Το Ευαγγέλιο της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2024. Β Εβδομάδα Νηστειών. Β Χαιρετισμοί της Παναγίας. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Μάρκος ο Επίσκοπος Αρεθουσίων. Ο Άγιος Κύριλλος ο Διάκονος και οι συν αυτώ. Οι Άγιοι Ιωνάς, Βαραχήσιος και οι συν αυτοίς Μάρτυρες. Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα. Εξαίρεση κατά την Β Εβδομάδα νηστειών, εφέτος η Δευτέρα 25 Μαρτίου και Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, που αναγιγνώσκεται Ευαγγέλιο λόγω της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, αντίστοιχα.


 Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα.

Εφέτος την Δευτέρα της Β’ Εβδομάδας Νηστειών (25 Μαρτίου 2024) λόγω εθνικής εορτής (25η Μαρτίου) με τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό και Αποστολικό απόσπασμα.

Επίσης την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 λόγω της μεγάλης εορτής της της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, αναγιγνώσκεται στους ομώνυμους Ιερούς Ναούς ή/και προς τιμήν μνήμης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ αποστολικό και ευαγγελικό απόσπασμα.

Το τυπικό κατά τη Β’ Εβδομάδα νηστειών

Το πρωί

Οι ακολουθίες Μεσονυκτικού, Όρθρου, Ωρών μετά των μακαρισμών και του Εσπερινού της επομένης, όπως προδεδηλώνεται, κατά την τάξη της Τεσσαρακοστής.

Ο Εσπερινός χωρίς Ευαγγέλιο

Ο εσπερινός τελείται μετά των προηγιασμένων κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Τις υπόλοιπες ημέρες χωρίς προηγιασμένη, εκτός αν τύχει μνήμη εορταζόμενου Αγίου.

Διαβάστε επίσης για τον κρίνο της Παναγίας και τι ισχύει;

Περί των κανόνων εν το μεγάλο αποδείπνο

Κάθε ημέρα, εσπέρας, από Δευτέρα έως Πέμπτη των λοιπών εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την εσπέρα της Μεγάλης Δευτέρας της Μεγάλης Τρίτης διεξάγεται η ακολουθία του μεγάλου αποδείπνου ως εν τω Ωρολογίω χωρίς ευαγγέλιο κατά τις διατάξεις του τυπικού. Σχετικά με τους κανόνες υπάρχουν κατά τόπους και κατά Ιερές Μονές διάφορα τυπικά.

Το Τ.Μ.Ε., το τυπικό του τριωδίου, ορίζει μετά τη δοξολογία να ψάλλεται εκ του Θεοτοκαρίου μόνο ο ορισμένος Κανών της ημέρας ο εις τον ήχο της εβδομάδας. Αυτό τηρείται και σε πολλές ενορίες ιδίως νησιωτικών περιοχών.

Σε άλλες Ιερές Μονές και περιοχές, οσάκις εν τω αποδείπνω λέγεται κανονικά κανών εκ του Μηναίου, το Θεοτοκάριο παραλείπεται.

Σε ορισμένες Εκκλησίες συμψάλλονται ανφότεροι οι κανόνες του Θεοτοκαρίου και του Μηναίου.

Οι εσπερινοί μετά των προηγιασμένων και την Παρασκευή οι Β Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

29 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρκου του Επισκόπου Αρεθουσιών, των Αγίων Ιωνά, Βαραχησίου και των συν αυτών Μαρτύρων και την Β στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας. Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τον βίο και την εορτή των Αγίων Ιωνά και Βαραχησίου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο και τα μαρτύρια των Αγίων Μάρκου, Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτώ μαρτύρων.

Το Ευαγγέλιο της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2024. Β Εβδομάδα Νηστειών. Β Χαιρετισμοί της Παναγίας. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Μάρκος ο Επίσκοπος Αρεθουσίων. Ο Άγιος Κύριλλος ο Διάκονος και οι συν αυτώ. Οι Άγιοι Ιωνάς, Βαραχήσιος και οι συν αυτοίς Μάρτυρες. Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν αναγιγνώσκεται Ευαγγελικό ούτε Αποστολικό απόσπασμα. Εξαίρεση κατά την Β Εβδομάδα νηστειών, εφέτος η Δευτέρα 25 Μαρτίου και Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, που αναγιγνώσκεται Ευαγγέλιο λόγω της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, αντίστοιχα. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.