Αμπέλι: Καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών κατά τη καρπόδεση

Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά η βλαστική εξέλιξη του αμπελιού σημειώνει μέχρι τώρα μια πρόοδο περίπου δέκα ημερών. Στις περισσότερες περιοχές η άνθηση ολοκληρώνεται και έχει αρχίσει η καρπόδεση.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ

vlastika stadia karpodesi

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Μέχρι τώρα και σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά ο περονόσπορος δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την καλλιέργεια.

Ωστόσο, τα βλαστικά στάδια από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα» οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο και η ευαισθησία υφίσταται όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους.

Η καιρική αστάθεια των τελευταίων ημερών με συχνές κατά τόπους βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις βραδινές ώρες, δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας. Δεδομένου ότι το παρόν βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε προσβολές από τον μύκητα, συνιστάται άμεσα η εφαρμογή ενός ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις περιοχές ή στους αμπελώνες που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά, στις ευαίσθητες ποικιλίες και σε όλο το διάστημα που επικρατούν βροχερές και υγρές καιρικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια δύο φορές την εβδομάδα (ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ποικιλίες), για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.  

peronosporos anthotaxia  

 peronosporos botris

 ΩΙΔΙΟ 

Το στάδιο της καρπόδεσης και οι 2-3 εβδομάδες που ακολουθούν είναι μία περίοδος πολύ κρίσιμη για την ανάπτυξη της ασθένειας και οι ζημιές που προκαλούνται είναι συνήθως καταστροφικές για την καλλιέργεια Η προστασία των βοτρύων από τον μύκητα σε αυτή την περίοδο θεωρείται επιβεβλημένη. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

 oidio botris 

 oidio botris fylla

Συνιστάται άμεσα σχολαστικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα, συνιστάται να γίνεται εναλλαγή μυκητοκτόνων με διαφορετικό τρόπο δράσης.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως της βλάστησης και των βοτρύων.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ

Συστήνεται άμεσα προστασία των νεαρών βοτρύων από την μυκητολογική ασθένεια με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου σκευάσματος, διότι οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας.

Επίσης, επέμβαση συνιστάται άμεσα μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων, παράγοντες που προκαλούν τραυματισμούς στη τρυφερή βλάστηση.

Τα καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, έχουν να κάνουν κυρίως με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αμπελώνα και το ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά. Τέτοια μέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ

Οι μετρήσεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων δείχνουν το τέλος της πρώτης πτήσης του εντόμου. Η δραστηριότητα των ακμαίων βαίνει συνεχώς μειούμενη ως και μηδενική σε κάποιες περιοχές.

Ωστόσο, οι αμπελουργοί αν δεν έχουν ήδη αναρτήσει δίκτυο φερομονικών παγίδων παρακολούθησης της πορείας πτήσης του εντόμου στους αμπελώνες τους, καλούνται να το κάνουν τώρα. Κι αυτό διότι η πτήση των ακμαίων του εντόμου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή τόσο χρονικά όσο και πληθυσμιακά.

Από τώρα και στο εξής, η παρακολούθηση της πληθυσμιακής διακύμανσης των ακμαίων της πρώτης και της δεύτερης γενιάς που δίνουν καρποφάγες προνύμφες είναι πού σημαντική για την εφαρμογή στοχευμένων και αποτελεσματικών ψενασμών, επειδή η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες των δύο καρποφάγων γενεών είναι πλέον μη αναπληρώσιμη.

Η εμφάνιση των ακμαίων της πρώτης γενιάς αναμένεται πρώτα στους πεδινούς παραθαλάσσιους αμπελώνες, ακολουθούν οι πεδινοί ηπειρωτικοί και κατόπιν οι ημιορεινοί και ορεινοί αμπελώνες.

Οι αμπελουργοί πρέπει να ελέγχουν το δίκτυο των φερομονικών παγίδων δύο φορές την εβδομάδα και να υπολογίζουν για κάθε παγίδα τον μέσο όρο συλλήψεων ακμαίων ανά ημέρα. Όταν διαπιστώνουν αυξητική τάση του μέσου όρου των ακμαίων ανά ημέρα θα πρέπει να ετοιμάζονται για να επέμβουν με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

eudemida

Η αύξηση αυτή συνήθως συμπίπτει με την παρατήρηση των πρώτων ωοτοκιών. Οι πρώτες προσβολές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, διαπιστώνονται περίπου 4─5 ημέρες αργότερα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κλιμάκωση των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των προνυμφών, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εμφάνισης των ακμαίων.

Η δραστηριότητα των προνυμφών αυτής της πρώτης καρπόβιας γενιάς, είναι δυνατό να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στις ράγες.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο με ωοκτόνο δράση, η εφαρμογή του συστήνεται μέσα σε 2─3 μέρες περίπου από τη διαπιστούμενη αύξηση των συλλήψεων των ακμαίων.

Η εφαρμογή των εντομοκτόνων που έχουν κατά κύριο λόγο προνυμφοκτόνο δράση, συστήνεται 4─5 ημέρες περίπου αργότερα.

Από τα προνυμφοκτόνα, προτιμάται η χρήση των σκευασμάτων του εντομοπαθογόνου βακίλου Bacillus thuringiensis, διότι θεωρούνται πλήρως ατοξικά για την ωφέλιμη πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα. Ακολουθούν σκευάσματα με εκλεκτική δράση, όπως είναι οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα φυσικής προέλευσης εντομοκτόνα, ως λιγότερο τοξικά για την ωφέλιμη πανίδα.

Το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των βοτρύων με το ψεκαστικό υγρό.

 ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΙ

Στους αμπελώνες που διαπιστώνεται προσβολή της νεαρής βλάστησης από ψευδόκοκκους, συστήνεται αρχικά η σήμανση (μαρκάρισμα) των προσβεβλημένων πρέμνων, για την αποφυγή μεταφοράς των εντόμων στα γειτονικά πρέμνα με τα ρούχα και τα καλλιεργητικά εργαλεία.

Συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και πλήρης κάλυψη με το ψεκαστικό υγρό όχι μόνο της βλάστησης, αλλά επίσης του κορμού, των κεφαλών και των βραχιόνων.

Ο ανωτέρω ψεκασμός καταπολεμά ταυτόχρονα και την ευδεμίδα.

                                                                                                                                                                   peudokokkos premno   peudokokkos botris


  https://blog.farmacon.gr/katigories/texniki-arthrografia/fytoprostasia/item/3635-ampeli-katapolemisi-astheneion-kai-exthron-kata-ti-karpodesi

 

Αμπέλι: Καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών κατά τη καρπόδεση Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Ιουνίου 10, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.