που μπορεί να διαχειριστεί είναι αξιοσημείωτος: Ανά 90 λεπτά επιχειρεί 54,56 πάσες με ποσοστό ευστοχίας 85,47%! Υπενθυμίζουμε progressive passes...

Το πιο εντυπωσιακό που ανακαλύψαμε στην ανάλυσή του, είναι ότι όσο μεγαλώνει η εμβέλεια της πάσας, μεγαλώνει και το ποσοστό ευστοχίας της. Θα περίμενε κανείς όπως είναι φυσικό να συμβαίνει το αντίθετο...

Κίνηση πλάγια για υποστήριξη

Το δεύτερο πολύ σημαντικό κομμάτι όπως αναφέραμε και πιο πάνω στον ρόλο του Μαντί Καμαρά υπό τις οδηγίες του coach Μαρτίνς, ήταν οι πλάγιες κινήσεις προς τα άκρα για υποστήριξη. Λόγω της μεγάλης θέλησης του Πορτογάλου για υπερφόρτωση των πλευρών, μεγάλος όγκος επιθέσεων όπως ήταν φυσικό, εκδηλώνονταν από τα άκρα. Εκεί, ο ρόλος του Καμαρά ήταν διπλός:

  1. Στο επιθετικό κομμάτι να προσφέρει υποστήριξη για ανακύκλωση της κατοχής σε περίπτωση που η επίθεση κατέληγε σε αδιέξοδο.
  2. Στο αμυντικό tranition και σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός έχανε την μπάλα στα άκρα, να είναι κοντά ο πιο ικανός παίκτης του στο pressing.

Defensive Contribution – Counter Pressing

Το work ethic του σε συνδυασμό με τα φυσικά του προσόντα, τον καθιστούν ικανό στην αμυντική συμπεριφορά, υπάρχουν όμως κομμάτια στο παιχνίδι του που θα μπορούσε να τα κάνει καλύτερα όπως βλέπετε και στον παραπάνω πίνακα. 

Το positioning χρειάζεται βελτίωση, συχνά το καλύπτει λόγω της ταχύτητάς του και της αντοχής του όπως θα δείτε παρακάτω.

Στο counter pressing παίρνει καλύτερο βαθμό, καθώς σε αυτόν τον τομέα τα physical χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα mental. Σε ομάδες που πιέζουν ψηλά με επιθετικότητα, είναι πιο αποτελεσματικός λόγω των στοιχείων που αναφέραμε.

Πώς μεταφράζονται αυτά στο double pivot του Λουτσέσκου

Θέση

Ο coach του ΠΑΟΚ προσπάθησε να βρει ανάλογα στοιχεία και την περσινή αγωνιστική περίοδο στο πρόσωπο του Μάρκος Αντόνιο. Δεν βγαίνουν όλες οι μεταγραφές, τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή όμως έδειχναν ακριβώς τι ζητούσε ο Λουτσέσκου,

Ο Ρουμάνος, χρησιμοποιεί του double pivot του διαγώνια. Με τον Κωνσταντέλια να αγωνίζεται συνήθως στο αριστερό half space στην 4-2-3-1 διάταξη, είναι δεδομένο πως ο Μαντί Καμαρά προορίζεται για το “8”, στην θέση που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα τον Σβάμπ.

Pressing traps στα άκρα

Η φιλοσοφία του ΠΑΟΚ είναι συγκεκριμένη στην αμυντική του συμπεριφορά. Στην 4-4-2 άμυνα που επιλέγει ο Λουτσέσκου, οδηγεί τον αντίπαλο στα άκρα εκεί που η πλάγια γραμμή είναι σύμμαχος της αμυνόμενης ομάδας και οι μοίρες εμβέλειας πάσας του επιτιθέμενου σαφώς μικρότερες. Ο Μαντί Καμαρά όπως έχουμε δει παραπάνω στο κείμενο, έχει ξανακάνει κινήσεις στις πλευρές των μπακ.

