Το SDNA αναλύει γιατί ο ΠΑΟΚ δικαιούται να φωνάζει για τις ποινές που του επέβαλε η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, αλλά και την παντελή έλλειψη ισονομίας που αποτελεί καθεστώς!

ΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση 5 βαθμών και 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για το Κύπελλο και αποτελεί πιθανότατα την βαρύτερη «καμπάνα» που έχει επιβληθεί ποτέ σε ΠΑΕ.
 
Παρόλα αυτά, η ποινή για το συγκεκριμένο ματς δεν είναι εκείνη που ξενίζει, αφού λίγο ως πολύ την περιμέναμε και εμείς και ο ΠΑΟΚ. Οι «καμπάνες» που ξενίζουν και που ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ προκαλούν αίσθημα αδικίας στον ΠΑΟΚ, είναι η μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών που του επιβλήθηκε για το ματς με την Καλλονή για την φάση των «16» του Κυπέλλου και η μία αγωνιστική επιπλέον που του επιβλήθηκε για τον προημιτελικό της διοργάνωσης με τον Πανιώνιο.
 
Στη πρώτη περίπτωση, η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ έκρινε τον ΠΑΟΚ υπότροπο για κατ’ εξακολούθηση άναμμα πυρσών και καπνογόνων που όμως δεν εκτοξεύτηκαν στον αγωνιστικό χώρο αλλά έσβησαν στην κερκίδα. Στην δεύτερη περίπτωση ο «δικέφαλος του Βορρά» τιμωρήθηκε για ρίψη αντικειμένων στη διάρκεια του αγώνα, που όμως «δεν είναι πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου που νόμιμα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο».
 
Και οι δύο αποφάσεις είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά, ενώ με μία πιο ακραία προσέγγιση θα μπορούσες να τις πεις και σκανδαλώδεις!
 
Και εξηγούμαστε…
 
Για την πρώτη περίπτωση: Ο πειθαρχικός κώδικας πράγματι αναφέρει ότι αν είσαι –από δύο φορές και πάνω- υπότροπος για απλό άναμμα πυρσών, τότε πέρα από το πρόστιμο επιβάλλεται και μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών. Εδώ όμως βλέπουμε ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ φιλοσοφία στην επιβολή ποινών ανάμεσα στο πειθαρχικό όργανο της Super League και στο πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ. Ο δικαστής της λίγκας δεν επιβάλει ΠΟΤΕ ποινές έδρας για απλό άναμμα πυρσών, ακόμα και αν είσαι… δέκα φορές υπότροπος (όπως είναι όλες οι μεγάλες ομάδες που ανάβουν πυρσούς σε κάθε ματς). Αυτό συμβαίνει διότι κάνει χρήση της «αρχής της αναλογικότητας» και κρίνει (ΟΡΘΟΤΑΤΑ) πως για μια τόσο μικρή παράβαση, δεν γίνεται να κλείσει ένα γήπεδο και έτσι προτιμά να αυξάνει απλώς τα πρόστιμα. Ο δικαστής της ομοσπονδίας από την άλλη έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία: Δεν τον ενδιαφέρει να επιβάλει ποινή που θα είναι ανάλογη της βαρύτητας της παράβασης, αλλά ανοίγει τον –κατά τ’ άλλα αστείο και προχειρογραμμένο- πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και σε «τελειώνει»!
 
Για την δεύτερη περίπτωση: Η ποινή της μίας αγωνιστικής για το ματς με τον Πανιώνιο είναι σκανδαλώδης, διότι για «ρίψη αντικειμένων που δεν είναι πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη», προβλέπεται πρόστιμο από 9.000 έως 25.000 ευρώ! Το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ, όμως, επέβαλε 6.000(!) ευρώ πρόστιμο και μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών! Ωστόσο, ακόμα και αν ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε και στην συγκεκριμένη περίπτωση ως υπότροπος, ο πειθαρχικός κώδικας αναφέρει πως στην υποτροπή η ποινή απλώς διπλασιάζεται! Συνεπώς θα έπρεπε να του επιβάλει μόνο πρόστιμο και αν ήταν υπότροπος να το διπλασιάσει! Άρα εδώ προκύπτει ότι η ποινή που επιβλήθηκε δεν προβλέπεται καν από τον κανονισμό!
 
