Καλλιέργεια Φειζοας(sellowiana Acca)






Φεϊζόα, Feijoa sellowiana, είναι ένα φυτό ιθαγενες της Βραζιλίας που καλλιεργείται τόσο ως καλλωπιστικό οσο και για τους ευγιευστους καρπούς του με γεύση γλυκοξινή,αρωματικη και λεπτή.

Γενικα:Acca sellowiana

'φεϊζόα είναι ένα αειθαλές δενδρο μητρικο της Νότιας Αμερικής που ανήκει στην οικογένεια Mirtaceae.
Έχει ένα λεπτό κορμό με ραγισμένο φλοιό και στριμμένα κλαδιά καλυμμένα με ελλειπτικα φύλλα φωτεινό πράσινου χρώμαος στο επάνω και γκρι - πρασινωπό στο κάτω μέρος.
Το κάτω είναι καλυμμένο με ένα λεπτό και ευαίσθητο χνουδι.
Λουλούδια-Acca-Feijoa-Selloviana
Τα λευκά λουλούδια - ροζ, πολύ ιδιαίτερα συλλέγονται σε ομάδες. Από το κέντρο του ξεπηδουν οι στήμονες που προεξέχουν επίμηκες χρώμαος κοκκινωπό-βιολετί πολύ επιδεικτικός.
Φρούτα-Acca-SELLOWIANA
Οι καρποί της feijoa ή ACCA είναι παρόμοιοι με οβάλ δαμάσκηνα και ωριμάζουν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Ο πράσινο και δερματώδης φλοιος περικλείει μέσα μια κιτρινωπη σαρκα που μοιάζει με γέλη πολτό που περιέχει πολλά μικρά κουκούτσια οπως οι φραουλες.
Οι καρποί της φειζοας είναι πολύ αρωματικοι βρώσιμοι με γεύση ελαφρώς γλυκοξινή που μοαζει σε ένα μείγμα από μπανάνα και φράουλες.
ACCA-Feijoa-Sellowana

Καλλιέργεια dell'Acca - Feijoa sellowiana

Έκθεσης: Η feijoa, sellowiana ACCA, ενώ προτιμά ηλιόλουστες θέσεις που μπορούν επίσης να φύτευτουν σε δροσεα μέρη, ιδίως στις παράκτιες περιοχές. Επίσης ανέχεται καλα της πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (εως -10 ° C).
Οικόπεδο: προτιμούν ελαφρώς όξινο χώμα, φρέσκο, πλούσιο σε οργανική ύλη και καλά στραγγιζόμενο.
Πότισμα: γενικά ικανοποιημένοι με το νερό της βροχής , αλλά καλό είναι να το ποτιζουμε κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και καρποφορίας ειδικά αν ο καιρός είναι ξηρός.
κοπριά
Λίπανση: Κατά την περίοδο της άνοιξης - φθινόπωρου ριχνουμε στη βαση του φυτού ένα λίπασμα σε κόκκους αργής αποδέσμευσης κάθε 30-40 ημέρες.

Πολλαπλασιασμός dell'Acca sellowiana

Η Feijoa η Acca αναπαράγεται με σπόρους και μοσχεύματα. Η σπορά γίνεται την άνοιξη σε χώμα καθολικα.
Επίσης, στην αναπαραγωγικη πράξη την άνοιξη χρησιμοποιουμε μοσχεύματα των ετησιων κλαδων που πρέπει να τεθούν σε ρίζοβολα σε έδαφος που αποτελείται από άμμο και τύρφη.
Οι νέες εγκαταστάσεις, που λαμβάνονται με τη σπορά και τα μοσχεύματα στη συνέχεια εκτρέφονται σε χωριστά δοχεία για τουλάχιστον δύο χρόνια, ο χρόνος που απαιτείται για να ενισχύσουν της ριζες τους. Εχουν πολύ αργή ανάπτυξη.

Συλλογή και αποθήκευση των φρούτων

Τη συγκομιδή των καρπών πρέπει να γινεται ανα 3-4 μερες οταν οριμασουν καλα και αποκτησουν ενα ανοιχτοπρασινο χρωμα αλλά γενικά χρησιμοποιείται και η συλλογή τους σε δυχτυα από το έδαφος όταν πέφτουν φυσιολογικα από το δενδρο.
Οι καρποί εχουν πολύ λεπτό φλοιο και διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
cociniglia-παράσιτα

Ασθένειες και παράσιτα dell'Acca sellowiana

Η sellowiana Feijoa αν και είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό μπορεί να προσβληθεί από βοτρύτη ή κοχενίλλη των εσπεριδοειδών και μεσογειακή μύγα, η οποία προκαλεί βλάβες στα φύλλα, άνθη και καρπούς.
ACCA-sellowiana

Χρήσεις, χρήσεις και ιδιότητες

Οι καρποί της feijoba (ήπια καθαρτική δραση), συχνά αποκαλουνται Βραζιλίας φρούτα, καταναλώνονται νωπά ή για την παρασκευή νόστιμης μαρμελάδας.
Τα πέταλα λουλουδιών είναι εδωδημα και χρησιμοποιουνται σε σαλάτες.
Τα φύλλα, ωστόσο ειναι κατάλληλα για αποξυρανση και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γλυκών εγχύσεων που βελτιώνουν την περιφερική κυκλοφορία.
Επιπλέον η Feijoa sellowiana χρησιμοποιείται και σε τομείς άλλους οπως φυτικό φάρμακο για την κοσμετολογία.
feijoa-sellowiana

http://casa.atuttonet.it/casa-giardino/acca-sellowiana-coltivazione.php

Καλλιέργεια Φειζοας(sellowiana Acca) Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Φεβρουαρίου 20, 2017 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.