ΠΑΟΚ: Η ομάδα τίτλου κόντρα στις μεταγραφές του ΠΑΟ και το χρηματιστήριο. Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το αυριανό, πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος και αναφέρεται στις διαφορές ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού. Γράφει για την τακτική του Δικεφάλου και το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Μεταγραφές… επιτέλους τέλος! Φθάνει αυτή η «ταλαιπωρία»! Ο ΠΑΟΚ δεν είναι καλός σε αυτό το διάστημα γιατί διαμορφώνονται παράξενες συνθήκες, γι αυτό και όλοι περιμένουμε να ξεκινήσει το παιχνίδι μέσα στο γήπεδο, εκεί όπου το σύνολο του Λουτσέσκου δουλεύει πολύ-πολύ καλύτερα. Και να που επιστρέφουμε με ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός.

Οι πρωταθλητές παίζουν με τους… πρωταθλητές των μεταγραφών. Οκ… Αντικειμενικά ο Παναθηναϊκός είναι εκείνος που σε μία «πλούσια» μεταγραφική περίοδο στην Ελλάδα, έριξε τα πιο πολλά χρήματα. Σε αυτό τον τομέα κερδίζει. Για να κάνει και την καλύτερη ομάδα βέβαια, θέλει… πολλά. Πάρα-πάρα πολλά.

Γράφω για τον «πρωταθλητή ΠΑΟΚ» δίνοντας ποδοσφαιρικό περιεχόμενο στην έκφραση, ειδικά ενόψει του συγκεκριμένου αγώνα. Είναι το πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος στο ξεκίνημα της σεζόν, μετά από μία διακοπή εθνικών ομάδων, όπου οι σύλλογοι προσπαθούν να βάλουν στις ομάδες και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα. Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου δεν βιάζεται… Θα το κάνει στο Βόλος-ΠΑΟΚ που ακολουθεί γιατί πρέπει γρήγορα να ενεργοποιηθούν 18-20 και πλέον παίκτες ενόψει των αλλεπάλληλων αγώνων Ελλάδας και Ευρώπης. Στο πρώτο ντέρμπι όμως και γνωρίζοντας τον Λουτσέσκου, εκτιμώ ότι θα παρατάξει «περσινή» ενδεκάδα. Άρα αύριο στην Τούμπα περιμένουμε στην ενδεκάδα τους παίκτες-πρωταθλητές που σήκωσαν το πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό τίτλο.

Απέναντι θα είναι ο Παναθηναϊκός του Τετέ. Η ομάδα με τον Πελίστρι. Ο Παναθηναϊκός του Ιωαννίδη που τώρα τελευταία νιώθει ότι σουτάρει σε εστία… 10-12-15 μέτρων. Το σύνολο με Αράο-Μαξίμοβιτς, με τον Μπακασέτα, ίσως και τον φίλο μας τον Ίνγκασον στην άμυνα. Τον Ισλανδό που δεν πίστευε στην ομάδα του ΠΑΟΚ πέρσι και ήθελε να φύγει. Και ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα! Τα χει αυτά η μπάλα…

Το πόσο καλύτερη είναι η ομάδα του Λουτσέσκου από τους παίκτες του Παναθηναϊκού το γνωρίζουν όλοι, φαίνεται και από τη βαθμολογία, η οποία κολακεύει τους πράσινους με τους πόντους που κέρδισαν στο τέλος με Λιβαδειά και Καλλιθέα. Ότι ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της σεζόν θα ήταν πολύ καλύτερος ως ομάδα το ξέραμε και ήδη το διαπιστώνουμε Σύνολο! Αρχές! Συνοχή! Χημεία. Γνώση και συνήθεια κινήσεων και τακτικής σε φάση άμυνας και επίθεσης. Δουλεμένες στημένες μπάλες. Οργανωμένες μεταβάσεις. Οργάνωση… γενικώς. Αλλά…