Στο σημείο αυτό να πούμε ότι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια, είναι η τοποθέτηση τακτικών-εν ενεργεία δικαστών στην αθλητική δικαιοσύνη. Ακόμα και αν μια απόφαση δεν είναι –κατά κοινή ομολογία- ορθή, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κατάσταση στην αθλητική δικαιοσύνη είναι ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερη και πιο διαφανής σε σχέση με το παρελθόν.
 
Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι και οι τακτικοί δικαστές δεν θα κάνουν λάθη.
 
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως πρέπει με κάποιο τρόπο να συντονιστούν: Δεν γίνεται τα δύο πειθαρχικά όργανα (της λίγκας και της ομοσπονδίας) να λειτουργούν με διαφορετική φιλοσοφία και να κρίνουν με διαφορετικά κριτήρια. Αλλιώς να κρίνει την υποτροπή ο ένας και αλλιώς ο άλλος. Και στο κάτω-κάτω, αν μια ΠΑΕ (στην προκειμένη περίπτωση ο ΠΑΟΚ) είναι να δικαστεί ως υπότροπη και να της επιβληθούν βαρύτερες ποινές, πρέπει να το γνωρίζει από πριν, διότι η υποτροπή έχει και την έννοια του «μηνύματος», δηλαδή να ξέρεις από πριν ότι δεν πρέπει να το ξανακάνεις! Αν ήξερε ο ΠΑΟΚ ότι θα δικαζόταν ως υπότροπος και μάλιστα «by the book», τότε ενδεχομένως να αντιμετώπιζε και διαφορετικά τις υποθέσεις.
 
Γενικότερα, για την συνολική τιμωρία του ΠΑΟΚ (για Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Καλλονή), στον «δικέφαλο του Βορρά» δικαιούνται να φωνάζουν για άλλη μια καραμπινάτη περίπτωση παντελούς έλλειψης ισονομίας.
 
Αλλά δεν φταίνε οι δικαστές…
 
Φταίνε οι Μήτσιοι, οι Σπάθες και οι… Παππάδες, που λειτουργούν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά: ο Μήτσιος δεν διέκοψε το Βέροια-Ολυμπιακός, ο Σπάθας δεν διέκοψε το Πλατανιάς-Ολυμπιακός, ο Παππάς αντιμετώπισε τελείως διαφορετικά το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και διαφορετικά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.
 
Τιμωρήθηκαν οι διαιτητές; Όχι! Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ όμως εξοντώθηκαν!
 
Τιμωρήθηκαν οι παρατηρητές διαιτησίας που έβγαλαν «λάδι» του διαιτητές; Όχι! Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ όμως εξοντώθηκαν!
 
Τιμωρήθηκαν οι παρατηρητές αγώνων της ΕΠΟ και της Super League που σε άλλα ματς γράφουν τα μισά και σε άλλα τα γράφουν όλα και βάζουν και… σάλτσα; Όχι! Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ όμως εξοντώθηκαν!
 
Διεκόπησαν (όπως έπρεπε) τα ματς Βέροια-Ολυμπιακός και Πλατανιάς-Ολυμπιακός ώστε να αφαιρεθούν βαθμοί ΚΑΙ από τον Ολυμπιακό; Όχι! Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ όμως εξοντώθηκαν!
 
Ποιος τιμωρήθηκε; Ο Καλογερόπουλος, για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0…
 
Το τοπίο, λοιπόν, παραμένει όχι απλά θολό, αλλά οχετός κανονικός!
 
Κατά συνέπεια, ο κόσμος εξαγριώνεται από την έλλειψη ισονομίας και τη μη απόδοση δικαιοσύνης και τα ξεσπάσματα βίας μετατρέπονται σε επιδημία.
 
Αν δεν επιβληθεί η ισονομία, η διαφάνεια και το 50-50 στα πάντα, η βία όχι δεν θα εκλείψει, αλλά ούτε καν θα περιοριστεί…
Το SDNA αναλύει γιατί ο ΠΑΟΚ δικαιούται να φωνάζει για τις ποινές που του επέβαλε η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, αλλά και την παντελή έλλειψη ισονομίας που αποτελεί καθεστώς! Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Μαρτίου 27, 2016 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.