Ιβάν Σαββίδης: Ο Πόντιος που έφερε τη χαρά, την περηφάνια και τίτλους στον ΠΑΟΚ

Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον ΠΑΟΚ, που έδωσε όραμα και κατέκτησε κορυφές με τα ασπρόμαυρα, πήρε στις πλάτες του τα χρέη αλλά και τα βέλη των εχθρών του Συλλόγου, ο Ιβάν Σαββίδης, είναι το «Αλφα και το Ωμέγα», η αρχή και το τέλος... Πρωταθλητής Ελλάδας και πότε, ανήμερα της μεγαλύτερης ημέρας όλων των Ποντίων, τη 19η Μαίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ένα ορόσημο για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής.

Στο χώρο της αγοράς και στις επενδύσεις, λένε πως, ακόμα και τα νούμερα να μην σου βγαίνουν, ακούς το ένστικτο σου. Κάπως έτσι ο Πόντιος επιχειρηματίας το 2012, άκουσε το ένστικτο και σε συνδυασμό με την αγάπη για την Ελλάδα, έκανε το πρώτο βήμα που θα τον οδηγούσε να γίνει είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας.

Ο επιχειρηματίας ούτε γεννιέται, ούτε γίνεται. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι «μεταμορφώνονται» σε επιχειρηματίες και αυτό ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του Ιβάν Σαββίδη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έκανε τα πρώτα δειλά βήματα στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον (Ροστόφ) και το 1993 έγινε γενικός διευθυντής της «Donskoy Tabak». Όλα είχαν πάρει το δρόμο τους.

Στην Ελλάδα αρχίσαμε να τον μαθαίνουμε καλά από τον Αύγουστο του 2012, με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το όνομά του είχε ακουστεί και το 2006, ωστόσο έπρεπε να φτάσουμε στην εποχή πρώτου μνημονίου και παρότι η Ελλάδα δεν συγκαταλεγόταν στις πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις, άκουσε το ένστικτό του και την συμβουλή, όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί, που του έδωσε όταν παντρεύτηκε ένας θείος του από την Ελλάδα χαρίζοντας μια φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ο πετυχημένος επιχειρηματίας οδήγησε το «Δικέφαλο» στην απόλυτη ακμή του 2019, όταν οι «ασπρόμαυροι» κυριάρχησαν στις εγχώριες διοργανώσεις, κατακτώντας πρωτάθλημα και κύπελλο. Ποιος δεν θυμάται τον Σαββίδη να βρίσκεται, σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι, έξω από το γήπεδο της Τούμπας, να περιμένει να χαιρετήσει και να αγκαλιάσει, ένα προς ένα, όλα τα μέλη της αποστολής;

Όλα άλλαξαν την εποχή του κορονοϊού. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έξω από το γήπεδο της Τούμπας καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020 πριν από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, δύο χρόνια αργότερα ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κι όλα αυτά τα γεγονότα τον έχουν κρατήσει μακριά από τις δημόσιες εμφανίσεις. Όχι μακριά από τον ΠΑΟΚ. Η καθημερινότητα του ομογενή επιχειρηματία είναι «γεμάτη» από θέματα που αφορούν την ποδοσφαιρική ομάδα και το γνωρίζουν πολύ καλά οι παροικούντες στη Μικράς Ασίας. Το γνωρίζει καλά ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του, μέσω βιντεοκλήσης, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», το ξέρει καλά ο Μάκης Γκαγκάτσης που άκουσε τον ιδιοκτήτης της ομάδας να αναφέρεται επί προσωπικού κατά τη διάρκεια της χθεσινής γιορτής των Πρωταθλητών Ελλάδας στο «Κτήμα Δέδα».

