Ορθολογικός δανεισμός Τζίμα, αδιανόητη επιμονή σε Σαμάτα- Ανοικτό του Μεϊτέ Του Γιώργου Ζαϊρη. Γιατί ο δανεισμός Τζίμα θα διευκολύνει τον Λουτσέσκου, οι εξελίξεις στο θέμα του επιθετικού, γιατί ο ταλαντούχος χαφ καθυστερεί να βρει ομάδα και οι παίκτες που θέλει ο Πάμπλο Γκαρσία από τον ΠΑΟΚ. Γράφει ο Γιώργος Ζαΐρης

Η Νυρεμβέργη πιέζει τον ΠΑΟΚ για να πάρει δανεικό τον Στέφανο Τζίμα αποδεχόμενη ένα πράγμα: αν επιτευχθεί η συμφωνία, ο παίκτης θα επιστρέψει σε έναν χρόνο και η γερμανική ομάδα θα γνωρίζει πως δεν θα υπάρχει ρήτρα για να αγοράσει τα δικαιώματα του. Ο Ρέμπε που είχε περάσει ως αθλητικός διευθυντής από τον ΠΑΟΚ θέλει σαν τρελός τον παίκτη, τον θεωρεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου και έχει ενημερώσει σχετικά τον Κλόζε για αυτό.

Σε μια πρώτη ανάγνωση κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως αυτός ο δανεισμός του Τζίμα θα έχει οφέλη και για τον ίδιο και για την ομάδα. Αυτή όμως είναι μια πρώτη ανάγνωση. Προσπαθώντας μάλιστα να δυναμώσουν αυτό το επιχείρημα μας θυμίζουν πως και ο Κωνσταντέλιας πήγε στην Εουπεν, μπορεί να μην πήρε πολλά ματς αλλά «ανδρώθηκε» και ωρίμασε μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού του αφού μπορεί να μην άκουγε καθημερινά το «ζακέτα να πάρεις». 

Νομίζω όμως πως ο δανεισμός του Κωνσταντέλια με αυτόν του Τζίμα (εφόσον ολοκληρωθεί) δεν έχει καμιά σχέση.  Θα είχε για μένα λογική ένας δανεισμός του Στέφανου αν ο ΠΑΟΚ είχε στο ρόστερ του δυο φορ υψηλού επιπέδου. Εκεί λοιπόν μπορείς να σκεφτείς πως «ασε το παιδί να πάει να παίξει στη Γερμανία, να ψηθεί και να επιστρέψει». 

Αυτή τη στιγμή λοιπόν ο ΠΑΟΚ ψάχνει τον βασικό του φορ, θα περιμένει στις αρχές της εβδομάδας την απάντηση του Μπρέιθγουέιτ και εφόσον αυτή είναι αρνητική θα ψαχθεί για άλλες περιπτώσεις. Με δεδομένο λοιπόν πως ο βασικός φορ ακόμη δεν έχει κλείσει, τι έχει ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή για τη θέση «9»; Εχει τον Αλί Σαμάτα. Μάλιστα. Τον ποδοσφαιριστή που πέρσι έβαλε τρία γκολ, όσα δηλαδή είχε πετύχει στο Μπέρμιγχαμ σε ένα ματς, απέναντι στην Αστον Βίλα ο Ελ Καμπί. Μπορεί να εκνευρίζονται κάποιοι με  αυτό το παράδειγμα, αλλά είναι η πραγματικότητα. 

