Απαντήσεις για όλο το φάσμα της ατζέντας. Αυτή την περίοδο την έχω δει παρατηρητής και είναι η αλήθεια πως υπάρχει μία ατζέντα που δημιουργήθηκε μετά το τέλος της εκπληκτικής ποδοσφαιρικής σεζόν που ζήσαμε. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.

Λέω σήμερα να γράψω ένα μπλογκ με τελίτσες. Αυτές που διαχωρίζουν το ένα θέμα από το άλλο έτσι ώστε να βγάλουμε μία άκρη.

·Πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι η εξής. Το επίπεδου του ανταγωνισμού των τεσσάρων, τους οδηγεί σε μία διάθεση μεγαλύτερης επένδυσης στην ενίσχυση έτσι ώστε να αποκτηθεί ένα πλεονέκτημα έναντι του άλλου. Ο ΠΑΟ δίνει όντως 4,5 εκατ στον Σάρι τα οποία δεν είναι ορφανά. Δηλαδή στο ενδεχόμενο να έρθει ο Ιταλός τεχνικός – δεν δίνω πολλές πιθανότητες βέβαια – σημαίνει αυτομάτως πως θα πρέπει να δοθούν και πολλά λεφτά για επιλογές του. Ο Ολυμπιακός σκέφτεται να αγοράσει τον Κάρμο και σίγουρα θα δώσει λεφτά γιατί έτσι κάνει πάντα, ενώ μαθαίνω πως η ΑΕΚ δίνει συμβόλαια άνω των δύο εκατ. ευρώ για να αντιστρέψει το κλίμα. Τέλος ο ΠΑΟΚ, έχει ανεβάσει και αυτός την κλίμακα των ακριβών συμβολαίων ψάχνοντας επιλογές μεταξύ 1,5 και 2 εκατ ευρώ για τους παίκτες πρώτης γραμμής που ψάχνει.

·Το αβαντάζ του ΠΑΟΚ έναντι των υπολοίπων, είναι το κλίμα και ο προπονητής. Ως κλαμπ, εσωτερικά, δεν υπάρχει ίχνος τοξικότητας, υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και ένας προπονητής που αν ακούσεις, η αξία σου στο χειρότερο σενάριο θα μείνει η ίδια. Ειδικά για παίκτες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και έχουν μπροστά τους άλλα ένα ή δύο συμβόλαια, ο ΠΑΟΚ εγγυάται ως έναν μεγάλο βαθμό πως η καριέρα τους δεν πρόκειται να πάρει την κάτω βόλτα.

·Σίγουρα θα δούμε ένα καλοκαίρι που οι ομάδες θα χτυπάνε η μία την επιλογή της άλλης, αφού το ράφι επιλογής είναι κοινό. Εγώ απλά θα υπενθυμίσω, πως πέρυσι τέτοιο καιρό ο ΠΑΟΚ με τον ΠΑΟ χτυπήθηκαν στις περιπτώσεις Βιλένα, Έκονγκ και Τζούρισιτς, αρχικά φάνηκε πως η ομάδα της Αθήνας κέρδισε 2-1, αλλά αποδείχτηκε πως έχασε 1-2. Το αναφέρω απλά, γιατί στο επίπεδο του ανταγωνισμού που βιώνουμε σήμερα, οι εντυπώσεις όχι απλά δεν παίζουν κανέναν ρόλο, αλλά μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες για αυτόν που τις αναζητεί.

·Στον ΠΑΟΚ στη κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το – πιθανό – ενδεχόμενο πώλησης του Ντέλια. Δεν ξέρω πότε θα ανέβει το μπλογκ μου και μέχρι τότε μπορεί και να έχει πουληθεί κιόλας. Δεν υπάρχει ΠΑΟΚτσής που δεν θέλει να μείνει ο Ντέλιας, ακόμα και ο ίδιος ο Ιβάν πιστεύω. Απλά όταν έχουμε μπλέξει με γεωπολιτικά θέματα, το τι θέλω χάνει ξεκάθαρα από το τι πρέπει. Πέρυσι τέτοιο καιρό λέγαμε να μείνει έναν χρόνο ακόμη ο Ντέλιας για να παίξει Ευρώπη και να γίνει διεθνής, έτσι ώστε να πουληθεί ακριβότερα. Αυτός ξεπέρασε όλα όσα περιμέναμε και από ένα παιδί που έπαιζε για το παιχνίδι, έγινε ένας πρωταθλητής. Ένας παίκτης που παίζει για να σου κάνει – ποδοσφαιρικό – κακό. Το ότι κατέκτησε και το πρωτάθλημα, δίνει και την αίσθηση πως έκλεισε αυτός ο μικρός χρονικά κύκλος ωρίμανσης έτσι ώστε να αναζητήσει την επόμενη μέρα της καριέρας του. Απλά η ιδιαιτερότητα του Ντέλια με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ποδοσφαιριστή, είναι πως γεννάει φιλάθλους σε όλα τα πλάτη και μήκη της χώρας. Και αυτό δεν μπορεί να κοστολογηθεί. Σε όλη τη χώρα, τα παιδάκια μαλώνουν για το ποιος θα είναι ο Κωνσταντέλιας όταν παίζουν διπλό στη γειτονιά ή στο σχολείο. Όμως είπαμε, το πρέπει κερδίζει.