«Αυτός ο τίτλος είναι για τον «πατέρα μου» είπε ο Γιώργης Σαββίδης, «αφεντικό σ’ αγαπάω», του είπε ο Λουτσέσκου, «ο τίτλος είναι αφιερωμένος στον Ιβάν Σαββίδη» συμφώνησαν ο Μάκης Γκαγκάτσης με τον Αντρέ Βιεϊρίνια«που παλεύει καθημερινά για εμάς».

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας πρόσθεσε σημαντικές δυσκολίες στα επιχειρηματικά σχέδια του. Ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ο ίδιος, ωστόσο εξακολουθεί να εγγυάται το παρόν και το μέλλον της ομάδας. Με πράξεις, όχι με λόγια. «Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι εδώ, αλλά… είναι εδώ» θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος και δεν έχει να κάνει με την προσωπική επιλογή του να μην ταξιδεύει, δεν αφορά μόνο τον ΠΑΟΚ, είναι μία δοκιμασία που μακάρι να τελειώσει σύντομα.

Τις τελευταίες εβδομάδες στην Τούμπα, όλο και πιο συχνά ακούγονταν από την εξέδρα το όνομα του «ασπρόμαυρου» ευεργέτη του Συλλόγου, σα να προσπαθούσαν οι ΠΑΟΚτσήδες να τον χαιρετήσουν στο μακρινό Ροστόφ, όπου σύντομα θα ταξιδέψει η «κούπα» του Πρωταθλητή Ελλάδας 2024.

Πάντως, αυτοί που νιώθουν δικαιωμένοι για την εμπιστοσύνη που είχαν προς το πρόσωπο του Πόντιου επιχειρηματία (και του Ραζβάν Λουτσέσκου) ήταν οι δύο τρεις οπαδοί της ομάδας που τον περασμένο Οκτώβριο στην αναμέτρηση με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (2-1), για τη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του UEFA Europa Conference League, είχαν σηκώσει ένα πανό που έγραφε: «κάντε πως κοιμάστε, έρχονται». Δεξιά – αριστερά υπήρχαν οι φωτογραφίες του ισχυρού άνδρα της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ και του Ρουμάνου προπονητή της ομάδας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ https://www.gazzetta.gr/specials/2335945/iban-sabbidis-o-pontios-poy-efere-ti-hara-tin-perifania-kai-titloys-ston-paok

image

Η συνέπεια των λόγων και η νέα οικονομική «ένεση» στα ταμεία των πρωταθλητών

Ο Ιβάν Σαββίδης εδώ και 24 μήνες που υπάρχει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, προφανώς, αντιμετωπίζει ζητήματα με τη μεταφορά κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Το γνωρίζει η αγορά, το γνωρίζει η ομάδα, ωστόσο έχει βρει τον τρόπο να είναι απόλυτα συνεπής απέναντι στους ποδοσφαιριστές, στους οποίους δεν οφείλει ούτε… σεντς, συνεχίζει να στηρίζει με πολλά εκατομμύρια το ταμείο του Συλλόγου.

Κράτησε και υλοποίησε όλες τις υποσχέσεις του κόντρα σ’ όσους «ανοιχτοχέρηδες» συνεχίζουν να αμφισβητούν τόσο την οικονομική του ισχύ, όσο και τις ειλικρινείς προθέσεις του, βασιζόμενοι σε φήμες και «στημένα» δημοσιεύματα.

Η επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε βάθος χρόνου έχει ανέλθει, μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, στα 140.000.000 ευρώ και είναι με διαφορά ο ιδιοκτήτης με τη μεγαλύτερη επένδυση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανένας από τους Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη, Μελισσανίδη, δεν έχουν «ρίξει» στον τρύπιο κουμπαρά του ποδοσφαίρου μας, ένα τέτοιο ιλιγγιώδες ποσό, μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Δίχως να υπολογίζονται οι διάφορες χορηγίες προς τη Λίγκα κ.α.