Άλλο ένα διάστημα, άλλο ένας αγώνας. Αύριο θα ζήσουμε μία ποδοσφαιρική βραδιά όπου όλα γίνονται. Άλλο… μία περίοδος ενός-δύο-τριών μηνών και άλλο… τα 90λεπτά όπου το δοκάρι και έξω μπορεί να ορίσει τα πάντα. Κακά τα ψέματα, εκεί ποντάρει ο Παναθηναϊκός. Στις στιγμές των ποιοτικών του παικτών. Ένας Παναθηναϊκός βέβαια ο οποίος στα ματς υψηλού κινήτρου με Άγιαξ και Λανς, προσπάθησε πολύ και στάθηκε όσο μπορούσε πιο ανταγωνιστικά. Οκ… Με τους Γάλλους (και με βάση όσα είδαμε) έγινε ένα μικρό θαύμα, αλλά μπράβο τους που το πέτυχαν. Άλλος ο Παναθηναϊκός με τον Άγιαξ, άλλος με τον Λεβαδειακό, άλλος με τη Λανς και διαφορετικός με την Καλλιθέα που έπρεπε να χάσει. Τώρα έρχονται στην Τούμπα έχοντας πολύ μεγάλο κίνητρο, μαζί και άγχος μη χάσουν την επαφή με την πρώτη θέση. Άρα, το πιο πιθανό είναι να δούμε και στην Τούμπα τον δυνατό, Ευρωπαίο Παναθηναϊκό.

Ποιον ΠΑΟΚ θα δούμε;

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ την ενδεκάδα του οποίου (μάλλον) θα δούμε κι αύριο, είχε και πέρσι μία κυριαρχική διάθεση κι έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο συνεργασιών που έφεραν και 140 γκολ. Όταν όμως η χρονιά έφθασε στα playoffs και μετά από κάποιες δυσκολίες στα μεγάλα ματς της κανονικής περιόδου, ο Λουτσέσκου άλλαξε τακτική: «Πάμε σε πιο άμεσο παιχνίδι. Αφήνουμε το σωστό build up από γραμμή σε γραμμή, σηκώνουμε την μπάλα πιο συχνά και πάμε να διεκδικήσουμε, να δώσουμε μάχη για τις δεύτερες». Μαζί βέβαια με όλα τα παραπάνω, όταν υπήρχε χώρος οι γρήγορες μεταβάσεις στην επίθεση ήταν «θανατηφόρες».

Έτσι ο ΠΑΟΚ κέρδισε τα απαιτητικά playoffs και μαζί τον τίτλο που «ήθελε» περισσότερο από τους άλλους, τους οποίους κέρδισε στο τέλος τον ένα μετά τον άλλο. Αύριο τι θα κάνει άραγε; Εδώ σας θέλω…

Ο φίλος μου ο Γιάννης ο Βλάχος στο καθημερινό μας ραδιοφωνικό football factory, υποστηρίζει ότι στο ξεκίνημα μίας σεζόν «χτίζεις» το στυλ, την ταυτότητα και τη νοοτροπία της ομάδας σου. Άρα… Ο ΠΑΟΚ που θέλει να παίξει κυριαρχικά και ο προπονητής προσπαθεί και πάλι να το περάσει εμπεδώσει στο μυαλό και στα πόδια των παικτών (πολλοί οι νέοι στην προπόνηση, άρα κι αυτό χτίζεται εκ νέου) δεν γίνεται κάθε μέρα να δουλεύει το σωστό, το ορθόδοξο build up και ξαφνικά μια Κυριακή του Σεπτεμβρίου να τους πει… «μάγκες ξεχάστε τα όλα για σήμερα, πάμε να κάνουμε κάτι άλλο». Το βασικό μήνυμα που θέλει να περάσει θα σβήσει και μακροπρόθεσμα θα βγει χαμένος. Από εκεί και πέρα βέβαια η ομάδα (πρώτος ο Κοτάρσκι) οφείλει να διαβάσει καλά τις ανάγκες που θα διαμορφωθούν μέσα από το παιχνίδι και να αποφασίσει καταλλήλως.

Όπως και να έχει το πρώτο γκολ (ίσως και μετά το πρώτο λάθος) όποιος κι αν το βάλει θα παίξει μεγάλο ρόλο. Ειδικά αν προηγηθεί ο ΠΑΟΚ

Τα ψέματα του χρηματιστηρίου

Άλλο πάλι αυτό με το transfermarkt και τις αξίες παικτών και ομάδων. Ώρες-ώρες απορώ με την ανάγκη που έχουν πολλοί να απευθυνθούν σε ένα κοινό που θεωρούν ότι υπολείπεται αντίληψης. Αφού τώρα παίζει ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός πάμε να δούμε αν και πόσο οι πράσινοι είναι «καλύτεροι-ακριβότεροι», μια και μετά τις μεταγραφές μας έχει πιάσει μανία με τα νούμερα του ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου.

