Τζόναθαν Γκόμες: Ο 20χρονος των… δύο Εθνικών ομάδων – Ήρθε στον ΠΑΟΚ για να πάει… Μουντιάλ. Γράφει: Θέμης Τόγιας. Ο Τζόναθαν Γκόμες είναι από το πρωί της Παρασκευής (23/8) το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ.

Οκτώ ημέρες πριν κλείσει τα 21 του χρόνια (γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2003 στο Νορθ Ρίτσλαντ Χιλς του Τέξας), ο 20χρονος (για λίγες ημέρες ακόμη) αριστερός μπακ θα έχει, πλέον, στο μυαλό του πώς θα μπορέσει να καθιερωθεί στους Θεσσαλονικείς, έτσι ώστε να κάνει πράξη του μεγάλο του όνειρο και να βρεθεί στο Μουντιάλ του 2026.

Το ερώτημα είναι «με ποια Εθνική ομάδα», καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα φορά την φανέλα με το εθνόσημο των ΗΠΑ ή, του Μεξικού (διαθέτει και τις δύο υπηκοότητες).

Αυτό διότι παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει και στα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα σε επίπεδο ανδρών, αλλά σε φιλικά παιχνίδια, οπότε καλείται να πάρει γρήγορα την τελική του απόφαση!

Ο «JoGo» ξέρει ποιος είναι και τι θέλει

Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στον Μεξικανό δημοσιογράφο Γιουτζένιο Τάμες Αλάνις, ο Γκόμες ρωτήθηκε ποια είναι τα προτερήματά του:

Είμαι σίγουρος γι΄ αυτό που κάνω, αποφασισμένος και έτοιμος… για όλα.»

«Όλες οι απαντήσεις του ήρθαν χωρίς πολλή σκέψη. Ο JoGo, όπως τον αποκαλούν, ξέρει ποιος είναι και τι θέλει» σχολίασε ο συνομιλητής του.

Ο Γκόμες στην ερώτηση «ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά του ως ποδοσφαιριστής μέχρι τώρα» κοίταξε προς τον τοίχο και, για αρκετά δευτερόλεπτα, παρέμεινε σιωπηλός.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να μιλήσει για τις δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες που έχει εκπροσωπήσει σε επίπεδο ανδρών, αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ήταν το γεγονός που τον έχει «συνεπάρει», ούτε το να παίξει σε μία κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα, όπως θα ήταν το όνειρο κάθε παίκτη στα 19 του χρόνια (τότε).

Τελικά η απάντησή του αιφνιδίασε: «Το μεγαλύτερο επίτευγμά μου; Δεν έχει έρθει ακόμη…»

«Δεν θα εξέπληττε να τον δω στο Μουντιάλ του 2026»

Το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί… στο σπίτι του (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό).

Ο ίδιος δεν το κρύβει πώς θέλει πάρα πολύ να βρίσκεται εκεί…

«Το να τον δω να παίζει (στο Μουντιάλ) δεν θα με εξέπληττε καθόλου», παραδέχθηκε ο Ντάνι Κρους, ο προπονητής του στη Λούισβιλ Σίτι στη διετία που αγωνιζόταν στο USLC.

«Πιστεύω απόλυτα ότι έχει την ποιότητα να βρεθεί σε αυτή τη θέση».

Μεγάλωσε… με μία μπάλα

Μεγαλωμένος στο Τέξας με τον πατέρα του να κατάγεται από την Πόλη του Μεξικού, το «σπίτι» του Τζόναθαν Γκόμες βρίσκεται σε δύο διαφορετικές χώρες.

«Νιώθω και Μεξικανός και Αμερικανός και αισθάνομαι ότι ταιριάζω και στα δύο μέρη», είπε.

Βλέποντας τον πατέρα του, Τζερμάν, και τον μεγαλύτερο αδερφό του, Γιόχαν, να παίζουν ποδόσφαιρο από τότε που ήταν παιδί, ο Τζόναθαν μεγάλωσε… με μία μπάλα δίπλα του.

Στα 12 του χρόνια εντάχθηκε στην ακαδημία της FC Ντάλας και έπαιξε στις κατηγορίες νέων μέχρι που έφτασε στην ομάδα των αναπληρωματικών, που ονομάζεται Νορθ Τέξας SC, όπου μαζί της κέρδισε το πρωτάθλημα USL League One το 2019.