Σε δέκα μέρες είναι προγραμματισμένη η νέα έκτακτη Γ.Σ. της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, με βασικό θέμα τη (νέα) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα καλυφθεί από τον μεγαλομέτοχο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση θα είναι ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εταιρία και να καλυφθούν ζημίες που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην τρέχουσα σεζόν ως μια συνέχεια της περσινής σεζόν (2022-23) που έκλεισε με ζημίες περίπου 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω του αποκλεισμού από την Ευρώπη.

Ο Ιβάν Σαββίδης

Φέτος παρά τα ευρωπαϊκά έσοδα, που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια, αλλά και τις πωλήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα έχει πάλι ζημιογόνο χρήση (τα μεγέθη θα αποτυπωθούν στον ισολογισμό, όταν κλείσει η χρήση), αφενός γιατί το αγωνιστικό μπάτζετ έχει ανέβει κι αφετέρου γιατί τα βασικά έσοδα που έχει μια ΠΑΕ όπως ο ΠΑΟΚ, υπολείπονται των εσόδων που έχουν οι άλλες ΠΑΕ.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη σεζόν 2023-24 με το τέταρτο χαμηλότερο μπάτζετ, το τέταρτο τηλεοπτικό συμβόλαιο, με τους τρεις της Αθήνας να έχουν διπλάσια έσοδα από την τηλεόραση (οι «ασπρόμαυροι» εισπράττουν κάτι παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολείπεται αυτά των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ ακόμα και με τα μπόνους που θα έρθουν λόγω της κατάκτησης του πρωταθλήματος), ενώ ήταν ολοφάνερο καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς πως η οικονομική κρίση και η έλλειψη πίστης προς την ομάδα κράτησε πολύ κόσμο μακριά από την Τούμπα.

Όλο αυτό το σκηνικό επηρέασε τα έσοδα από τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων, καθώς ουσιαστικά έγινε μόνο ένα sold out (αυτό με τη Μπριζ στα προημιτελικά του UEFA Conference League) και σε ελάχιστα παιχνίδια ξεπεράστηκαν τα 20.000 εισιτήρια. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στα play off, αμέσως μετά την ισοπαλία στη Λαμία, κόπηκαν μόλις 17.362 εισιτήρια, στο εξ αναβολής ντέρμπι την Κυριακή του Θωμά με τον Ολυμπιακό ανέβηκαν στα 22.102 και εναντίον του Παναθηναϊκού έφτασαν τα 22.281.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ιβάν Σαββίδης έπαιξε άμυνα και περίμενε να έρθει η πρόκριση στους ομίλους του UEFA Conference League για να βρει τον τρόπο να ενισχυθεί η ομάδα αποκτώντας παράλληλα την κατάλληλη ρευστότητα. Με τις πλάτες του Ραζβάν Λουτσέσκου πέτυχε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. Μετέτρεψε μια φοβική και προβληματική ομάδα, μια ομάδα δίχως πολλές λύσεις να τη μετατρέψει σε μια ομάδα που γέμισε από ποιότητα και προσωπικότητα φτάνοντας για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία μέχρι τους «8» της Ευρώπης και στην κατάκτηση του πιο μάγκικου πρωταθλήματος.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Πίστη στο στόχο και ενότητα κράτησαν όρθια τον ΠΑΟΚ στα δύσκολα

Στα δύσκολα ο ευρισκόμενος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, Ιβάν Σαββίδης, βρήκε τον τρόπο να «βάλει πλάτη» στην ομάδα. Επικοινωνούσε συχνά πυκνά με όλους σχεδόν τους ποδοσφαιριστές. Τους μιλούσε, τους εμψύχωνε, τους έδειχνε ότι είναι δίπλα τους.