Ο ΠΑΟΚ βάσει transfermarkt αποτιμάται στα 92 εκατομμύρια, ενώ ο Παναθηναϊκός στα 106. Άρα; Κάπως έτσι θέλουν να μας πείσουν ότι η ομάδα του Παναθηναϊκού έχει μεγαλύτερη αξία (με ότι αυτό σημαίνει στη θεωρία) από τον ΠΑΟΚ. Ψέμα… Όπως και να το δει κανείς δεν στέκει.

 Με απλά μαθηματικά (ακόμη και για εμάς τους μπούφους με την συγκεκριμένη επιστήμη) οι πράσινοι έχουν 37 παίκτες στο ροστερ τους και ο ΠΑΟΚ 27! Οι 37 ήταν ποτέ δυνατόν να αποτιμηθούν -σε συνολική αξία- χαμηλότερα από τους 27; Είναι λογική αυτή η σύγκριση; Αφού στο σύνολο είναι 10 ολόκληροι παίκτες παραπάνω, τους οποίους παρεμπιπτόντως να δούμε τι θα τους κάνει ο Παναθηναϊκός στην καθημερινότητα και όταν αρχίσουν να γκρινιάζουν.

Οι 37 είναι στα 106,58 και οι 27 του ΠΑΟΚ στα 92. Με απλά μαθηματικά (όπως φαίνεται και στη σελίδα του transfermarkt) ο Μέσος Όρος της αξίας του κάθε παίκτη που έχει ο ΠΑΟΚ είναι 3,4 και του Παναθηναϊκού 2,88. Στον Ολυμπιακό το νούμερο είναι 3 και στην ΑΕΚ 2,36 και είναι αυτό το πιο λογικό για να γίνονται συγκρίσεις, για όποιον τέλος πάντων εκτιμά αυτές τις θεωρίες.

Και κάτι άλλο, σαφώς πιο ουσιαστικό. Όταν ξοδεύεις 150 εκατομμύρια και το ρόστερ σου έχει αξία 100, τότε κάτι δεν κάνεις καλά. Αν ξοδεύεις 60-70 και φθάνεις την αξία της ομάδας στα 100, τότε μπορείς δικαίως να υπερηφανεύεσαι γιατί δουλεύεις σωστά. Ποδοσφαιρικά και τεχνοκρατικά.

Και το κλείνουμε με το αγαπημένο μας ρητό. Η ομάδα κάνει τους παίκτες! Και ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη με προπονητή τον Λουτσέσκου είναι ο ορισμός αυτής της πραγματικότητας, ανεβάζοντας μέσα από τη δουλειά και την εξέλιξη, την αξία του 80-90% των παικτών του.

Αυτός είναι ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια με μεγάλες ποδοσφαιρικές επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα, παραδίδοντας ταυτόχρονα και εξαιρετικά μαθήματα ποδοσφαιρικής ανάπτυξης.

Και τώρα που το θυμήθηκα… Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να ανεβάσει και να καθιερώσει τους πολύ καλούς νεαρούς του παίκτες από τις ακαδημίες, ακριβώς πάνω στην περίοδο που δεν έχει Β ομάδα; Πιστεύουν ότι καλύπτεται εύκολα το τεράστιο χάντικαπ ακαδημιών-αντρικού ποδοσφαίρου; Πώς;

Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει το ίδιο ενώ δεν έπεισε για να κρατήσει στην ομάδα ούτε τον Μπιλάλ, ούτε τον Ρομάνο, ούτε και τον Πιτσώτη που ανήκει πλέον στον ΠΑΟΚ;

Αντιλαμβάνεστε σε πόσους τομείς και σε πόσα επίπεδα είναι μπροστά ο ΠΑΟΚ σε σχέση με τους άλλους; Αλλά και πόσα περιθώρια έχει ο ίδιος ο ΠΑΟΚ να βελτιώσει τη λειτουργία του… Μακάρι να το κάνει για να ξεφύγει ακόμη περισσότερο.

https://www.gazzetta.gr/football/superleague/2370478/paok-i-omada-titloy-kontra-stis-metagrafes-toy-pao-kai-hrimatistirio

ΠΑΟΚ: Η ομάδα τίτλου κόντρα στις μεταγραφές του ΠΑΟ και το χρηματιστήριο. Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το αυριανό, πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος και αναφέρεται στις διαφορές ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού. Γράφει για την τακτική του Δικεφάλου και το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Σεπτεμβρίου 14, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.