Την επόμενη σεζόν, ο αριστερός μπακ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Λούισβιλ Σίτι.

Εκεί ο προπονητής Κρους τον είδε να εξελίσσεται. «Όταν ήρθε για πρώτη φορά εδώ ήθελε συνεχώς να συμμετέχει στην επίθεση. Αμελούσε κάποιες φορές τα αμυντικά του καθήκοντα.

Ο «JoGo» δούλεψε σκληρά και βελτιώθηκε σημαντικά. «Του αρέσει να αστειεύεται όταν είναι στα αποδυτήρια, αλλά όταν είναι στο γήπεδο, είναι σοβαρός», παραδέχθηκε ο Κρους και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι γι’ αυτό θα συνεχίσει και θα έχει μία επιτυχημένη καριέρα».

Η Σοσιεδάδ του έδωσε την ευκαιρία

Ακολουθώντας τα βήματα του αδερφού του, ο Τζόναθαν Γκόμες μετακόμισε στην Ευρώπη το 2021 για λογαριασμό της Σοσιεδάδ, για να συνεχίσει την ανάπτυξή του ως νεαρός επαγγελματίας.

Στο Σαν Σεμπαστιάν έπαιξε με τη δεύτερη ομάδα της Σοσιεδάδ (52 συμμετοχές, ένα γκολ, 5 ασίστ), την ώρα που ο αδελφός του, Γιόχαν, συμμετέχει στο πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας της Γερμανίας.

Τα δύο αδέλφια, με δύο χρόνια διαφορά στην ηλικία, είναι πάρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον.

Μοιράζονται επίσης το δύσκολο καθήκον να επιλέξουν εάν θα εκπροσωπήσουν το Μεξικό ή τις Ηνωμένες Πολιτείες για το υπόλοιπο της επαγγελματικής τους καριέρας.

Συμμετοχές και στις δύο Εθνικές ομάδες

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο Τζόναθαν φόρεσε τα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών σε έναν αγώνα εναντίον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (μετρά 2 συμμετοχές).

Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, φόρεσε τη φανέλα του Μεξικού, παίζοντας εναντίον της Γουατεμάλας.

Δεδομένου ότι όλοι οι αγώνες ήταν φιλικοί, σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA, δεν έχει δεσμευτεί ακόμη σε καμία χώρα.

Σε επίπεδο U16 έπαιξε και για τις δύο εθνικές ομάδες, το ίδιο και σε επίπεδο U20, όπως και στις ανδρικές ομάδες.

Αυτή η διαδικασία θα τον βοηθήσει να πάρει την τελική του απόφαση.

Ο ίδιος δεν νιώθει ότι έχει έρθει ακόμα η ώρα να αποφασίσει ανάμεσα στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πολλά μπορούν να συμβούν», ειδικά το 2026. Η φανέλα με το εθνόσημο που θα φοράει τότε παραμένει μυστήριο.

Ο ΠΑΟΚ αποτελεί τη δεύτερη ευκαιρία γι΄ αυτόν στη Γηραιά ήπειρο. Στην χώρα των Βάσκων δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι την πρώτη ομάδα (Σοσιεδάδ).

Πήρε τις εμπειρίες του στην ομάδα Β΄ του ισπανικού συλλόγου κι έρχεται στον «δικέφαλο» του Βορρά για την… εκτόξευση!

https://monobala.gr/tzonathan-gkomes-o-20chronos-ton-dyo-ethnikon-omadon-irthe-ston-paok-gia-na-paei-mountial/

 

Τζόναθαν Γκόμες: Ο 20χρονος των… δύο Εθνικών ομάδων – Ήρθε στον ΠΑΟΚ για να πάει… Μουντιάλ. Γράφει: Θέμης Τόγιας. Ο Τζόναθαν Γκόμες είναι από το πρωί της Παρασκευής (23/8) το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ. Reviewed by GEORGE GEOPONOS on Αυγούστου 24, 2024 Rating: 5
All Rights Reserved by GEOPONOS BET PAOK © 2013 - 2017
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εικόνες θέματος από merrymoonmary. Από το Blogger.