·Ο ΠΑΟΚ έχει οριοθετήσει τους πρώτους του στόχους σε σχέση με τις περιπτώσεις που δείχνουν εφικτές σε αυτή τη χρονική στιγμή. Αρχικά, οι ανανεώσεις πάνε καλά και Μεϊτέ, Κεντζιόρα και Σβαμπ θα ανανεώσουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Για την θέση του φορ ο Μπρέθγουέιτ είναι η επιλογή νούμερο ένα από τις διαθέσιμες και αθλητή με 70 συμμετοχές στην εθνική Δανίας, που μέχρι πριν δυο χρόνια έπαιζε στην Μπαρτσελόνα και φέτος ολοκληρώνει χρονιά με 21 γκολ, δεν χρειάζεται να τον αναλύσουμε. Η περίπτωση Ετζούκε μου αρέσει γιατί είναι σε παραγωγική ηλικία, αγωνίζεται κυρίως στα αριστερά της επίθεσης κάτι που σημαίνει πως το ροτέισον με τον Τάισον θα είναι εξαιρετικό και έχει το απρόβλεπτο. Για τον Μαντί Καμαρά, τον θέλει ο προπονητής, ο ΠΑΟΚ αρχίζει και μιλάει με άλλους γιατί ο παίκτης καθυστερεί, όμως σύντομα θα ξέρουμε το αν θα υπάρξει ποτέ περίπτωση να αποκτηθεί. Ποδοσφαιρικά έχει αρκετά συν, όμως νομίζω πως ο ΠΑΟΚ και η δομή του είναι κλειδί για να τα αναδείξει.

·Ένας από τους λόγους που δεν έγραψα τόσες μέρες, ήταν η εξέλιξη στο θέμα της ΕΠΟ. Έτρωγα ποπ κορν και διάβαζα. Η αλήθεια είναι πως υπήρξαν στιγμές που γέλασα αλλά και στιγμές που έκλαψα με την αδυναμία των ΜΜΕ να καταγράψουν μία πραγματικότητα. Αντιλαμβάνομαι τον οπαδό, όμως ο Τύπος οφείλει να καταλάβει το τι ακριβώς συνέβη.

·Ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ είχαν μία συμμαχία. Τέσσερα χρόνια ο ΠΑΟΚ, τέσσερα η ΑΕΚ, ήταν σειρά του ΠΑΟΚ. Η συμφωνία δεν τηρήθηκε από την πλευρά της Ένωσης, συν το ότι κανένας από τον περίγυρο του ΠΑΟΚ δεν επιθυμούσε να συνεχιστεί αυτή. Λίγο η συμμαχία με τον Άρη που προσωπικά τη θεωρώ χτύπημα κάτω από τη ζώνη, λίγο η ανάπαυλα των 28 λεπτών, λίγο κάποια πράγματα που δεν γράφονται, λίγο ο Γκρίνφελντ στο τελευταίο παιχνίδι, η συμμαχία μας τελείωσε. Ο Μάκης Γκαγκάτσης ήξερε πως θα έχει όλους μας στο πλευρό του, αν δεν κατέβαινε με την ΑΕΚ.

·Η ΑΕΚ βέβαια είχε να αντιμετωπίσει και άλλο ένα θέμα. Η συμπεριφορά των ανθρώπων που ανήκουν στον περίγυρό της, είχε εκνευρίσει πολλές από τις Ενώσεις. Το κατάλαβα καλά, όταν πήγα στο Μακεδονία Παλάς στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάκη.