Προσωπικά θεωρώ πως ένας πιθανός δανεισμός του Τζίμα, διευκολύνει αφάνταστα τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα στο παρελθόν που δείχνουν πως ο Ρουμάνος τεχνικός δύσκολα ως σπάνια κάνει το «άλμα» να εμπιστευτεί Ελληνες παίκτες και όταν αυτό συμβεί ή θα γίνει επειδή κάποιος τραυματιστηκε (βλέπε περίπτωση Τσιγγάρα και Λύρατζη) ή επειδή θα ήταν βλακώδες να τους προσπεράσει αφού η ποιότητα τους δεν επιτρέπει τη μη χρησιμοποίηση τους (Κουλιεράκης-Κωνσταντέλιας). Προφανώς και αυτοί οι δυο εξελίχθηκαν με τον Ραζβάν αλλά και οι δυο αμφότεροι δεν του άφησαν το περιθώριο για δεύτερες σκέψεις.

Για να το συνεχίσω, θα σας πάω λίγους μήνες πίσω. Φεύγει για το Κόπα Αφρικα ο Σαμάτα, ο Τζίμας παίρνει τις ευκαιρίες του, σκοράρει, δείχνει πράγματα. Και επιστρέφει ο Τανζανός και ο Τζίμας χάνεται ανάμεσα σε πάγκο και εκτός αποστολής. Και ρωτώ: αν αυτές τις ευκαιρίες που σπατάλησε ο Λουτσέσκου με τον Σαμάτα ελπίζοντας πως η μεταγραφή της επιλογής Σαββίδη ήταν πετυχημένη, τις έπαιρνε ο Τζίμας, θα είχε κερδίσει πολλά περισσότερα από τον πιτσιρικά; Ναι υποθετική ερώτηση, απλά εγώ στέκομαι στα όσα ΔΕΝ είδαμε από τον Σαμάτα.

Πάμε και στο άλλο. Ο Τζίμας λοιπόν πηγαίνοντας στην Νυρεμβέργη θα πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Μεγάλο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή να ξέρει πως τον υπολογίζουν. Του δίνει κίνητρο να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο. Μαθαίνοντας λοιπόν πως ο Ρέμπε και ο Κλόζε τον θέλουν, από την πρώτη προπόνηση θα γνωρίζει πως αν το αξίζει, θα παίξει.

Πολύ ωραία. Και εγώ στη θέση του Τζίμα αυτό θα ήθελα. Αλλά μια απορία: Ο ΠΑΟΚ που έχει μπροστά του και φέτος 50+ ματς, ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή που θα παίζει και στην Ευρώπη (βιτρίνα για κάθε ομάδα και κάθε παίκτη) δεν έχει χώρο για να κρατήσει τον Τζίμα; Δηλαδή  αυτός ο παίκτης δεν μπορεί να πάρει 15 τουλάχιστον ματς τη φετινή σεζόν και θα τα πάρει στην Νυρεμβέργη και σε ένα Πρωτάθλημα που κανένας από τους τέσσερις πρώτους του ελληνικού Πρωταθλήματος δεν είναι σίγουρο πως θα το έπαιρνε αέρα στην Γερμανία και στο Πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας;

Και είναι ρίσκο δηλαδή να πάρει ο Τζίμας αυτά τα ματς; Ακόμη και αν αποκτηθεί φορ πρώτης κλάσης; Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει στα άκρα της επίθεσης Τάισον, Ζίβκοβιτς, Ντεσπόντοφ, έχει Κωνσταντέλια παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Ο Τζίμας στην κορυφή με όλους αυτούς δίπλα του, δεν μπορεί να αναδειχθεί; Απέναντι επαναλαμβάνω σε ομάδες που πέρσι ο Σαμάτα με αυτούς δίπλα του ή γλιστρούσε (βλέπε Λαμία) ή έκανε κοντρόλ με το κεφάλι λίγα εκατοστά πάνω από το χόρτο…).

Προφανώς και θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες. Θα ήταν αδιανόητο δηλαδή άμεσα ο ΠΑΟΚ να πει «ναι» στην Νυρεμβέργη και να πάει στην Ολλανδία με Σαμάτα και Μπράντον. Και το σημειώνω αυτό γιατί ακόμη και αν αύριο ο Μπέρθγουέιτ πει το «ναι» θα πρέπει να κάνει μερικές μέρες διακοπών για να πάει αργότερα στο Χορστ.

