Το Ευαγγέλιο της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου 2024. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος εκ των επτά Διακόνων. Ο Όσιος Θεοφάνης ο Γραπτός ο Ομολογητής και Επίσκοπος Νίκαιας. Ο Άγιος Ιωνάς ο εν Περγάμω της Κύπρου. Κατά Λουκά: Ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων. Η διακήρυξη του Πέτρου για τον Ιησού. Ευαγγελικό απόσπασμα ημέρας από πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση.


 Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο, Κεφάλαιο Θ'(9) 12-18

῾Η δὲ ἡμέρα ἤρξατο κλίνειν· προσελθόντες δὲ οἱ δώδεκα εἶπον αὐτῷ· ἀπόλυσον τὸν ὄχλον, ἵνα πορευθέντες εἰς τὰς κύκλῳ κώμας καὶ τοὺς ἀγροὺς καταλύσωσι καὶ εὕρωσιν ἐπισιτισμόν, ὅτι ὧδε ἐν ἐρήμῳ τόπῳ ἐσμέν.
εἶπε δὲ πρὸς αὐτούς· δότε αὐτοῖς ὑμεῖς φαγεῖν. οἱ δὲ εἶπον· οὐκ εἰσὶν ἡμῖν πλεῖον ἢ πέντε ἄρτοι καὶ ἰχθύες δύο, εἰ μήτι πορευθέντες ἡμεῖς ἀγοράσωμεν εἰς πάντα τὸν λαὸν τοῦτον βρώματα·
ἦσαν γὰρ ὡσεὶ ἄνδρες πεντακισχίλιοι. εἶπε δὲ πρὸς τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ· κατακλίνατε αὐτοὺς κλισίας ἀνὰ πεντήκοντα.
καὶ ἐποίησαν οὕτω καὶ ἀνέκλιναν ἅπαντας.
λαβὼν δὲ τοὺς πέντε ἄρτους καὶ τοὺς δύο ἰχθύας, ἀναβλέψας εἰς τὸν οὐρανὸν εὐλόγησεν αὐτοὺς καὶ κατέκλασε, καὶ ἐδίδου τοῖς μαθηταῖς παραθεῖναι τῷ ὄχλῳ.
καὶ ἔφαγον καὶ ἐχορτάσθησαν πάντες, καὶ ἤρθη τὸ περισσεῦσαν αὐτοῖς κλασμάτων κόφινοι δώδεκα.

Καὶ ἐγένετο ἐν τῷ εἶναι αὐτὸν προσευχόμενον καταμόνας, συνῆσαν αὐτῷ οἱ μαθηταί, καὶ ἐπηρώτησεν αὐτοὺς λέγων· τίνα με λέγουσιν οἱ ὄχλοι εἶναι;

Γνωρίζετε ποιοι ήταν οι 12 Απόστολοι;

Νεοελληνική Απόδοση

Ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων

Η ημέρα όμως άρχισε να γέρνει. τον πλησίασαν τότε οι δώδεκα και του είπαν: «Απόλυσε το πλήθος, για να πορευτούν στα γύρω χωριά και στους αγρούς και να έχουν κατάλυμα και να βρουν τρόφιμα, γιατί εδώ είμαστε σε έρημο τόπο».
Είπε τότε προς αυτούς: «Δώστε τους εσείς να φάνε». Εκείνοι είπαν: «Δεν υπάρχουν σ’ εμάς περισσότερο από πέντε άρτους και δύο ψάρια, εκτός κι αν εμείς πορευτούμε να αγοράσουμε για όλο το λαό τούτο τροφές».
Γιατί ήταν περίπου πέντε χιλιάδες άντρες. Είπε τότε προς τους μαθητές του: «Βάλτε τους να κατακλιθούν σε ομάδες περίπου ανά πενήντα».
Και έκαναν έτσι και τους έβαλαν να κατακλιθούν όλους.
Αφού έλαβε τότε τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια, σήκωσε πάνω το βλέμμα του στον ουρανό και τα ευλόγησε και τα κατάκοψε με τα χέρια και έδινε στους μαθητές να τα παραθέσουν στο πλήθος.
Και έφαγαν και χόρτασαν όλοι, και σήκωσαν σε δώδεκα κοφίνια ό,τι περίσσεψε σ’ αυτούς από τα κομμάτια.

Η διακήρυξη του Πέτρου για τον Ιησού

Και συνέβηκε να είναι μαζί του και οι μαθητές, ενώ αυτός ήταν μόνος του και προσευχόταν. Και τους ρώτησε λέγοντας: «Ποιος με λένε τα πλήθη πως είμαι;»

11 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου και Αποστόλου Φιλίππου του ενός από τους επτά Διακόνους και του Αγίου Ιωνά του εν Περγάμω Κύπρου. Διαβάστε και δείτε για τον βίο και την εορτή του Αγίου Ιωνά.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον βίο, την κήρυξη του Ευαγγελίου και το Απολυτίκιο του Αγίου Φιλίππου του Αποστόλου.

 https://www.ekklisiaonline.gr/eyaggelia/evangelio-paraskevi-11-oktovriou-2024-agios-filippos/

Το Ευαγγέλιο της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου 2024. Εορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος εκ των επτά Διακόνων. Ο Όσιος Θεοφάνης ο Γραπτός ο Ομολογητής και Επίσκοπος Νίκαιας. Ο Άγιος Ιωνάς ο εν Περγάμω της Κύπρου. Κατά Λουκά: Ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων. Η διακήρυξη του Πέτρου για τον Ιησού. Ευαγγελικό απόσπασμα ημέρας από πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Οκτωβρίου 10, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.