Η ιστορική πρόκληση που έχει μπροστά του ο ΠΑΟΚ! Ο αγωνιστικός ΠΑΟΚ έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου, μένει να τον ακολουθήσει και ο… στεγαστικός. Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος.

Όποιος υποστηρίζει ότι τα τσιμέντα και τα μπετά δεν παίζουν ποδόσφαιρο, τότε μάλλον δεν έχει βρεθεί σε έδρες - κολαστήρια.

Δεν έχει βρεθεί σε γήπεδα, που μοιάζουν κατηφορικά, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι είναι επίπεδα.

Δεν έχει βρεθεί σε μέρη που η ηχητική βία δοκιμάζει την αντοχή από τα τύμπανά του.

Δεν έχει ιδέα για την επίδραση που έχουν στην σύγχρονη οικονομία του ποδοσφαίρου.

Το πολυτελές και νεότευκτο Rams Park που αντικατέστησε το προπολεμικό «Αλί Σαμί Γεν» προκαλεί δέος και σεβασμό. 

Παρότι αρχιτεκτονικά είναι… κυριλέ, δεν έχει χάσει τίποτα από την «πολεμική» ατμόσφαιρα που εξέπεμπαν ακόμα και τα ντουβάρια στην ιστορική έδρα της Γαλατά.

Το σύνθημα σε κάθε μουσαφίρη παραμένει το ίδιο σε όλες τις γλώσσες, σε κάποια θα πιάσουν το νόημα: «Cehenneme hoş geldin», «Welcome to hell», «Kαλώς ήρθατε στην κόλαση».

Είναι σκληρή έδρα το βίωσε από πρώτο χέρι ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Τετάρτης, όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα την έκανε να μοιάζει με… συναυλιακό χώρο.

Το μόνο που άκουγες ήταν παρατεταμένα εκκωφαντικά σφυρίγματα, ήταν το διάστημα που ο Δικέφαλος είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και είχε επιβάλλει τους δικούς του νόμους στο γρασίδι.

Ο ΠΑΟΚ δεν ηττήθηκε λόγω της έδρας. Δεν επηρεάστηκε από αυτήν. Δεν μάσησε. Στάθηκε ισοϋψής στην μεγάλη περίσταση. Επιστρέφοντας στην Θεσσαλονίκη, του μένει η αίσθηση ότι αγωνίστηκε σε μία… γηπεδάρα.

Σε μία ανάλογη γηπεδάρα, αγωνίστηκε και τον Αύγουστο. Το γήπεδο της Μάλμε είναι ένα πραγματικό στολίδι, αποπληρώθηκε στην ουσία από το κομπόδεμα που έφτιαξαν οι Σουηδοί από δύο συμμετοχές στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

Ψαχουλεύοντας λιγάκι τα δεδομένα της League phase του Europa League, που θα διεξαχθεί σε 35 διαφορετικά γήπεδα (η Ρόμα και η Λάτσιο συστεγάζονται στο «Ολίμπικο») προκύπτει ένα άβολο συμπέρασμα.  

Τα 23 από τα 35 αυτά γήπεδα έχουν κατασκευαστεί μέσα στον αιώνα που διανύουμε! Είναι δηλαδή καινούργια, μοντέρνα, λειτουργικά, κομψά, άνετα, με όλα τα κομφόρ!

Από τις υπόλοιπες «αντίκες» τα πέντε εξ’ αυτών, το «Ολντ Τράφορντ», το «Ολίμπικο», το «Αϊμπροξ», το «Κονστάντ Βάντεν Στοκ» και το «Ολιμπίσκι» έχουν υποστεί τόσες ανακαινίσεις, που τα λες ακόμα και… κλασικά έργα ποδοσφαιρικής τέχνης.

Η Τούμπα, όσα φτιασιδώματα κι αν της έχει κάνει ο Δικέφαλος τα τελευταία χρόνια παραμένει ένα παλιό, μη λειτουργικό γήπεδο, με δύσκολη πρόσβαση και φτωχές παροχές στον οπαδό / πελάτη.

Μόνο η Λουντογκόρετς, η Μπόντο Γκλιμτ, η Βικτόρια Πλζεν,  η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και η Μακάμπι Τελ-Αβίβ έχουν να επιδείξουν κάτι ανάλογο ανήκουν στην άτυπη γηπεδική Γ’ κατηγορία του φετινού Europa League.

Την ώρα που ο αγωνιστικός ΠΑΟΚ τρυπάει το ταβάνι του τα τελευταία χρόνια με δύο παρουσίες στην οκτάδα του Conference League την τελευταία τριετία, ο γηπεδικός ΠΑΟΚ παραμένει στάσιμος, μακριά από τον κατασκευαστικό οργασμό σε όλη την Ευρώπη.

Λίγο μετά την οριστικοποίηση της μεταγραφής του Φίοντορ Τσάλοφ στον Δικέφαλο, οι συμπατριώτες του δεν τον έψεξαν για την ποδοσφαιρική επιλογή του. Δεν χαρακτήρισαν την νέα του στέγη ως μικρότερο ποδοσφαιρικό μέγεθος από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Δεν είπαν κάτι για το νέο του συμβόλαιο, για τις συνθήκες ζωής στην Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, δεν είπαν τίποτα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Στάθηκαν στην Τούμπα: «Που πάει να παίξει εκεί ο Τσάλοφ; Αυτοί έχουν γήπεδο από τον περασμένο αιώνα», ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο του Ρώσου influencer Ντμίτρι Γεγκόροφ.

Ο Δικέφαλος μεγαλώνει, εξελίσσεται, αλλάζει επίπεδο μέρα με την ημέρα. 

Μία τέτοια ομάδα -η καλύτερη που έχω δει στα 12 χρόνια που βρίσκομαι στον ΠΑΟΚ- όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης δικαιούται να στεγαστεί σε ένα νέο στολίδι.

Θα είναι η οριστική μετάβαση του ΠΑΟΚ σε ένα άλλο επίπεδο, απαραίτητη συνθήκη για να μπεις ισοβαρής στο ολιγομελές κλαμπ των ισχυρών της Ευρώπης.

Πιθανώς, η μεγαλύτερη πρόκληση στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, ένα έργο ζωής που θα αλλάξει για πάντα τον ρουν της ιστορίας…

https://www.sdna.gr/podosfairo/1238970_i-istoriki-proklisi-poy-ehei-mprosta-toy-o-paok

 

Η ιστορική πρόκληση που έχει μπροστά του ο ΠΑΟΚ! Ο αγωνιστικός ΠΑΟΚ έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου, μένει να τον ακολουθήσει και ο… στεγαστικός. Γράφει ο Σωτήρης Μήλιος. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Σεπτεμβρίου 27, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.