Επιθετικό transition / αριστερή πλευρά δυνατή / δεξιά αδύνατη

Φτάσαμε ίσως στο τελευταίο, αλλά σημαντικότερο κομμάτι της επιλογής του Λουτσέσκου στο πρόσωπο του Μαντί Καμαρά.

 Είναι δεδομένη η μεγάλη δύναμη του ΠΑΟΚ στο επιθετικό transition, εκεί που η αριστερή πλευρά με τον Τάισον ως κύριο εκφραστή παίρνοντας την πρώτη μπάλα, γυρίζοντας από πλάτη σε πρόσωπο και διανύοντας αρκετά μέτρα ξεκινά τις αντεπιθέσεις του. Αυτές, υποστηρίζονται από τα overlaps του Μπάμπα, την κίνηση κοντά τους του Κωνσταντέλια  (left half space) και την υποστήριξη για κάλυψη στο αμυντικό κομμάτι σε περίπτωση που χαθεί η μπάλα του Μεϊτέ. Οι progressive passes που είναι master στο είδος ο Καμαρά, θα κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνο τον ΠΑΟΚ στο transition καθώς έχει την ικανότητα να βρίσκει κάθετα και σε αρκετά μέτρα είτε τον Τάισον, είτε ένα φορ (ίσως μεταγραφή με στοιχεία Νέλσον Ολιβέιρα) που θα είναι ικανός να “σπάει” την μπάλα στον Βραζιλιάνο ως εναλλακτικό πλάνο στο επιθετικό transition του coach Λουτσέσκου.

Στην δεξιά “αδύνατη” πλευρά, ο Μαντί Καμαρά θα υποστηρίζει τα underlaps του δεξιού μπακ, ενώ τα κάθετα ανεβάσματά του θα είναι νέος πόλος επιθετικότητας, εκεί που αυτή τη στιγμή, μόνο ο Ζίβκοβιτς  με διαγώνια κίνηση και ο Ντεσπόντοφ στο 1v1 είναι πραγματική απειλή για τον αντίπαλο.

Με την επιλογή του Μαντί Καμαρά, ο ΠΑΟΚ προσθέτει στον άξονα έναν ποδοσφαιριστή που στα χαρτιά θα κάνει ακόμα καλύτερα τα δυνατά στοιχεία του ΠΑΟΚ. Το firepower στο δίδυμο Μεϊτέ - Καμαρά δύσκολα μπορεί να συναγωνιστεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα από κάποιον ανταγωνιστή. Επίσης, στην 4-2-3-1 διάταξη, το double pivot είναι κομβικής σημασίας για την σωστή τακτική ευελιξία. Ο coach Λουτσέσκου στο recruiting που επιχειρεί αυτό το καλοκαίρι στον άξονα, δείχνει να επιλέγει έναν ποδοσφαιριστή με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, ταιριάζοντας άψογα όχι μόνο τα στοιχεία που λείπουν από τον παρτενέρ στις θέσεις των αμυντικών χαφ, Μεϊτέ, αλλά και να δυναμώσει το αγωνιστικό του στυλ προσθέτοντάς την αμεσότητα στις πάσες  (progressive) για ακόμα καλύτερο offensive transition. 

Ο Μαντί Καμαρά στα χέρια του Λουτσέσκου, είναι αρκετά πιθανό να επανέλθει σε επίπεδα απόδοσης ανάλογα με αυτά που είχε με προπονητή τον Πέδρο Μαρτίνς.

https://www.sdna.gr/podosfairo/1208413_paok-analysis-o-manti-kamara-sta-heria-toy-loytseskoy

 

ΠΑΟΚ analysis: Ο Μαντί Καμαρά στα χέρια του Λουτσέσκου. Ο Γιώργος Ζουρντός αναλύει το πώς θα αξιοποιήσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον Μαντί Καμαρά τη νέα χρονιά στον ΠΑΟΚ. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Ιουνίου 17, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.