Στη διάρκεια της σεζόν ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα Σαμάτα, όταν αυτό έδειχνε να πάει να ξεφύγει μετά τον χαμένο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, έκλεισε την ανανέωση του κομβικού και άκρως απαραίτητου, Τάισον, ενώ απ’ τον Φεβρουάριο προχώρησε στη νέα τριετή συμφωνία με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, για την οποία άκουσε τα μύρια όσα μέχρι η ομάδα να μπει στη λεωφόρο που την οδήγησε στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Ιβάν Σαββίδης με τον Αντρέ Βιεϊρίνια

Είναι αλήθεια πως η φετινή άκρως εντυπωσιακή πορεία του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα κι Ευρώπη προκάλεσε «εφιάλτες» και μια έντονη διάθεση συγκεκριμένων ΜΜΕ να τον «διώξουν» με τα αστήριχτα δημοσιεύματά τους για δήθεν συμφωνία με άλλον επιχειρηματία.

Οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης έπεσαν στο κενό με τον Σαββίδη να στέκεται επί του συγκεκριμένου θέματος σε μια σύσκεψη με τα στελέχη της ομάδας λίγες μέρες μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Αϊντραχτ και την εξασφάλιση της πρωτιάς στον ευρωπαϊκό όμιλο.

Τότε είχε ζητήσει να μην τους επηρεάσει το παραμικρό, να συνεχίσουν ενωμένοι τον δύσκολο δρόμο που είχαν μπροστά τους και να μεγάλωνε ακόμα περισσότερο η συσπείρωση ανάμεσα σε ομάδα και κόσμο. «Είναι δεδομένο πως δεν χαίρονται πολλοί που μας είχαν ξεγραμμένους, αλλά εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τη δική μας ενότητα και να μην ασχολούμαστε με εκείνους», είχε πει.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το μεγάλο στοίχημα και το όνειρο της «Νέας Τούμπας»

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει σε επίπεδα αυτοχρηματοδότησης γι’ αυτό κάθε χρόνο χρειάζονται «οικονομικές ενέσεις» από την ιδιοκτησία για να μην υπάρχουν οικονομικά προβλήματα.

Οι επενδύσεις στο ποδόσφαιρο θα συνεχιστούν από πλευράς Σαββίδη με την κατασκευή του νέου γηπέδου, αλλά και τη δημιουργία νέου προπονητικού κέντρου. Το έργο της «Νέας Τούμπας» έχει πάρει το δρόμο της, ωστόσο δεν έχει φτάσει η στιγμή για να γίνει η πλήρης οικονομική ανάλυση της συγκεκριμένης επένδυσης.

Ο Ιβάν Σαββίδης, μέσω των επενδύσεων, έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά κακά τα ψέματα το μεγάλο στοίχημα του Ιβάν Σαββίδη ήταν, είναι και θα είναι η κατασκευή της «Νέας Τούμπας».

Ο Ιβάν Σαββίδης

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του νέου γηπέδου έχει «παγώσει», λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει βγει απ’ το μυαλό του Πόντιου επιχειρηματία μαζί με την ανάλογη επένδυση που θα γίνει στο Καυτανζόγλειο όπου θα πρέπει να πάρουν οι «ασπρόμαυροι».

Τον περασμένο Ιανουάριο, πάντως, έγινε το πρώτο βήμα για την κατασκευή του νέου προπονητικού κέντρου στην περιοχή της Θέρμης. «Είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό που έκανε ο Ιβάν Σαββίδης. Είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα για τους ποδοσφαιριστές, ο χώρος εδώ είναι πολύ μεγάλος για να φτιαχτεί κάτι και για τις ακαδημίες που είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, θα βελτιώσει και τα νέα παιδιά που θα στελεχώσουν τον ΠΑΟΚ στο μέλλον», έλεγε εκείνη την ημέρα ο αρχηγός της ομάδας, Αντρέ Βιεϊρίνια.

https://www.gazzetta.gr/specials/2335945/iban-sabbidis-o-pontios-poy-efere-ti-hara-tin-perifania-kai-titloys-ston-paok

 

Ιβάν Σαββίδης: Ο Πόντιος που έφερε τη χαρά, την περηφάνια και τίτλους στον ΠΑΟΚ Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Μαΐου 21, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.