·Με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, το μόνο που είχε να κάνει ο Μάκης ήταν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Έχοντας βέβαια την σιγουριά πως στο δίπολο Σαββίδη – Μελισσανίδη, ο Μαρινάκης θα επιλέξει το αυτονόητο.

·Για την ιστορία λοιπόν, ο Γκαγκάτσης σε περίπτωση που αποδέχονταν ότι ήθελε η ΑΕΚ πριν τα σπάσουν, δεν θα μπορούσε να διοικήσει και θα ήταν ουσιαστικά αχυράνθρωπος. Ο ίδιος πρόεδρος, εκτελεστικός διευθυντής της ΑΕΚ και έξι – έξι τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Σήμερα, υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, θα διοικήσει και θα αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του. 

·Για να το κλείνουμε το θέμα, σε όποιον σοβαρό παίκτη βάλεις το δίλλημα ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ, θα επιλέξει ΠΑΟΚ. Γιατί είναι ένα κλαμπ που αρκείται στο 50-50, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Για την ακρίβεια, έχει εκπαιδευτεί να του είναι αρκετό το 50-50.

·Ο φιλικός προς τον Ολυμπιακό Τύπος, έσπευσε να ενταχθεί δίπλα στον ΠΑΟΚ με αφήγημα το να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ζούμε βλέπετε σε μία εποχή που είναι ωραίο να είσαι δίπλα στον ΠΑΟΚ.

·Ξεκάθαρα διασκεδαστικό βέβαια είναι να βλέπεις τους Αριανούς που κάθε χρόνο αλλάζουν αφέντη, να σου κουνάνε το δάχτυλο γιατί πήρες τα ηνία και χειρίστηκες έτσι μία κατάσταση που έρχονται και άλλοι ισχυροί δίπλα σου έχοντας αποδεχτεί πως θα διοικείς.

·Και μιλώντας για τον Άρη, ανέλυσα λίγο τα στατιστικά των δύο τελευταίων αγώνων του. Στον «αδιάφορο» αγώνα με τον ΠΑΟΚ οι εντάσεις που έβγαλε ήταν συγκλονιστικές. Το πρέσινγκ του απέφερε αποτέλεσμα μόλις μετά από επτά πάσες του αντιπάλου, είχε τετραπλάσια τάκλιν σε σχέση με τον τελικό, ενώ υπάρχουν πολλά στατιστικά επίσης που επιβεβαιώνουν πως ξόδεψε πολύ περισσότερη ενέργεια απέναντι στον ΠΑΟΚ. Στον τελικό, η πίεσή του απέδιδε μετά από δεκατέσσερις πάσες του αντιπάλου, ενώ υπάρχει και το απίστευτο, πως μετά την αποβολή του Κότσιρα έχασε μέτρα στο γήπεδο.

·Βέβαια, ο Άρης δεν έχει καμία ελπίδα να αλλάξει νοοτροπία γιατί έχει ποτίσει η ανάγκη του να λειτουργεί όχι προς όφελός του αλλά παρασιτικά, για το κακό του ΠΑΟΚ. Και βλέποντας εκείνο το παλικάρι που φρίκαρε με τους κάδους – και δεν το λέω ειρωνικά γιατί τον νιώθω – είναι πεπεισμένος πως αντίστοιχες στιγμές θα τις ξαναζήσει. Γιατί κανείς σε αυτόν τον σύλλογο δεν μαθαίνει.

·Η Μαρία Γκοντζάρεβα ανέλαβε τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Οι ικανότητές της είναι αδιαμφισβήτητες, όπως όμως και ο όγκος δουλειάς. Είμαι σίγουρος πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα στήσει έναν λειτουργικό μηχανισμό.

* Μαζώξεις σαν τις χθεσινές στον χορό της Θύρα 4, θα πρέπει να γίνονται συχνότερα. Έτσι ώστε να συνυπάρχουν όλα τα κομμάτια του κλαμπ, αρμονικά και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Περάσαμε έξοχα, μπράβο στα παιδιά που το διοργάνωσαν. 

https://www.sdna.gr/podosfairo/1205467_apantiseis-gia-olo-fasma-tis-atzentas

 

Απαντήσεις για όλο το φάσμα της ατζέντας. Αυτή την περίοδο την έχω δει παρατηρητής και είναι η αλήθεια πως υπάρχει μία ατζέντα που δημιουργήθηκε μετά το τέλος της εκπληκτικής ποδοσφαιρικής σεζόν που ζήσαμε. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.