Κατά τα άλλα: επιτέλους βγαίνουν την Τρίτη τα διαρκείας και ο κόσμος περιμένει με αγωνία. Του Τσιφτσή τελείωσε, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί και επίσημα η παραμονή του Βιεϊρίνια, αλλά ξέρω πως άλλα καίνε του φίλους της ομάδας. 

Αυτή η εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει όπως όλα δείχνουν και το θέμα του Κεντζιόρα. Ο Λουτσέσκου δήλωσε αισιόδοξος αλλά ο Πολωνός είναι αυτός που πρέπει να βρει τη λύση με την Ντιναμό Κιέβου. Να σημειώσουμε εδώ πως από την 1η Ιουλίου, μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του και επομένως μπορεί μόνος του να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του που θα έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου αλλά αυτό προφανώς και δεν ενδιαφέρει ως προοπτική τον ΠΑΟΚ. 

Όπως έχουμε επισημάνει μέσα από το ρεπορτάζ, το κεφάλαιο Μεϊτέ δεν έχει κλείσει για τον ΠΑΟΚ ανεξάρτητα του αν η ΠΑΕ είχε ενημερώσει πως αποσύρει το ενδιαφέρον της. Ο Γάλλος είναι προφανές πως θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες διακοπών, συνεχίζει να φλερτάρει με τον ΠΑΟΚ αλλά αυτό έχει φέρει στα όρια του εκνευρισμού τους φίλους του. Ο ΠΑΟΚ έχει και άλλες περιπτώσεις χαφ και αυτή του Μίσιτς στην παρούσα φάση δεν είναι προτεραιότητα.

Ο Λουτσέσκου είχε πει πως την 1η Ιουλίου θα ήθελε να έχει συμπληρωμένο το 90% του ρόστερ και μένει να φανεί αν αυτή η εβδομάδα επιτρέψει στον ΠΑΟΚ να… πλησιάσει αυτόν τον αριθμό. 

Κλείνοντας να αναφερθώ και στους Λύρατζη-Τσιγγάρα. Ο πρώτος είναι ένας ποδοσφαιριστής που θέλει στον Ατρόμητο ο Πάμπλο Γκαρσία και δεν είναι ο μόνος. Ανεπίσημα είχε γίνει μια προσέγγιση και για τον Χάρη Τσιγγάρα από την ομάδα του Περιστερίου. Λογικό, αφού ο Πάμπλο Γκαρσία έχει συνεργαστεί και με τους δυο Ελληνες, τους ξέρει αλλά αυτό δεν αρκεί. Και αυτό γιατί αμφότεροι και από τη στιγμή που δεν θα βρουν χρόνο στην ομάδα έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους το εξωτερικό. Στην παρούσα φάση εξελίξεις άμεσα για τον Τσιγγάρα (που συνεχίζει τις διακοπές του) δεν θα υπάρξει αφού ο ΠΑΟΚ ακόμη δεν έχει «κλείσει» τις θέσεις στα χαφ και ο Χάρης είναι απαραίτητος στην ομάδα.

https://www.sportdog.gr/blogs/835089/orthologikos-daneismos-tzima-adianohth-epimonh-se-samata-anoikto-toy-meite

 

Ορθολογικός δανεισμός Τζίμα, αδιανόητη επιμονή σε Σαμάτα- Ανοικτό του Μεϊτέ Του Γιώργου Ζαϊρη. Γιατί ο δανεισμός Τζίμα θα διευκολύνει τον Λουτσέσκου, οι εξελίξεις στο θέμα του επιθετικού, γιατί ο ταλαντούχος χαφ καθυστερεί να βρει ομάδα και οι παίκτες που θέλει ο Πάμπλο Γκαρσία από τον ΠΑΟΚ. Γράφει ο Γιώργος Ζαΐρης Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.